Ibišek – exotický krasavec na vašem parapetu

Miluje světlo a teplo, zhruba každý třetí den potřebuje vodu a hnojivo, a může se dožít až pětadvaceti let. Ibišek nepatří mezi zrovna nenáročné rostliny, dokáže hospodyňky pořádně potrápit svým nepochopitelným shazováním právě nasazených květů, ale jeho krása stojí i za tu trochu trápení!
ibisek-1100x618.jpg Zdroj: shutterstock.com

Pokud se budete o ibišek dobře starat, skutečně s vámi může prožít třeba třetinu života. Ke konci, až už bude na dně svých sil, vám možná i nějaká ta slza ukápne, vsaďte se. Ale pěkně popořadě. Odkud se vzal, co nesnáší, a jak jej do tak úctyhodného věku doprovodit?

Tropický král z Asie

Ibišek pochází z tropických částí Asie a po světě najdete až dvě stovky druhů. Základní pravidlo pro jeho pěstování proto zní: ibišek se neobejde bez slunce a vody, díky svému původu je to teplomilná pokojová květina. Pokud je v létě tepleji než 25 stupňů, hodí se čas od času rosit listy. V zimě by neměla teplota v místnosti klesnout pod patnáct stupňů.

Květ ibišku sice nevydrží nijak dlouho – pouze jeden až čtyři dny, ale když už jednou vykvete, můžete se z jeho velkých a barevně sytých květů těšit několik měsíců, nasazuje je totiž nevídaným tempem. Pokud začnou padat ještě nerozkvetlá poupata, nezoufejte. Ibišek je hodně náročný a každou odchylku od své ideální teploty, množství vody a světla, dá doslova okatě najevo.

Odolnost není právě jeho silnou stránkou

Suchý vzduch v létě, vedro nebo naopak průvan vydrží jen ty nejsilnější rostlinky. A těch bohužel v této odrůdě příliš není. Ibišek je zároveň výborným hostitelem všech možných škůdců – mšicí, svilušek, mravenců nebo smutnicí. ​

Každý takový nezvaný návštěvník se na velkých květech podepíše, proto ibišek často kontrolujte a dojte-li k napadení škůdci, včas jej začněte léčit pomocí speciálních postřiků. Poradit by vám měli v každém květinářství. Nebojte se škůdce vyfotit a vzít fotku s sebou, nebo rovnou jeden upadnutý list zabalit do tašky. Jen tak dokáže zkušený květinář definovat skutečný problém, který vám pak pomůže vyřešit.

Pozor na příliš vody, nebojte se stříhání

Pokud jste to s vodou přehnali, začnou postupně žloutnout a vadnout listy. Ibišek nezvládá, pokud má přemokřené kořeny, proto buďte s přílišnou zálivkou opatrní.

Ibišek je třeba stříhat. I přesto, že každý střih do jeho kmínku a malých větviček budete dělat s těžkým srdcem. Má to smysl – ibišek pak o to více nasadí na květy a odmění se vám svými zářivými barvami.

Martina Gajdošová

28.2.2011 4:00

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist