Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty

Jen málokteré druhy plodové zeleniny dokáží za jedinou sezonu vyprodukovat tolik plodů, jako je tomu v případě tykví. Tato široká skupina je dnes natolik prošlechtěná, že ji lze klidně považovat za okrasnou. Původní druhy tykví k nám přicestovaly z latinské Ameriky, a ačkoli se jedná o cizinky, daří se jim dobře i v našich podmínkách. Jejich semena se dokonce používají k léčebným účelům, a pokud se snažíte stravovat zdravě, pak si tykve zařaďte i do svého jídelníčku.

Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)

Různé odrůdy tykví známe hlavně jako výbornou zeleninu pro přípravu různých druhů a typů jídel. Dají se připravovat na slano i na sladko a díky vydatné produkci plodů si tyto dobroty budete moct dopřávat od plného léta až do předjaří díky možnosti dlouhodobého uchování ve sklepě.

Cukety, patisony, dýně Hokkaido i dýně gigantických rozměrů vznikly šlechtěním jediného druhu, a to tykve obecné (Cucurbita pepo).

Ačkoli k tomu pestře zbarvené plody roztodivných tvarů vybízejí, je určitě škoda je použít pouze na výrobu dekorací. Určitě si z nich vyrobené pokrmy zařaďte do jídelníčku, který příjemně odlehčí a doplní i důležité vitaminy. Dýňová semena se hodí pro léčebné i kosmetické účely.

Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)

Pro zdraví a krásu

Semena tykví jsou stálicí zdravé výživy, obsahují totiž velké množství zinku a draslíku, na druhou stranu obsahují jen malé množství soli.

Další ceněnou složkou, kterou ze semen získáváme, je dýňový olej. Dýňová semena i dýně samotná se používají na likvidaci střevních parazitů, což je mnohdy nutné hlavně u malých dětí. Semena jsou pak účinná jako podpora normální funkce prostaty.

Konzumace tykví se nebojte, pyré získané z jejich povaření patří mezi jeden z prvních zeleninových příkrmů malých dětí po dosažení věku šesti měsíců, takže se jedná o opravdu bezpečnou potravinu.

Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)

Všestranné využití v kuchyni

Tykve si můžete užít v čerstvém i vařeném stavu, možností je nespočet. Jedno ale ocení úplně každý, většina receptů s tykvemi je rychlá a snadná. Dýni Hokaido, muškátovou nebo špagetovou lze v syrovém stavu přidávat do smoothies, dýně sladkých chutí lze třeba i odšťavňovat.

Cukety a patisony skvěle poslouží na výrobu „vařeného zelí“. Chuťově je tato příloha podobná opravdovému kysanému zelí, jen ta kyselost není tolik výrazná. Stejné druhy lze využít také na výrobu bramboráků, kde můžete brambory prakticky nahradit těmito tykvemi.

Dýně Hokaido vyniká mírně nasládlou chutí, takže se výborně hodí pro přípravu krémové dýňové polévky. Není třeba dýni pouze rozmixovat, do polévky mohou přijít celé kousky místo kusů brambor. Tato dýně má jednu velkou výhodu, dá se zpracovat i se slupkou.

Další možností využití této tykvičky je jako přídavek k vařeným bramborám při přípravě bramborové kaše. Pečené kousky Hokaida lze také pokapat kvalitním olejem a okořenit, pak už jen stačí opéct v troubě nebo na pánvi a skvělá příloha k masu je na světě. Patizony či cukety pak lze po vydlabání semínek plnit mletým masem s kořením. Pokud máte rádi sladké recepty s tykvemi, pak budou stálicí ve vaší kuchyni dýňové bábovky, dorty nebo třeba cuketové koláče.

Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)

Tipy pro dlouhodobé uskladnění:

Pro dlouhodobé skladování jsou vhodné výhradně tykve sklizené v plné zralosti, tedy takové, které mají již plně vyzrálou slupku a suchou stopku. Při sklizni a následném převozu by nemělo dojít k ulomení této stopky ani k vytvoření různých vrypů či pohmožděnin na slupce. Jednoduše by tykev neměla být jakkoli poškozená.

Uchováváme ideálně v chladném sklepě při teplotě 15 °C v suchu. Tykve rozložte do dřevěných bedýnek tak, aby kolem plodů proudil vzduch. Při několika měsíčním skladování je nutné plody občas přerovnat a zkontrolovat, zda nenahnívají. Jakmile se takový plod objeví, je třeba ho okamžitě odstranit, aby se hniloba nešířila na další sklizeň.

Pokud se dodrží všechny potřebné podmínky, pak je možné zvláště odrůdu Hokkaido nebo plně vyzrálé cukety a patisony uchovat v dobrém stavu do předjaří.

Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)

Dýňová zeleninová omáčka

Budete potřebovat:

  • 1,5 kg cibule, pouze žlutá odrůda
  • 1 kg paprik
  • 1 kg cukety, lze přidat i patizon nebo jinou odrůdu tykve sladší chuti
  • 250 ml oleje
  • 200 g cukru krystal
  • 12 lžic sójové omáčky
  • 250 ml vody
  • sůl dle potřeby
  • láhev domácího kečupu

Postup: Nejdříve si oloupeme cibuli a tykve zbavíme slupky. Všechny druhy zeleniny nakrájíme na větší kousky. Velikost záleží na nás, ale je dobré, aby i po rozvaření ve směsi zůstaly viditelné kousky zeleniny. Na oleji zpěníme cibuli a přidáme papriku, kterou chvíli podusíme. Po několika minutách přidáme cuketu a podusíme přibližně čtvrt hodiny. Pokud je to třeba, přidáme v průběhu dušení vodu, aby se zelenina nepřichytávala na dno hrnce. Nakonec přidáme ostatní suroviny. Po uvaření plníme do vypařených zavařovacích sklenic a nakonec zavaříme obvyklým způsobem. Tuto omáčku lze v této podobě po ohřátí přidávat k těstovinám a rýži, ale stejně tak ji lze doplnit kousky masa.

Publikováno: 31.08.2021, Autor: | autor: Lucie Peukertová

Mohlo by vás dále zajímat

Dýně a tykve

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Zajímáte se o různé druhy zeleniny? Dnes se dozvíte více informací o dýních.

Druhy jedlých dýní

Druhy jedlých dýní a jejich vlastnosti.

Chov zakrslých slepic

Chov zakrslých slepic

Druhy tykví

Poradna Ludmily Duškové tentokrát na téma druhy tykví.

Tykve

Tykve

Ozdobné malování na tykve

Ozdobné malování na tykve

ČTĚTE DÁLE

Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?
Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?

Rostliny

Houby na zahradě rostou ve stínu až polostínu – ideálně v blízkosti keřů či stromů. Potřebují dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy. Ne vždy jsou ale vítané.

Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina
Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina

Rostliny

Nerovnocenný boj člověka s přírodou, který často vyhrává plevel, je jako boj s větrnými mlýny. Některé druhy jitrocele jsou zvlášť odolné a úporné.

Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky
Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky

Rostliny

Užitečný plevel je všudypřítomný – avšak není to jen škůdce, protože najde hojné využití v kuchyni a také ve vaší domácí lékárničce.

Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem
Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem

Rostliny

Jitrocel prostřední je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje jako nepříjemný plevel v trávnících. Jeho likvidace je praktičtější pomocí selektivních herbicidů.

Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok
Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok

Rostliny

Borka stromu je odumřelá povrchová vrstva na kmeni, která má různou tloušťku. Zahrádkáři ji odstraňují – zároveň se tak zbavují i zazimovaných škůdců.

Jitrocel jako otravný plevel na našich zahradách
Jitrocel jako otravný plevel na našich zahradách

Rostliny

Jitrocel je noční můrou zahrádkářů. Některé druhy se chovají velmi invazivně a zaplavují naše zahrady. Jak se tohoto plevele zbavit jednou provždy?

V květináčích zůstanou jarní květiny v bezpečí
V květináčích zůstanou jarní květiny v bezpečí

Rostliny

Cibuloviny v nádobách jsou alternativou výsadby na záhoně. Vypadají v nich stejně krásně, ale zároveň jsou v bezpečí před nejrůznějšími škůdci.

Solitérní keře na každou zahradu
Solitérní keře na každou zahradu

Rostliny

Okrasné solitérní keře mají své místo v každé zahradě. Nejenže ji zkrášlují, ale dodávají jí na zajímavosti. Víte, které dřeviny jsou do naší zahrádky vhodné?

Užitečná pícnina nemá na zahradě co dělat
Užitečná pícnina nemá na zahradě co dělat

Rostliny

Travina jílek je u nás velmi běžná a roste nejen ve volné přírodě, ale zemědělci ji využívají jako užitečnou pícninu. Na zahradě se ovšem mění v plevel.

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.