Dýně Hokkaido ze záhonu rovnou na talíř

Každý, kdo někdy pěstoval dýně, jistě uzná, že se jedná o velmi užitečnou a také chutnou zeleninu, která se dá zpracovat mnoha různými způsoby. Totéž platí o dýních Hokkaido, které pocházejí z Japonska, a právě proto dostaly jméno podle jednoho z jejich ostrovů. Způsob přípravy pokrmů z těchto dýní je opravdu široký a výsledek málokoho zklame. Vyzkoušejte si s námi doporučovaný recept na chutný vegetariánský guláš.

Dýně Hokkaido ze záhonu rovnou na talíř
Dýně Hokkaido ze záhonu rovnou na talíř (Zdroj: archiv redakce)

Dokonale aklimatizovaný druh dýní

Jako pěstitelé máme velké štěstí, že se tento druhy dýní u nás dokonale aklimatizoval a my je tak můžeme pěstovat prakticky kdekoli na našem území. Ačkoli k nám z Japonska dorazily prakticky nedávno, jako by za tu chvíli u nás už i zdomácněly. Vždyť těch receptů, na jejichž přípravu využijeme dužinu z dýně Hokkaido jako surovinu skvělou pro zdraví a zároveň na chutné pokrmy, je už nepřeberné množství.

Nejenže chutná, ale je i zdravá

Dýně Hokkaido nabízí svým konzumentům celou škálu mimořádně zdravých prvků jako je například zinek, inulin, karoten, vitamin A, draslík atd. Proto si každý z nás může zvolit svůj vlastní důvod pro její konzumaci. Diabetikům prospěje vysoký obsah inulinu. Ten je sladký, ale v těle prospívá také jako vláknina. Tímto způsobem působí preventivně jako ochránce našeho organismu před rakovinou tlustého střeva.

Vysoký obsah karotenu je zřejmý již z barvy dýní. Naše tělo si z karotenu vyrábí vitamin A. Navíc konzumací těchto tykví prospějeme svému tělu i z hlediska zlepšení stavu pokožky, plic, prostaty a také přispějeme k léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Zinek, který pozitivně působí na růst vlasů, obnovu kůže a zlepšení stavu nehtů, nalezneme hlavně v semenech, proto je nevyhazujeme, ale nasušíme nebo opražíme a pak konzumujeme.

Dýně Hokkaido ze záhonu rovnou na talíř
Dýně Hokkaido ze záhonu rovnou na talíř
Dýně Hokkaido ze záhonu rovnou na talíř
Dýně Hokkaido ze záhonu rovnou na talíř
Dýně Hokkaido ze záhonu rovnou na talíř
Dýně Hokkaido ze záhonu rovnou na talíř

Vyzkoušejte výborný guláš Hokkaido

Budete potřebovat středně velkou tykev Hokkaido, 2 žluté cibule, 5 brambor, 3 papriky, 3 rajčata a 3 stroužky česneku. Na dochucení kostku zeleninového bujonu, špetku kmínu, lžíci hořčice, trochu vegety, dle chuti sůl, mletou sladkou papriku, majoránku a olej na osmahnutí cibule.

Na přípravu se hodí větší hrnec se silnějším dnem. Na něm osmahneme na oleji obě cibule nakrájené na kostky. Postupně přidáváme drcený kmín, přisypeme polovinu sladké papriky a rozdrcené stroužky česneku. Rajčata zbavíme slupky a nakrájíme na proužky. Papriku nakrájenou na kolečka přidáme společně s rajčaty a na kostičky nakrájenými bramborami do hrnce. Nakonec přijde na menší části nakrájená tykev. Nyní směs osolíme a doplníme o zbylou část mleté papriky, přidáme hořčici a 2 litry vroucí vody. Jakmile jsou brambory měkké, guláš odstavíme z plotny a přidáme majoránku rozemnutou mezi prsty. Vegetariánský guláš chutná skvěle i s přidanou hlívou ústřičnou nebo zasypaný sýrem a dochucený smetanou. Podáváme k němu buďto tmavý chléb, lokše nebo bramborové placky.

Přejeme dobrou zdravou chuť!

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shuttterstock.com 

Publikováno: 03.01.2019

Mohlo by vás dále zajímat

Dýně a tykve

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Zajímáte se o různé druhy zeleniny? Dnes se dozvíte více informací o dýních.

Recept na dýni z trouby à la filé

Recept na rychlopochoutku à la filé, kterou si uděláte v troubě.

Tykve

Tykve

Pěstování dýní

Pěstování dýní

Pěstování dýní

Pěstování dýní

Vyřezávání dýní

Druhy dýní vhodné k vyřezávání, jak dýni vyřezávat, inspirace.

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.