Curcuma longa – exotická kráska s léčivými schopnostmi

Curcuma longa - půvabná rostlina, která má pro nás Evropany nádech exotiky, jelikož její původ sahá do Indie, odkud se k nám pravděpodobně někdy v 15. století dostala. Jedná se o zázvorovitou rostlinu, která má přímo neuvěřitelné léčebné účinky, tedy spíše prášek získávaný rozemletím jejího válcovitého kořene.

V polovině 16. století se voňavý kořen stal součástí různých jídel a nápojů již i v Evropě. Kromě zázvorů jsou blízkými příbuznými kurkumy i alpinie a kempferie. Alpinie nachová má však svůj původ v Malajsii, kde dostala své jméno podle nápadného zbarvení květů a říká se jí červený zázvor.

Kurkuma je v současnosti pěstována nejčastěji v oblastech s tropickým klimatem, jako je Indie a Čína, Sumatra, ale i v jiných oblastech. U nás se s ní setkáváme jako s pokojovou rostlinou s fascinujícími květy. Jako řezaná květina bývá využívána do svatebních kytic anebo do exotických vazeb. Rostlina má dlouhé protáhle vejčité listy a dosahuje při dobrých růstových podmínkách výšky mezi 0,5 až 1 metr.

Za léčivou část se považuje její kořen, tedy oddenky, které se sklízejí, čistí, suší a melou nebo drtí. A právě v této formě se s ní setkáváme nejčastěji, s kurkumou rozemletou na prášek, se specifickou chutí, vůní i barvou. Bývá součástí nejrůznějších dochucovadel, omáček k masům, dresingů, hořčic, kari a pro svou specifickou sytě žlutou barvu získala označení žlutý zázvor.

Jejím dalším lidovým označením je indický šafrán, protože se z ní získává výrazně žluté barvivo, kurkumin. Jelikož je velmi účinné a pro lidský organismus nejen neškodné, ale co víc, dokonce prospěšné, barví se s pomocí kurkumy i potraviny, například máslo, sýry anebo cukrovinky i likéry. Dříve se kurkuminu hojně využívalo i při barvení v malířství.

Již od středověku je kurkuma využívána v léčitelství. Antioxidanty v ní obsažené mají dokonce významné schopnosti v boji s rakovinou. Běžně napomáhá trávení díky zvyšování produkce trávících šťáv. Preventivně působí proti mozkové mrtvici, zevně slouží k výrobě obkladů na artrotické klouby a má celkově velmi výrazné protizánětlivé a antibiotikální účinky.

Jedná se sice o trvalou rostlinu, ale v našich podmínkách se pěstuje v nádobách a spíše jako pokojová rostlina, která na podzim zatahuje. Zimu u nás přečká nejlépe ve skleníku nebo zimní zahradě, ideálně při teplotě okolo 10°C. Během své vegetace vyžaduje poměrně bohatou zálivku. Daří se jí v písčitohlinité půdě. Před novou sezonou jí opětovně dopřejeme i novou zeminu.

Nejčastěji se s kurkumou setkáváme v podobě lila fialových květů. Může mít však i květy bílé. Dolů si ji pořizujeme častěji spíše jako řezanou než hrnkovou rostlinu. Není vhodná pro pěstování v panelácích ani jinde, kde jí nemůžeme dopřát v průběhu zimy odpočinek a stálou nízkou teplotu avšak v bezmrazém prostředí.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: green-24.de, plantasmedicinales.net, nhc-online.eu, tuinclub.be, decodedscience.com, clanky.ezofit.sk, de.academic.ru, itmonline.org, waterwereld.nu, stuartxchange.com

21.6.2013 4:00

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist