Jak zužitkovat černý rybíz

Černý rybíz je ovoce velmi bohaté na vitamín C. Při správném způsobu zpracování je i v hotových výrobcích poměrně dobře uchován. Kromě vitamínu C obsahuje také značné množství pektinových, aromatických a barevných látek.
smoothie-z-cerneho-rybizu-1100x618.jpgCelá galerie 13 Zdroj: shutterstock.com

Černý rybíz samostatně zpracováváme na mošty, kompoty, likéry, džemy, vína a sirupy. Také se často zmrazuje. Konzervovat jej můžeme i v mnoha druzích ovocných směsí, nejčastěji v kombinaci s červeným a bílým rybízem. U ovocných konzervovaných směsí zlepšuje vůni i barvu a navíc dodává rosolotvornou schopnost. Čerstvý rybíz zužitkujeme v koláčích a jako ozdobu zákusků nebo ve smoothie.

Rosol z černého rybízu

Na výrobu rosolu z černého rybízu budeme potřebovat 0,8 kg cukru a 1 litr rybízové šťávy.

Rybíz nejprve opereme, bobule otrháme a podlité malým množstvím vody mírně vaříme doměkka, dokud plody neuvolní šťávu. Šťávu pak přecedíme a odměříme. 1 litr šťávy vaříme prudce pro dobu 10 minut. Následně přidáme cukr a dále vaříme, dokud směs zrosolovatí.

Zmrazování rybízu v cukru

Pro ty, kteří si stěžují na kyselost rybízu, tu máme jednoduchý způsob, jak rybíz dobře uskladnit – prosypaný cukrem a zmrazený. Očištěné bobule černého rybízu necháme s cukrem společně promíchané v jedné míse, dokud se cukr nerozpustí. Použijeme jemný krystalový cukr. Jakmile se cukr rozpustí, plníme ovocem pevné igelitové sáčky určené ke zmrazování nebo rybíz ukládáme do plastových krabiček.

Rybízový crumble s ovesnými vločkami

Na vytvoření ovocné části budeme potřebovat 450 g černého rybízu, 1 sáček vanilkového cukru, 60 g třtinového cukru, 1 lžíci kukuřičného škrobu a půl lžičky kardamomu. Na drobenku: 100 g krájeného másla, 120 g hladké mouky, 70 g třtinového cukru, 40 g ovesných vloček, půl lžičky soli.

Rybíz smícháme s třtinovým i vanilkovým cukrem, se škrobem a kardamomem. Vzniklou směsí naplníme zapékací misku.

Následně promícháme máslo, cukr a mouku, sůl a ovesné vločky a vypracujeme ze směsi hrubou drobenku, kterou posypeme rybíz připravený v zapékací misce. Předehřejeme troubu na 150 °C a pečeme 30–40 minut, to je doba, dokud drobenka nezíská krásnou zlatavou barvu. Podáváme teplé.

Likér z černého rybízu

Na přípravu 1 litru likéru budeme potřebovat 0,35 kg zralých omytých bobulí zbavených třapin. Rozmačkáme je a podobu 8 dní necháme nakvasit při teplotě mezi 20 a 22 °C. Po tuto dobu několikrát za den promícháváme vzniklý rmut (rozmačkanou hmotu z rybízu) a po osmi dnech vylisujeme šťávu. K získané šťávě přimícháme 0,1 l 96% alkoholu. V chladničce necháme vzniklou směs 3 dny odkalit. Následně hadičkou stáhneme čistý podíl a důkladně přefiltrujeme. Do vzniklé šťávy přilijeme 0,25 l vína likérového typu, například Šaler, Lokus nebo Malaga. Rozpustíme 0,23 kg cukru a po rozpuštění cukru přidáme ještě 0,2 l 96% alkoholu. Do jednoho litru doplníme vodou.

Určitě některý z našich receptů letos vyzkoušejte. Možná si pak černý rybíz zamilují i ti, kterým dosud nechutnal.

 

15.7.2019 5:30| autor: Zuzana Bohdalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

TOPlist