Zahrada > Komerční prezentace > Jakými způsoby lze prodloužit životnost ovoce a zachovat obsah živin?
Jakými způsoby lze prodloužit životnost ovoce a zachovat obsah živin?
Co se v článku dozvíte?
Představíme si několik způsobů, jak životnost potravin prodloužit. Zpravidla přitom platí, že čím déle ovoce skladujeme, tím méně obsahuje zdraví prospěšných látek, zejména vitaminů. Najdou se ale i výjimky v podobě metod, které výrazně prodlouží trvanlivost a přitom nedochází k zásadním kompromisům z hlediska obsažených látek.
Podíváme se na následující metody:
- uskladnění ovoce v ledničce
- uložení úrody do sklepa
- zpracování do kompotů či marmelád
- sušené ovoce
- lyofilizované ovoce
Uložení ovoce do lednice
Uložení ovoce v chladu je nejčastěji využívanou metodou. V ledničce je kromě nízké teploty také přirozeně vysoká vlhkost. Některé dokonce mají speciální přihrádky na ovoce, kde se může teplota blížit nule a vlhkost naopak stoupá výše.
V takových podmínkách můžete bez kompromisů na složení či chuti prodloužit životnost o mnoho dní. Platí to i pro již nakrájené plody (ovoce, ananas, mango…), které by jinak při pokojové teplotě zcela degradovaly již za několik desítek minut. Nakrájené ovoce nicméně vždy uchovávejte v uzavřené nádobě.
Uskladnění úrody ve sklepě
V klasických sklepech, které jsou běžnou součástí starých venkovských domů, se drží celoročně nízké teploty a vysoká vlhkost. Jde o ideální podmínky pro dlouhodobé skladování ovoce – například jablek. Ovoce zde vydrží šťavnaté od podzimu až do jara, opět přitom nedochází k výrazným kompromisům, co se týče obsahu vitaminů. Pozor ovšem na plísně nebo škůdce. Mohou vám celou úrodu rychle znehodnotit.
Výroba kompotů a marmelád
Některé druhy ovoce – například jahody, maliny, rybíz nebo třešně – je vhodné okamžitě zpracovat. Protože bohatou úrodu jen málokdo dokáže rychle sníst, vymysleli lidé postupy, které životnost z několika dní prodlouží v případě zavařenin na roky. Jde o různé zavařeniny, kompoty, marmelády a podobně. Kvůli tepelné úpravě nicméně klesá obsah vitaminů a mění se i struktura dužiny a chuť výsledného produktu.
Klasicky sušené ovoce
Další spolehlivou metodou, jak životnost plodů prodloužit, je sušení. Díky extrakci vody totiž nebude ovoce náchylné k uhnívání či plesnivění a nebude tolik chutnat bakteriím a hmyzu. Vyrobit si můžete domácí jablečné křížaly, sušit se dají i švestky, jahody, meruňky, rajčata a další plody. Trvanlivost prodloužíte o několik týdnů až měsíců. Obsah vitaminů ale klesá. Pokud máte na zahradě nebo terase například vytvořený vyvýšený záhon z palet, můžete si navíc i nějaké ovoce k sušení doma vypěstovat.
Ovoce sušené mrazem: Prodloužení trvanlivosti bez kompromisů
Poslední, poměrně moderní, variantou je sušení ovoce mrazem. Tzv. lyofilizované ovoce je kompletně zbaveno vody, aniž by docházelo ke ztrátě vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. Ovoce si zachovává i barvu a strukturu. Prodloužení trvanlivosti se přitom může při správném skladování počítat na roky. Lyofilizované ovoce můžete koupit ve specializovaných prodejnách a e-shopech. Nabídka obchodů bývá díky rostoucí popularitě této zdravé pochutiny stále pestřejší.