Zahrada > Rostliny > Zelenina > dýně hokkaido > Dýně Hokkaido ze záhonu rovnou na talíř
Dýně Hokkaido ze záhonu rovnou na talíř
Dokonale aklimatizovaný druh dýní
Jako pěstitelé máme velké štěstí, že se tento druhy dýní u nás dokonale aklimatizoval a my je tak můžeme pěstovat prakticky kdekoli na našem území. Ačkoli k nám z Japonska dorazily prakticky nedávno, jako by za tu chvíli u nás už i zdomácněly. Vždyť těch receptů, na jejichž přípravu využijeme dužinu z dýně Hokkaido jako surovinu skvělou pro zdraví a zároveň na chutné pokrmy, je už nepřeberné množství.
Nejenže chutná, ale je i zdravá
Dýně Hokkaido nabízí svým konzumentům celou škálu mimořádně zdravých prvků jako je například zinek, inulin, karoten, vitamin A, draslík atd. Proto si každý z nás může zvolit svůj vlastní důvod pro její konzumaci. Diabetikům prospěje vysoký obsah inulinu. Ten je sladký, ale v těle prospívá také jako vláknina. Tímto způsobem působí preventivně jako ochránce našeho organismu před rakovinou tlustého střeva.
Vysoký obsah karotenu je zřejmý již z barvy dýní. Naše tělo si z karotenu vyrábí vitamin A. Navíc konzumací těchto tykví prospějeme svému tělu i z hlediska zlepšení stavu pokožky, plic, prostaty a také přispějeme k léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Zinek, který pozitivně působí na růst vlasů, obnovu kůže a zlepšení stavu nehtů, nalezneme hlavně v semenech, proto je nevyhazujeme, ale nasušíme nebo opražíme a pak konzumujeme.
Vyzkoušejte výborný guláš Hokkaido
Budete potřebovat středně velkou tykev Hokkaido, 2 žluté cibule, 5 brambor, 3 papriky, 3 rajčata a 3 stroužky česneku. Na dochucení kostku zeleninového bujonu, špetku kmínu, lžíci hořčice, trochu vegety, dle chuti sůl, mletou sladkou papriku, majoránku a olej na osmahnutí cibule.
Na přípravu se hodí větší hrnec se silnějším dnem. Na něm osmahneme na oleji obě cibule nakrájené na kostky. Postupně přidáváme drcený kmín, přisypeme polovinu sladké papriky a rozdrcené stroužky česneku. Rajčata zbavíme slupky a nakrájíme na proužky. Papriku nakrájenou na kolečka přidáme společně s rajčaty a na kostičky nakrájenými bramborami do hrnce. Nakonec přijde na menší části nakrájená tykev. Nyní směs osolíme a doplníme o zbylou část mleté papriky, přidáme hořčici a 2 litry vroucí vody. Jakmile jsou brambory měkké, guláš odstavíme z plotny a přidáme majoránku rozemnutou mezi prsty. Vegetariánský guláš chutná skvěle i s přidanou hlívou ústřičnou nebo zasypaný sýrem a dochucený smetanou. Podáváme k němu buďto tmavý chléb, lokše nebo bramborové placky.
Přejeme dobrou zdravou chuť!
Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shuttterstock.com