Jedlé plevele jako skvělá pochoutka

Zatímco dříve byla tato tematika velké tabu a plevel byl kdekým považován jen za protivníka, kterého je potřeba ze zahrady co nejdříve dostat, dnes se na tyto rostlinky díváme už z trošku jiného úhlu. To samozřejmě neznamená, že bychom ze svých zahrad měly udělat plevelné plantáže, ale na jaře vyrašený plevel v sobě skrývá neskutečné množství minerálů a vitamínů, které vás po zimě pěkně postaví na nohy. Z plevele si na jaře připravte očistnou kúru v podobě lahodného špenátu, listového salátu nebo čistícího bylinného nálevu, který z těla vyplaví všechny škodliviny.

Jedlé plevele jako skvělá pochoutka
Jedlé plevele jako skvělá pochoutka (Zdroj: Shutterstock)

V první řadě je třeba upozornit, že se jedlé plevele ne zrovna vždy hodí ke konzumaci. Stejně jako byste neměli sbírat léčivé bylinky na skládkách nebo vedle dálnice, neměli byste ani konzumovat chemicky ošetřené plevele.

Kde by plevele přišly k nějaké chemii? Nu, třeba na vaší vlastní zahradě. Mnoho jedlých plevelů totiž skvěle prospívá v okrasném trávníku, který párkrát do roka postříkáte selektivním herbicidem nebo pohnojíte syntetickým hnojivem. Ano, takové plevele pak v sobě mohou skrývat rezidua chemických látek, která do těla rozhodně nepatří.

Plevele rozhodně sbírejte pouze v čistém prostředí, na zcela neznečištěném místě, které není zatíženo žádnými chemickými přípravky. Skvělým zdrojem jsou třeba květnaté louky a trávníky, jedlý les nebo třeba vaše zeleninové záhony, ve kterých sem tam vyraší nějaký ten jedlý plevel.

Informovanost na prvním místě

Nikdy nesbírejte takové rostliny, které dostatečně nepoznáte. Ačkoliv na jaře raší opravdu hodně jedlých a mnohdy i dokonce léčivých plevelů, občas se mezi nimi objeví i některé nejedlé nebo přímo jedovaté druhy. Pokud s konzumací plevelů začínáte, moc to s jejich množstvím nepřehánějte. Mají totiž opravdu „velkou sílu“, takže na ně své tělo postupně naučte.

Tělo je po zimě poměrně slabé a chybí mu celá řada vitaminů. Jedlé plevele vám je doplní i v poměrně malém množství hmoty.

Také se informujte, jaká část rostliny se pro sběr používá. Zatímco v některých případech se k přípravě zdravých pokrmů hodí celá rostlina od kořene až po květ, v jiných případech jsou některé části rostlin třeba hořké a k chuti vám přijde například pouze čerstvě vyrašený list.

Problematiku jedlých plevelů si proto pečlivě nastudujte, ušetříte si tak mnohá zklamání. Stejně tak sbírejte rostliny v určitém období, které je pro daný druh typický. Zatímco listy smetanky lékařské jsou nejlepší během jara, kdy teprve raší a tím pádem nejsou hořké, celé sedmikrásky sbírejte klidně i v zimě.

Co si můžete z plevelů vyrobit

Mladé, čerstvě vyrašené lístky rostlinek jsou skvělé na přípravu listového očistného salátu. Nebojte se plevele skombinovat třeba s plátky rajčat nebo okurky. Tato běžná zelenina vám pomůže si navyknout na specificky silnou chuť planě rostoucích rostlin. Postupně pak začnete konzumovat plevele i samotné.

Salát připravíte z čerstvě vyrašených listů smetanky lékařské, bršlice kozí nohy, z květů a listů sedmikrásky chudobky, z květů a listů prvosenek jarních, dozdobit můžete třeba fialkou vonnou. Dochuťte jen citlivě. Postačí troška soli, olivového oleje a na vrch salátu nasypte svůj oblíbený sýr, kterým si jídlo obohatíte o bílkoviny.

Čerstvě vyrašené kopřivy zase zužitkujte na výrobu zeleného „špenátu“. Kopřivy spařením ztratí svou žahavou schopnost, tak se nebojte, že budou pálit. Vždy je sbírejte na čistém místě, neměly by být zaprášené a rozhodně by neměly kvést. Čerstvě vyrašené rostlinky jsou nejvhodnější.

Jarní očistnou kúru si také doplňte bylinným nálevem z kopřivy. Ovšem tu kombinujte pokud možno s jinými bylinami. Určitě neprohloubíte kořenem smetanky lékařské, jitrocelem nebo sedmikráskovými kvítky.

Jaké plevele sbírat na jaře

Možností máte opravdu dost. Na jaře využijte čerstvosti narašených rostlin, které mají svěží a příjemnou chuť. Navíc právě v tomto období obsahují velkou zásobu vitamínů, kterých máme po zimě jen malou zásobu.

  • listy kokošky pastuší tobolky (Capsella bursa-pastoris)
  • kozlíček polní (Valerianella locusta)
  • ptačinec prostřední (Stellaria media)
  • květy violky (Viola odorata)
  • květy a listy sedmikrásky obecné (Bellis perennis)
  • mladé listy smetanky lékařské (Taraxacum officinale)
  • květy a listy prvosenky jarní (Primula veris)
  • kvetoucí lodyhy rozrazilu rozekvítku (Veronica chamaedrys)
  • listy česneku medvědího (Allium ursinum)
  • mladé čerstvě vyrašené (ještě lesklé) listy bršlice kozí nohy (Aegopodium podagraria)
  • mladé listy plicníku lékařského (Pulmonaria officinalis)

 

Publikováno: 26.01.2023, Autor: | autor: Lucie Peukertová | zdroj: Ing. Lucie Peukertová - projektantka rodinných zahrad

Mohlo by vás dále zajímat

Ochrana růží před škůdci

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Ochrana růží před škůdci

Pěstování bylinek doma

Pěstování bylinek doma

Zazimování pepina gold

Zazimování pepina gold

Jak řešit kadeřavost ovocných stromů

Jak řešit kadeřavost ovocných stromů

Užitečné pokojové rostliny

Užitečné pokojové rostliny

Jarní péče o bonsaje

Jak na jaře pečovat o bonsaje.

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.