Estragon – koření i lék?

Koření z méně známých s latinským názvem Artemisia dracunculus, odvozeným prý od řecké bohyně Artemis, ochránkyně panen, neboť estragon se používal jako jeden z prostředků pro přerušení či lépe řečeno ukončení těhotenství. Přívlastek dracunculus znamená malou saň či hada, případně draka. Ve starověku byl používán estragon jako rostlina chránící proti těmto příšerám. Listy rostlinky připomínají totiž jazyk ještěra.
predpestovanim-ze-semen-si-zajistite-velke-mnozstvi-sadby.-1100x618.jpg Zdroj: Lucie Peukertová

Pěstování estragonu, jenž má původ ve střední a jihozápadní Asii, se rozšířilo do takřka celého světa. V Turecku a Arménii jsou doposud obhospodařovány celé rozsáhlé plochy porostů estragonu. Již ve 13. století napsal španělský botanik Ibn Baithar, že estragon oslazuje dech a otupuje chuť hořkých léků a napomáhá spánku.
Estragon obsahuje látky, které mají vynikající účinek na trávení, povzbuzuje totiž vylučování trávících šťáv a zvyšuje také chuť k jídlu. Působí proti kornatění cév a je močopudný. Estragon taktéž přispívá ke snížení krevního tlaku.

Nejvíce vůně – podobné anýzové – se ukrývá ve vrcholcích výhonů a v mladých listech. Lahodné jsou u tohoto bylinkového druhu i právě rozvité květy. Ve venkovské zahradě se mohou bylinky, kterým se daří v polostínu, a k těm řadíme i pelyněk estragon, jakoby náhodně vysazovat například mezi plicníky, čechravy, sasanky a bohyšky.

Koncem dubna předpěstujte estragon na okně, v květnu přesaďte ven na chráněné stanoviště na slunci nebo v polostínu. Pelyněk estragon má dvě formy – ruskou a francouzskou. Francouzská forma není zcela mrazuvzdorná. Je třeba ji přezimovat jako hrnkovou rostlinu.

Čerstvé listy můžete použít do omáček, marinád, polévek, k masu, k výrobě bylinkového másla. Opatrně však, estragon je dost aromatický. Hodí se i k sušení.

Budete-li byliny pěstovat sami, vydáte se tou nejlepší cestou, jak se díky nim cítit dobře. Taktéž budete mít jistotu, že jsou zdravé, čerstvé a správně pěstované. Pro radost i užitek vám úplně postačí malý truhlík v bytě, na okně nebo na balkoně. Pokud si vyrobíte vlastnoručně sáček na sušené bylinky, bude vás těšit jejich pěstování dvojnásob, jelikož se závěrem sezony budete moci pochlubit vlastnoručně vypěstovanou bylinkovou sbírkou.

Text: Zuzana Bohdalová

20.4.2012 4:00

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist