Dýňová semínka. Zdravá pochoutka

Dýňová sezóna vypukla naplno, dýně na zahrádkách dozrávají a můžeme si je koupit na každém rohu. Při jejich zpracování nikdy nevyhazujte semínka, dají se použít na mnoho způsobů a jsou velmi zdravá. O jejich prospěšnosti si teď něco povíme.
shutterstock_567859405-1100x618.jpgCelá galerie 11 Zdroj: shutterstock.com

Dýňová semínka podobně jako všechna jedlá semena jsou velkou zásobárnou léčivých a výživných látek. To, že obsahují hodně zinku, ví snad každý. Ale dýňová semínka jsou i velmi užitečným prostředkem na odstranění parazitů z organismu. Složka, díky níž dýňová semínka zabraňují zachycení parazitů ve střevech, zatím nebyla přesně identifikována a popsána, ovšem její účinek je dobře znám.

Krom toho mají dýňová semena vysoký obsah mastných nenasycených kyselin, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a eliminují i riziko mrtvice či infarktu. Vitaminy A, E a také kyselina listová jsou v semínkách obsaženy rovněž, stejně jako přírodní hormonálně účinné látky zpomalující stárnutí a oddalující degenerativní procesy v organismu člověka.

V dýňových semínkách naleznete také prvky, jako jsou měď, mangan, hořčík, draslík, železo a zinek.

Pomoc při nespavosti

Věděli jste, že dýňová semínka vám mohou pomoci při nespavosti? Navíc jsou účinným pomocníkem při klimakterických obtížích, kdy snižují výskyt bolestí hlavy a návalů. Pomáhají také organismu zbavovat se šťavelanu vápenatého, který způsobuje tvorbu ledvinových kamenů.

Díky vysokému obsahu hořčíku napomáhají při chronickém únavovém syndromu. Brzdí růst prostaty, která s věkem u některých mužů zbytňuje. Ve směsi se lněnými semínky mají příznivý vliv na cévy, játra a na srdce. Omezují bolesti kloubů a snižují výskyt kožních onemocnění díky obsahu přírodního zinku.

Proč jsou domácí semínka lepší?

Je mnohem výhodnější, skladovat a upravovat vlastní semínka z dýní, než je kupovat v obchodech. Můžeme je rovněž připravit v mnoha různých podobách, aby nám jejich konzumace maximálně vyhovovala. Někdo má rád semínka pražená, jiný solená.

Důležité je vědět, že existují v zásadě dva druhy. Semínka dýně olejné mají zelenavou barvu, není třeba je loupat a lze je konzumovat celá včetně obalu. Semínka ostatních druhů jedlých dýní je třeba nejdříve opražit, aby změkla jejich tvrdá slupka. Po opražení je můžeme také konzumovat celá, anebo je vyloupat. Což může být poněkud zdlouhavé.

Jak je konzumovat?

Nejen pro pocit, že děláte pro svůj organismus něco zdravého, ale také proto, že dobře rozžvýkaná semínka dýní jsou snadno stravitelná a chutnají po ořeších, si je oblíbíte.

Pokud dáváte přednost jiným úpravám, můžete je konzumovat v polévkách, pečivu, pražená na rostlinném oleji, zapékat do domácího chleba, nebo jimi nahradit ořechy v jablečném štrúdlu. Přejeme vám zdravou dobrou chuť.

Foto: shutterstock.com

11.9.2020 4:00| autor: Zuzana Bohdalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist