Gril, krb nebo žulová deska?

Cítíte tu vůni grilované kotletky a praskajících rozžhavených briket? Léto je za rohem, a pokud nám bude počasí přát, budeme si moci užívat posezení s přáteli u venkovního krbu. Jak si ale vybrat z nepřeberné nabídky výrobců? Je nutné mít krb opravdu speciální, abychom si pochutnali? Dá se na levnějším grilu vytvořit stejně chutná hostina, jako na velmi drahém?

V současné době jsou u nás nejprodávanější betonové zahradní krby. Jejich výhoda tkví hlavně v tom, že jsou upevněny k podloží, jsou těžké, takže nehrozí převrhnutí a některé typy nabízejí i pracovní plochu. Nežádoucí kouř je odváděn komínem a popel skrze mřížku odpadává do nižší části krbu, odkud jej můžete pohodlně odstranit. U většiny těchto zahradních krbů máte možnost si vybrat, zda dáte přednost měděné nebo nerezové stříšce. Barev těla krbu je několik a jsou navrženy tak, aby velmi přirozeně zapadly do charakteru vaší zahrady. Velmi oblíbené jsou rohové sestavy, které nezabírají mnoho prostoru a vypadají vkusně.

Gril na balkon a terasu

Pro terasy a balkony jsou vhodnější grily na dřevěné uhlí (méně kouří), které jsou na kolečkách nebo na ocelové noze. Při práci s nimi je nutné dodržovat bezpečnostní postupy, zvláště, když jsou v okolí malé děti. Manipulace s grily je jednoduchá, protože jejich váha většinou nepřesahuje 6 kg a kolečka usnadňují přesun. Dodávají se v mnoha barvách a tvarech, některé mají výškově nastavitelný rošt a také odkládací plochu. Při výběru je vhodné vzít v úvahu velikost balkonu a také prostor, který potřebujete k obsluze grilu.

Žulová deska

Další variantou je lávový gril nebo žulová deska. Lávový gril je velmi populární i v restauracích, protože rovnoměrně opéká maso a nezatěžuje kouřem okolí. Lávový kámen pochází z dnes již vyhaslých sopek. Jeho předností je, že velice rychle absorbuje teplo a tím vyhřívá grilovací desku.

Pokud doma gril už máte, vyzkoušejte žulovou desku, jejíž popularita v Česku stále stoupá. Deska se vkládá na rozpálený gril, kde se zahřívá.

Pozor: Její tloušťka by měla být minimálně 3 cm, protože jinak má tendenci praskat!
Výhodou je, že si můžete nechat žulovou desku v kamenictví oříznout na velikost, která vám vyhovuje, pak ji jen stačí potřít trochou oleje a můžete začít s grilováním. V kamenictví vám rozměr 40×40 cm připraví i s materiálem za 800 – 900 korun. Maso na žulové desce je šťavnaté a údržba velmi jednoduchá!

Plynové grily

Velmi moderní jsou také plynové grily. Ve Spojených státech se už ustupuje od běžných krbů a grilů, protože tuk, který odkapává z masa na rozžhavené uhlí, vytváří prostředí pro karcinogenní látky. Zdravější alternativou je tedy plynový gril, který grilovací desku rozpálí pomocí  plynu z propanbutanové láhve. Na trhu naleznete nejen stolní modely, ale i varianty na kolečkách s odkládací plochou.

Gril s udírnou

Novinkou v zahradním grilování je gril s udírnou. Problém s odkapávajícím tukem je vyřešen tak, že odtéká do nádoby s vodou a tím dělá uzení zdravější. Maso můžete upravovat na několik způsobů a uzení trvá v průměru 3 hodiny. Gril s udírnou je vhodný jak na zahradu, tak i na balkon.

Ceny

Ceny zahradních grilů a krbů se pohybují od cca 7 000 do 25 000 korun, přičemž některé firmy nabízejí dovoz a sestavení po celé ČR zdarma. Balkonové grily jsou levnější. Jejich cena začíná na cca 1 600 korunách a v závislosti na výrobci končí okolo 7 tisíc korun. Nejprodávanější firmy na  českém trhu jsou Webber a Norman, které mají všechny zmíněné grily i další typy v nabídce.

Chutné maso můžete připravit nejen na drahém grilu, ale i na desce za pár stovek. Vyberte si, na co máte, a zaměřte se spíše na přípravu masa,  koření a marinády.

Máte nějaké báječné recepty na grilování? Podělte se s námi o ně a vložte je do komentáře pod článek.

Sabrina Harisová
Foto: zahradni-krby.eu, bsgslavkov.cz, grily-pece.cz, promo-wholesale.com

23.6.2010 1:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist