Fenykl sladký známý též jako florentský nebo boloňský

S fenyklem sladkým se setkáváme na našich zahradách poměrně zřídka, velmi často ho však vídáme na pultech zeleniny a na tržištích. Tvarem připomíná spíše cibuli, ale jeho listy je možné zaměnit spíše s koprem. Velmi prospívá našemu zdraví a vzhledem ke snadnému způsobu pěstování bychom mu mohli na svých zahradách věnovat více prostoru.

Pozornost dnes zaměříme na sladký fenykl, který je na rozdíl od příbuzného fenyklu obecného pěstován pro masité báze listových řapíků.  Fenykl obecný je pěstován pro semeno, ze kterého se připravují čajové směsi. Bílý dužinatý, silně masitý fenykl sladký považujeme za lahůdkovou zeleninu. Specifickou chuť mu dodávají silice. Je bohatý na obsah nejrůznějších vitamínů, například C, B a dalších prvků významných pro správné fungování našeho těla: hořčíku, vlákniny, betakarotenu, železa a vápníku.

Sladký fenykl má v oblibě lehčí hlinité půdy s vyšším obsahem živin a pro svůj zdárný růst potřebuje teplé a slunné oblasti. Jeho dobrý růst zabezpečujeme přihnojováním a pravidelným zaléváním. Abychom rostlině zabránili vybíhat do květu, musíme fenykl pěstovat až jako následnou plodinu. Při časném výsevu nejen že vybíhá do květu, ale ani netvoří konzumní části, pro které ho pěstujeme. Stejné následky může mít nedostatek vody a kolísání teplot. Do květu necháme vyběhnout jen pár rostlin, abychom na svou zahradu přilákali užitečný hmyz, který nám pomůže ničit zahradní škůdce. K fenyklu je vhodné nastýlat, abychom zabránili růstu plevelů v jeho okolí a navíc udrželi půdu vlhkou. Pěstujete-li fenykl ve společné zeleninové zahradě s fazolem, kedlubnami a bramborami, počítejte s tím, že fenykl omezí jejich růst.

Aby se řapíky vybělily a získaly nasládlou chuť, je zapotřebí rostliny asi 3 týdny před sklizní při okopávání přihrnout. Obvykle od výsevu po sklizeň uběhne 130 dní. Tento údaj se však může lišit podle polohy, kde fenykl pěstujeme anebo podle odrůdy. Fenykl vyséváme přímo do volné půdy, a to od poloviny května, až do závěru července. Výsevní řádky by měly být od sebe vzdáleny asi 30 cm. Sklizeň se provádí koncem srpna, pokud jsme vysévali později, tak sklízíme až koncem listopadu. Při sběru sladkého fenyklu odřezáváme kořeny. Řapíky výrazně zkracujeme a celé listy ponecháváme pouze na středních nejmladších částech.

V kuchyni se sladký fenykl využívá k zapékání, připravují se z něho rovněž syrové i vařené saláty a mladší listy se používají k dochucování omáček nebo ke zdobení chlebíčků a studených mís.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: aphoptoflora.com, flowerinfo.org, flowersinisrael.com, privlekatelnee.net, irapl.altervista.org, alibaba.com, dominicus.malleotus.free.fr, saemereien.ch, herbier.sesa-aude.com, wildlifeinsight.com, luirig.altervista.org

15.5.2015 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist