Grilovací sezóna začíná v Hornbachu

Letošní grilovací sezóna se pomalu rozjíždí, takže je nejvyšší čas na pořízení kvalitního grilu. Co je nového na trhu a podle čeho můžete vybírat?
shutterstock_1051085531-1100x618.jpg Zdroj: shutterstock.com

Na trhu existují v zásadě tři typy grilů – grily na dřevěné uhlí, plynové grily a elektrické grily. Záleží tak na tom, jaký typ grilování preferujete právě vy.

Jaký typ grilu?

Elektrické grily jsou určeny spíše do kuchyní. Jejich výhodou je možnost nastavení přesné teploty, a protože mají teflonový povrch, snadno se čistí a udržují. „Při výběru elektrických grilů je potřeba dbát na to, aby spirála byla schovaná. Tuk pak odkapává do speciální misky a ne na spirálu, kde by se připaloval,“ říká Daniel Brychta, odborník na Zahradu z projektového marketu Hornbach a dodává: „Na zahrady a pro ten správný požitek z grilování tak doporučujeme spíše plynové či grily na dřevěné uhlí.“

Maso z grilu na dřevěné uhlí má velmi lahodnou a specifickou chuť. Díky snížené možnosti regulace teploty se ale často připaluje. Připálené maso je podle lékařů karcinogenní a proto je důležité u grilování být a maso pravidelně obracet. „Grily na dřevěné uhlí jsou k dostání ve všech velikostech a tvarech, jsou snadno přenosné, ale problémem u nich je dlouhá příprava k jejich rozpálení a snížená možnost regulace teploty,“ hodnotí Daniel Brychta a dodává: „Použitím speciálních briket lze u grilů na dřevěné uhlí docílit i velmi vysokých teplot, což je dobré například pro zapékání“.

Pokud jste spíše příznivci plynových grilů, tak vás jistě potěší, že teploty lze regulovat přesně, můžete tak pokrmy připravovat i metodou „slow cooking“, která je v současnosti jedna z nejoblíbenějších. Maso se totiž nepřipaluje a je možné ho se stoprocentní přesností připravit na medium nebo medium rare, tedy středně propečené. U plynových grilů se doporučuje velká opatrnost při manipulaci s plynovou bombou.
Jestliže chcete letošní léto proměnit v nezapomenutelnou grilovací sezónu, pořiďte si gril od firmy Tenneker, který je exkluzivně k dostání pouze v prodejnách Hornbach. Jeho rošt je ze silné, speciálně upravené oceli, která rovnoměrně přenáší teplotu, takže se maso tak snadno nepřipaluje. Navíc má i desetiletou záruku. Z nabídky si vybere opravdu každý. Koupit si totiž můžete jak prostornou grilovací pánev, jejíž teplotu si můžete sami nastavit, tak i klasické plynové nebo briketové grily s odkladovou plochou. Zajímavostí jsou kotlíkové a závěsné grily, které oceníte hlavně na balkoně nebo terase. Kromě grilů si od firmy Tenneker můžete koupit i nejrůznější grilovací kleště a pomůcky, a také speciální brikety.

Několik zásad správného grilování

  • Všechny pokrmy s dobou přípravy kratší než 30 minut (steaky, klobásy, špízy, kotlety, zelenina) jsou určeny k přímému grilování – nepotřebují poklop. Nenechávejte je na roštu příliš dlouho, ať se nevysuší nebo nespálí.
  • Pečeně, celé kuře nebo žebírka mají dobu přípravy delší než 30 minut, doporučují se opékat s použitím poklopu. Teplo se pod poklopem odráží a miska s vodou umístěná přímo pod grilovaný pokrm zabrání jeho vysoušení.
  • Na dřevěné uhlí používejte speciální podpalovače
  • Počkejte, až podpalovač vyhoří a uhlíky jsou rozpálené, pak teprve vložte maso na rošt.
  • Plynové grily zapalujte pouze při otevřeném poklopu. (pravidelně kontrolujte a čistěte záchytné misky na tuk)

Grilování už nemůže být snažší!

Komerční prezentace

5.6.2015 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist