Jak zužitkovat jablka

Ačkoli letošní léto bylo tropické a suché, na úrodě jablek se nijak negativně nepodepsalo. Spíše se dá mluvit o jejich nadúrodě. Takže možná ani nevíte, co s nimi. Jak zužitkovat jablka, kterým končí doba životnosti, je tématem dnešního článku.

Věděli jste, že na konci 16. století, jsme byli u nás na takové pěstitelské úrovni, že proslulá „míšeňská jablíčka“ byla posílána z města jejich původu – Libochovic do Říma samotnému papeži Klimentovi VII.? Za Josefa II. platilo dokonce nařízení, že ten kdo žádal o možnost ženitby, musel povinně zasadit na zahradě několik štěpných stromů. Mezi nimi bývaly nejčastěji právě jabloně, hrušně a švestky.

Jablka nejen k jídlu

Opravdu pěkně vydařená a hezky vybarvená jablka můžete použít i jako velmi působivou dekoraci v interiéru. Dají se z nich vyrábět svícínky, sušit křížaly, které pak rovněž slouží na dekorování. Zkuste z nich vyrobit například růžičky, které zapečete na koláči. Jablka poslouží také jako půvabné jmenovky na slavnostním vánočním stole. Lesklá červená a zelená jablíčka se budou krásně vyjímat ve skleněné váze.

Chuťově i barevně dobrá jablka můžete uložit do dřevěného soudku a připravit jako dárek pro vaše přátele. Jejich lahodnou chuť můžete okusit v jablečném moštu anebo ve spoustě skvělých jablečných koláčů.

Zapečená jablka s pudinkem

Skvělou pochoutkou, která je snadná na přípravu a není ani finančně nijak náročná, jsou celá jablka zapékaná ve vanilkovém pudinku.

Budete potřebovat: jablka, puding, mléko, cukr

Postup:

  • Celá jablka omyjeme a vykrojíme z nich kulatou škrabkou jádřince tak, aby jablka zůstala v celku.
  • V mléku zatím uvaříme klasickým způsobem vanilkový pudink, který můžeme trochu více osladit. Jablka naskládáme do zapékací mísy. Do otvorů ve středech jablek nastrkáme lískové nebo vlašské ořechy a nahoru dáme lžičku marmelády.
  • Kolem jablek vlijeme uvařený pudink, přiklopíme a dáme zapéct do trouby cca na 30 až 40 minut. Uvidíte, že si pochutnáte!

Karamelovo- tvarohový dip na jablečné plátky

Skvělý dip, do kterého si budete namáčet jablečné plátky, si vyrobíte velmi snadno během 3 minut a z pouhých 3 ingrediencí.

Na 10 porcí budete potřebovat: 2 smetanové sýry chlazené, například mascarpone, 1 šálek karamelové zmrzlinové polevy chlazené, 1 grahamové sušenky drcené.

Postup:

  • Umístěte smetanový sýr do mísy a elektrickým šlehačem vyšlehejte do hladka. Načechraný bude asi za 1 minutu. Vmíchejte karamelovou zmrzlinou polevu.
  • Grahamové sušenky nadrobte na kousky, ty pak uzavřete do sáčku a pomocí válečku na těsto rozdrťte. Jakmile jsou jemně rozdrcené, vmíchejte je do připraveného krému.
  • Podáváme s plátky jablek. Tvarohový dip skladujte v ledničce, a to po dobu maximálně jednoho týdne a v uzavíratelné nádobě.

Obměna: Tento dip je lahodný také s trochou skořice (asi 1/4 lžičky) a několika kapkami muškátového vína.

A jestli vám ještě nějaká jablka zbyla, rozvařte je do povidel. Až se vám v zimě nebo na jaře zasteskne po vůni jablek, víte kam sáhnout.

Text: Zuzana Bohdalová

27.11.2015 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist