Jak si vypěstovat avokádo

Avokádo je poměrně známé, ale velmi málo v českých domácnostech používané ovoce. Jeho oříšková chuť a zelená barva pocházejí z Jižní Ameriky a plod je bohatým zdrojem draslíku, hořčíku, vitamínu E a B6. Napomáhá snižování cholesterolu a také váhy. Málokdo ale ví, jak si takové avokádo doma vypěstovat.
avokado-1100x618.jpgCelá galerie 6 Zdroj: shutterstock.com

Avokádo je jedním z hlavních prvků mexické kuchyně, kde se stalo součástí salátů nebo hlavní přísadou do pasty Guacamole.  Mnoho z nás už toto zelené ovoce (i když ve světě je i v jiných barevných variantách) v českých obchodech upoutalo. Téměř  však nepotkáte zdatného prodavače, který vám poskytne informace o tom, jak dlouho potřebuje avokádo, aby mělo tu správnou chuť a měkkost. Nejlépe bude, když se ho pokusíte vypěstovat doma a pak sami poznáte, kdy je ta nejvhodnější doba.

Pěstování avokáda – co potřebujeme

1 pecku z avokáda
4 párátka
1 sklenku nebo malou skleněnou vázičku


Jedním ze způsobů, jak si avokádo vypěstovat je z pecky. Uvnitř každého plodu se totiž skrývá kulatá tvrdá pecka. Pomozte si nožem, jemně nařízněte, otočte a pecku vyndejte. Očistěte ji od zbytků dužiny a omyjte studenou vodou. Prohlédněte si tvar pecky a postavte ji špičatější částí nahoru. Tudy porostou lístky. Dolní částí se zase prorostou kořeny.
Vezměte párátka a po stranách je do pecky zabodněte tak hluboko, aby ji párátka udržela.
Nádobku naplňte vodou tak, aby pecka byla z poloviny ponořená ve vodě. Jednou za dva dny vyměňte a doplňte vodu. Avokádovou pecku v nádobě postavte na okenní parapet, aby k ní mohlo co nejvíce denního světla.

Pokud budete o svou pecku pěkně pečovat, za 3 až 6 týdnů její špičatá část praskne a ven se bude drát stonek, na kterém začnou růst první lístky. Později zpozorujete, že i spodní část pecky ožívá a začínají se okolo z ní plazit kořínky. Celý proces přibližně trvá okolo tří měsíců.

Jak naklíčenou pecku správně zasadit a vypěstovat si avokádo strom se dozvíte v jednom z příštích článků. Hodně štěstí s pěstováním avokáda.

Sabrina Harisová

19.11.2010 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist