Jedlé květy – poutavá ozdoba pokrmů i nápojů

Všichni víme, že zajímavě a nápaditě upravený pokrm chutná mnohem lépe. A ti z nás, kteří rádi experimentují a připravují často nové pokrmy, pro ty jsou neotřelé nápady takřka výzvou ke kreativitě. Skvělým nápadem v tomto směru je využití jedlých květů do pokrmů, ale i do nápojů.
koprivy-se-pouzivaji-pro-zurodnovani-pudy-1100x618.jpgCelá galerie 10 Zdroj: Lucie Peukertová

Většina jedlých květů je velmi zajímavá, jak svým tvarem, tak i barvou, navíc díky kvetení ve stejném čase se dají mnohé druhy i kombinovat a stále tak pokrmy a nápoje v průběhu sezony měnit.

Většina jedlých květů obsahuje nektar, a to je důvod, proč se skvěle hodí právě ke sladkým pokrmům. Sladké tvarohové pochoutky, ovocné saláty a především zmrzlina se dají jedlými květy velmi půvabně přizdobit. S vanilkovým nebo banánovým pudinkem bílou šlehačkou jistě nejlépe ladí květy citrusů anebo hlavičky květů stévie či anýzových vonných kopřiv. Také rybízová šalvěj anebo květy jarních fialek vypadají na zmrzlině či dortech se světlou polevou nebo krémem (obr. č. 1).

Do další kategorie pikantních pokrmů lze přidávat zvláště sladce ostré květy chilli papriček anebo muškátů. Hodit se budou i jedlé chryzantémy. Zajímavý barevný kontrast dodají jídlům i celá květenství nebo i pár utržených jednotlivých kvítků pórkovitých druhů, zvláště květy pažitky nebo česneku. Velmi hezky ozvláštní takové květy i dipové omáčky, které mají světlý základ, například z jogurtu, tvarohu anebo měkkých sýrů. Podložíme-li omáčku ještě několika listy čerstvého salátu a nahoru přidáme pár lístků polníčku, rukoly anebo stonky perily, bude dokonalý nejen vzhled, ale i chuť.

Pro přípravu nápojů jsou okouzlující ozdobou kostky ledu, do kterých byly přidány barevné kvítky anebo alespoň několik okvětních plátků z jedlých květin. Kostky ledu mohou ozdobit jak ovocné šťávy, tak i ledový čaj nebo punč. Je však zapotřebí natrhat květy, jakmile jsou zcela otevřené. Tak vynikne jejich krása. Aby led zůstal hezky čirý, používejte k tvorbě kostek ledu převařenou a následně vychladlou vodu a do každé kostky přidejte jen jeden květ, aby hezky vynikl. Při vkládání květů do jednotlivých přihrádek je nejvhodnější používat pinzetu. Ke zmražení vody v led postačí asi 8 hodin. V kostkách ledu (obr. č. 2, 3, 10, 11) vypadají velmi hezky violky, macešky, lichořeřišnice, květy ananasové šalvěje, keříčkové bazalkybrutnáku.

A nám už na závěr zbývá jen popřát vám dobrou chuť a příjemný pohled na vaše netradiční pokrmy a nápoje připravené z jedlých květů.

Text: Zuzana Bohdalová

25.4.2014 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist