Zahrada > Zdravé recepty > Jak zužitkovat jablka
Jak zužitkovat jablka
Perličky z historie
Věděli jste, že na konci 16. století, jsme byli u nás na takové pěstitelské úrovni, že proslulá „míšeňská jablíčka“ byla posílána z města jejich původu – Libochovic do Říma samotnému papeži Klimentovi VII.? Za Josefa II. platilo dokonce nařízení, že ten kdo žádal o možnost ženitby, musel povinně zasadit na zahradě několik štěpných stromů. Mezi nimi bývaly nejčastěji právě jabloně, hrušně a švestky.
Jablka nejen k jídlu
Opravdu pěkně vydařená a hezky vybarvená jablka můžete použít i jako velmi působivou dekoraci v interiéru. Dají se z nich vyrábět svícínky, sušit křížaly, které pak rovněž slouží na dekorování. Zkuste z nich vyrobit například růžičky, které zapečete na koláči. Jablka poslouží také jako půvabné jmenovky na slavnostním vánočním stole. Lesklá červená a zelená jablíčka se budou krásně vyjímat ve skleněné váze.
Chuťově i barevně dobrá jablka můžete uložit do dřevěného soudku a připravit jako dárek pro vaše přátele. Jejich lahodnou chuť můžete okusit v jablečném moštu anebo ve spoustě skvělých jablečných koláčů.
Zapečená jablka s pudinkem
Skvělou pochoutkou, která je snadná na přípravu a není ani finančně nijak náročná, jsou celá jablka zapékaná ve vanilkovém pudinku.
Budete potřebovat: jablka, puding, mléko, cukr
Postup:
- Celá jablka omyjeme a vykrojíme z nich kulatou škrabkou jádřince tak, aby jablka zůstala v celku.
- V mléku zatím uvaříme klasickým způsobem vanilkový pudink, který můžeme trochu více osladit. Jablka naskládáme do zapékací mísy. Do otvorů ve středech jablek nastrkáme lískové nebo vlašské ořechy a nahoru dáme lžičku marmelády.
- Kolem jablek vlijeme uvařený pudink, přiklopíme a dáme zapéct do trouby cca na 30 až 40 minut. Uvidíte, že si pochutnáte!
Karamelovo- tvarohový dip na jablečné plátky
Skvělý dip, do kterého si budete namáčet jablečné plátky, si vyrobíte velmi snadno během 3 minut a z pouhých 3 ingrediencí.
Na 10 porcí budete potřebovat: 2 smetanové sýry chlazené, například mascarpone, 1 šálek karamelové zmrzlinové polevy chlazené, 1 grahamové sušenky drcené.
Postup:
- Umístěte smetanový sýr do mísy a elektrickým šlehačem vyšlehejte do hladka. Načechraný bude asi za 1 minutu. Vmíchejte karamelovou zmrzlinou polevu.
- Grahamové sušenky nadrobte na kousky, ty pak uzavřete do sáčku a pomocí válečku na těsto rozdrťte. Jakmile jsou jemně rozdrcené, vmíchejte je do připraveného krému.
- Podáváme s plátky jablek. Tvarohový dip skladujte v ledničce, a to po dobu maximálně jednoho týdne a v uzavíratelné nádobě.
Obměna: Tento dip je lahodný také s trochou skořice (asi 1/4 lžičky) a několika kapkami muškátového vína.
A jestli vám ještě nějaká jablka zbyla, rozvařte je do povidel. Až se vám v zimě nebo na jaře zasteskne po vůni jablek, víte kam sáhnout.