Grilování – jak správně vybrat gril

Aprílové počasí je za námi a znatelně se oteplilo. Mnozí z nás tak využili těchto krásných dní a rozhodli se grilovat. Pokud patříte k milovníkům grilování a zároveň se chystáte vybrat a zakoupit nový gril, budou se vám následující informace dozajista hodit.

Grily dělíme podle způsobu ohřevu a druhu použitého paliva

Nejdříve se rozhodněte, který způsob ohřevu pro úpravu potravin preferujete. Teprve poté začněte vybírat z jednotlivých značek a typů. A jak vybrat gril?

Grily na dřevěné uhlí, dřevo a brikety

Nejednoduší a zároveň nejlevnější grily jsou přístupné již za několik stovek korun. Vyrábějí se z litiny nebo plechu. Litina je sice těžší než-li plech, zato více vydrží, drží teplo a je stabilnější.

Výhody: příznivá cena, specifická chuť grilovaného pokrmu, široká škála typů, snadná obsluha a manipulace.
Nevýhody: tuk odkapává přímo do ohně, grilované suroviny se snadno připalují, k úpravě pokrmu je zapotřebí delší doba.

Grily plynové

Patří mezi dražší druhy grilů. Cenu však kompenzuje komfort, který nabízejí. Mezi nejoblíbenější plynové grily patří ty s lávovými kameny. Kameny jsou umístěny na dně grilu a ohřívají potraviny umístěné na roštu. Největší výhodou kamenů je absorbce odkapávajicího tuku. Kameny jsou samočistící a jejich životnost vydrží jednu sezonu.

Výhody: zdravější grilování, regulace teploty, rychlost ohřevu
Nevýhody: vyšší cena grilu a nutnost výměny lávových kamenů.

Grily elektrické

Elektrické grily zajišťují grilování surovin pomocí elektrických spirál zabudovaných v teflonové desce (existují i verze s lávovými kameny). Elektrické grily jsou vhodné zejména v místech, kde nelze klasicky grilovat. Pokud budete chtít vybrat gril třeba na terasu nebo balkon, je to dobré volba.

Výhody: přesná regulace teploty, snadná a rychlá obsluha, použití v interiérech, verandách, atd.
Nevýhody: nutnost elektrické přípojky, absence dřevité chuti a aroma, vyšší cena.

Grily vodní

Mezi ohništěm a roštem je navíc umístěna nádoba s vodou, která plní hned několik funkcí. Do nádoby odkapává tuk = odpadává spalování a vznik škodlivých látek. Pokrm se zpracovává působením tepla, dýmu a vodní páry = zdravější způsob přípravy. V grilu se zatápí dřevem, nejvhodnější jsou dřeva tvrdá a voňavá, např. buk a švestka.

Výhody: maso se nemusí otáčet, propéká se stejnoměrně a zůstává šťavnaté.
Nevýhody: vyšší pořizovací cena grilu a  omezená nabídka na trhu.

Kromě již zmíněného způsobu ohřevu, se grily liší i konstrukcí a mobilitou. Pevně ukotvené grily pak nazýváme zahradními nebo-li venkovními krby.

Rada: Při výběru grilu či zahradního krbu upřednostněte kvalitu a efektivnost před designem a cenou.

Autor: Markéta Konopová
Foto: archiv autora

4.5.2010 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist