Exotické artyčoky, které se dají pěstovat i u nás

Když se řekne artyčok, většina z nás si uvědomí, že se jedná o exotický typ zeleniny, avšak už málokdo ví, že části, které konzumujeme, patří jedlému bodláku. Tato zelenina je u nás pořád velmi málo používaná. Nejčastěji se s ní můžeme setkat jako s oblohou pizzy.

I naše zahrady a zahrádky mohou hostit na své půdě exotické artyčoky. Nejčastější jsou dva druhy: artyčok zeleninový (Cynara scolymus) a artyčok kardový (Cynara cardunculus).

Artyčok kardový

Tento druh artyčoku byl znám jako lahůdková zelenina již ve starověku. Dnešním centrem jeho pěstování se staly Francie, Španělsko a Itálie. Na stonku vysokém cca 1,5 metru vyrůstají úzké listy s ostny. Na konci stonku je květ podobný bodláku. Na rozdíl od artyčoku zeleninového se jeho květní úbory nekonzumují. Jedlou částí jsou u něj vybělené řapíky listů. Vnitřní mladé listy dávají tu nejchutnější část. Mají jemně nahořklou chuť. V rámci konzumace zdravé zeleniny vás jistě potěší vysoký obsah vitamínů skupiny B, dále vitamín C a fosfor s vápníkem.

Pěstování a podmínky

Artyčokům vyhovuje teplo a světlo. Z tohoto hlediska jsou rostliny náročné, proto jejich sazenice u nás nejprve předpěstujeme ve sklenících nebo fóliovnících. Semena je třeba vysít již v březnu do zakořeňovačů. Jakmile jsou sazenice dobře vyvinuté, vysazujeme je do volné půdy ve sponu 100 x 100 cm, ale až v druhé půlce května.

V průběhu vegetačního období se rostliny neobejdou bez pravidelné zálivky ani bez okopávání. Při okopávce k rostlinám přihrnujeme zeminu. Tím vylepšíme rostlině podmínky pro čerpání živin z půdy. Pěstujeme je jako trvalé rostliny.

Tři týdny před sklizní si připravíme černou fólii, a tou obalíme svázané listy. Místo černé fólie se dá použít i sláma nebo karton. Špičky listů však musíme ponechat na světle, aby došlo k takzvané etiolizaci, čili bělení listů. Sklizeň listů s vybělenými řapíky probíhá v srpnu, nejpozději v září. Chceme-li využívat bělené řapíky i v průběhu zimy, je třeba vykopat rostliny i s kořeny ještě před příchodem mrazíků a uložit je na zimu ve sklepě do bedny s pískem.

Jak se vybělené řapíky zužitkují

Jejich lahodná chuť lehce připomíná chuť chřestu. Využít se dají k přípravě salátů, dušené nebo s různými nálevy se využívají jako příloha k masu.

Artyčok zeleninový

Artyčok zeleninový byl vypěstován z artyčoku kardového. Do celého světa se postupně šířil z Malé Asie. Naprosto běžnou zeleninou je dnes v oblasti Středozemního moře. Konzumní částí této teplomilné vytrvalé byliny je květní úbor, který dosahuje v průměru až 10 cm. Dužnaté lůžko je obklopeno širokými dužnatými listeny. Jako každá zdravá zelenina i artyčok zeleninový nám nabídne množství vitamínů skupin B, C a PP – niacin, dále hořčík, fosfor, vápník a draslík.

Pěstování a podmínky

Dopřejeme-li artyčokům zeleninovým lehčí humózní půdu a vysoký obsah živin v ní, je to ideální. Sazenice si pěstujeme z únorového či březnového výsevu do kořenovačů. Až po „zmrzlých mužích“ sazenice vysazujeme ven do záhonu ve sponu 100 x 150 cm. Vegetační období vyžaduje pravidelnou zálivku a okopávání. Sklízíme dobře vyvinuté, avšak nerozvinuté květní úbory, a to od konce června. Artyčoky zeleninové je rovněž možné vykopat a na zimu uskladnit v písku ve sklepě.

Jak je využíváme

Nejčastějším způsobem využití artyčoku zeleninového je vaření, dušení a plnění. Dá se plnit masovými i zeleninovými náplněmi.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shutterstock.com

27.8.2018 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist