Do čeho se můžete pustit během února

Konec zimy je v nedohlednu, ale pokud rádi tvoříte, můžete si čekání na jaro zkrátit výrobou různých jedlých dárků i dekorací. Interiér zkrášlíte květinami ve stylu kusamono nebo kokedama. Zásoby bylinek z léta lze zužitkovat na zdravé výrobky v podobě léčivých bylinkových čajů, ale uplatnění najdou také v přírodní kosmetice.

Zima se nás jen tak ještě nepustí, takže si můžete zkrátit čekání na jaro různými činnostmi. Pokud nepatříte mezi zkušené kutily, co takhle zajít na některý z kurzů, které najdete na internetu? Během dne si tak vyzkoušíte výrobu květinových dekorací, dozvíte se nové informace o pokojových rostlinách nebo si dokonce vyrobíte vlastní umělecké dílo v podobě kusamono a kokedama, které budou nevšedním doplňkem každého interiéru.

Kurzy se ale také zaměřují na výrobu ekologické drogerie pro úklid domácnosti nebo na výrobu přírodní kosmetiky, kterou si tak za pár korun vyrobíte sami. Pokud vám z léta ještě zbyly zásoby sušených bylinek, vyrobte si z nich třeba bylinkové čaje nebo koření, koukněte na některé naše recepty, kterými se inspirujte při výrobě jedlých i kosmetických dárků.

Výroba mýdel s léčivými bylinkami

Výroba mýdla metodou za studena může kdekomu připadat jako pravá alchymie, svým způsobem je to metoda, která vyžaduje určité znalosti, a protože pracujete s žíravinou v podobě hydroxidu sodného, určitě se neobejdete bez ochranných pomůcek. Výhodou domácí výroby kosmetiky včetně mýdel je perfektní povědomí o složení produktu. Sami si tak můžete složení i pěsticí účinky upravit dle vlastních potřeb.

Pro výrobu mýdel budete kromě vody a hydroxidu sodného potřebovat také oleje a tuky nejlépe rostlinného původu, bylinky, stoprocentní esenciální oleje, které mýdlům dodají krásnou vůni, ale určitě se neobejdete ani bez dalších vylepšujících složek v podobě peelingových zrnek, barevných jílů nebo přírodních pigmentů.

Výroba mýdla se třeba nepovede hned, vždyť i se sestavením receptury můžete chvíli svádět boj. Dobrým pomocníkem vám bude mýdlová kalkulačka, která je k dispozici na internetu. Pokud si mýdlo vyrobíte a budete jej chtít darovat někomu blízkému, určitě s tímto dárkem nechvátejte. Mýdlo má po výrobě zásadité pH, takže leptá pokožku. Nařezané ho nechte dozrát dva až tři týdny, teprve potom ho dárkově zabalte a potěšte někoho z blízkých kamarádů.

Suroviny na výrobu sušenek ve sklenici

S tímto parádním dárkem se můžete setkat v některých specializovaných obchodech. V České republice tato nabídka poměrně dlouho chyběla a doputovala k nám z USA a Velké Británie, kde si tímto dárkem dělají radost všichni milovníci sladkých sušenek.

Ve sklenici jsou v jednotlivých barevně odlišených vrstvách uspořádány všechny sypké ingredience včetně mouky, cukru, prášku do pečiva, nadrcených ořechů, sušeného ovoce i nasekaných kousků čokolády.

Sklenici vybavte napsaným receptem, podle kterého bude muset obdarovaný přidat ještě třeba máslo nebo mléko na zadělání těsta. Postup je pak už snadný, z těsta děláme menší placičky, které pečeme v troubě do zlaté barvy.

Jaký recept můžete třeba použít…

Suroviny do sklenice:

  • 100 g krystalového cukru
  • 100 g třtinového cukru
  • 200 g hladké pšeničné mouky smíchané s 1 práškem do pečiva a špetkou soli
  • 100 g mírně nadrcených ovesných vloček
  • 100 g bílé čokolády
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů – lze vynechat
  • 100 g sušeného ovoce – brusinky, švestky, jablko

„Mokré“ suroviny, které se přidají až při pečení:

  • 170 g másla
  • 2 vejce

Bylinkové směsi pro výrobu lahodného čaje

Pokud vám zima doslova zalézá za nehty, co se takhle zahřát skvělou bylinkovou směsí se zimním kořením? Během zimy se směsi nemusí skládat pouze z bylinek, dobrým doplňkem bude sušené ovoce, čerstvý nebo sušený zázvor, skořice, badyán, muškátový oříšek nebo celý či drcený hřebíček. Koření spolu se zázvorem zahřejí a navíc působí antibakteriálně. Pokud k bylinkám koření přimícháte, čaj nakonec přeceďte přes husté plátýnko, zrníčka koření by totiž mohla dráždit ke kašli.

Na výrobu nálevu o objemu 0,5 l budete potřebovat 1 vrchovatou polévkovou lžíci směsi:

  • 1 PL květů měsíčku lékařského bez zákrovu
  • 1 PL kvetoucí natě mateřídoušky úzkolisté
  • 1 PL listů meduňky lékařské
  • 1 PL sušených slupek z jablka
  • 1 PL sušeného zázvoru nebo 3 větší plátky čerstvého zázvoru, který ale přidáme až po mírném vychladnutí nápoje
  • 1 špetka směsi koření – nastrouhaná skořice a muškátový oříšek, nadrcený 1 ks hřebíčku

Foto: Lucie Peukertová

5.2.2019 4:00| autor: Lucie Peukertová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist