Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití

Jste milovníci kakaa nebo čokolády? Tak tento článek je vám psán přesně na míru. Dozvíte se v něm, co je základem těchto chutných produktů. Ano, jsou to kakaové boby, které rostou na stromě velmi kuriózně. Uplatnění měly již u Aztéků nebo Mayů, od kterých se zrna kakaovníku roznesla po celém světě a v průběhu let doznala mnohých překvapivých poznání.

Kakaové boby mají různé využití
Kakaové boby mají různé využití (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kakaové boby

Kakaovník pravý je velmi zajímavý stálezelený strom. Jeho listy dorůstají během celého roku a květy vyrůstají velmi atypicky přímo na tlustších větvích nebo na kmeni. Strom plodí po celý rok, jeho plody dozrávají okolo 5 měsíců a v průběhu mění barvu. Plod je pokrytý silnou slupkou, která připomíná svým tvarem míč na americký fotbal nebo ragby. Kakaové boby mají oválný tvar a velikost okolo 3 cm. Uvnitř jsou v bílé dřeni schovány desítky semen. Tato semena jsou velmi cenná, neboť jsou základní surovinou pro výrobu různých výrobků. Nejčastější jsou kakaové máslo a prášek. Z nich se pak následně vyrábí čokolády či kakaové nápoje.

Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití
Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Před zpracováním se dozrálé plody sypou dohromady a nechají se zakryté 4-7 dnů pre-fermentovat. Po vyjmutí semen z dřeně se tato fermentace často opakuje pro zjemnění, protože zrna mívají trpkou a hořkou chuť. Následuje důkladné sušení, které pobíhá převážně na slunci, které působí jako ochrana před plísněmi. Fermentace je šetrná přírodní organická metoda, která zaručuje čistou výrobu, a zároveň jsou zrna připravena k okamžité spotřebě.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Kakaová zrna jsou opatřena nejedlou slupkou, a proto se pro další zpracování lehce praží a loupou. Čistá zrna se následně melou na pastu, ze které se lisováním získává světlá hmota, která je velmi aromatická a ceněná. Známe ji jako kakaové máslo. Zbylá hmota se dále lisuje nebo mele na prášek, který se využívá k výrobě čokolády nebo na populární kakaový nápoj z hořkého kakaa. Čím větší procento kakaového másla v hmotě zůstane, tím je cennější. Dalším zpracováním ztrácí cenné látky.

Zdraví prospěšné látky

Kakaové boby obsahují látky s antioxidačním, antibakteriálním a antialergenním účinkem, vitamíny A, E i vitamíny skupiny B, a jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C. Čokoláda jej již neobsahuje, protože ho ničí vysoké teploty při zpracování. Boby obsahují i mangan, zinek nebo měď. Jsou největší koncentrací lehce vstřebatelných antioxidantů, které jsou schopny se dostat k buňkám v průběhu půl hodiny. Chrání též lidské DNA před poškozením, organizmus před viry, nádory a dalšími onemocněními, působí proti stárnutí.

Kakaové máslo

Kakaové máslo prospívá každé pokožce. Jeho lehká vstřebatelnost je jistě pro pleť přínosem, stejně tak i jemný ochranný film dokonale hydratuje. Dalším plusem kakaového másla jsou hojivé a zklidňující účinky. Pokud trpíte na suchou pokožku na rukou nebo máte popraskané paty na chodidlech, kakaové máslo vám je krásně zhydratuje. Blahodárně působí na lupénku, ekzém či strie. Dalším pozitivem je jeho dlouhá trvanlivost bez žluknutí.

Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití
Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kakaový prášek

Syrové kakao obsahuje mastné kyseliny Omega-6 a aminokyseliny. Obsahuje tryptofan, který zvyšuje produkci serotoninu. Tento „hormon štěstí“ je zodpovědný za dobrou náladu. Dodává pocit štěstí a spokojenosti. Kakao je tedy velmi dobrým pomocníkem proti stresu a depresi.

Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití
Kakaové boby, jako pokrm bohů, mají specifické využití (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Užití kakaových bobů

Pokud chcete využít pro svůj organismus všechny pozitivní látky, využívejte čistá nezpracovaná zrna, případně slisovaná do kakaové hmoty nebo prášku z ní. Kakaové boby můžete jíst syrové, důležité je dokonalé rozžvýkání. Nemusíte se bát, lehce nahořklá chuť se po chvíli změní v nezapomenutelnou chuť pravé čokolády. Přidat je můžete k ovocným nebo zeleninovým salátům. Dokonalé jsou jako součást müsli, kukuřičných plátků, ovesné kaše nebo palačinek. Dobře vyniknout jako ozdoba dezertů, pečiva nebo zmrzlinových pohárů. Mleté se hodí do jogurtu nebo pro přípravu nápojů, buď teplých, nebo studených.

Publikováno: před 10 měsíci, Autor: | autor: Šárka Miškovská | zdroj: biosnopek.cz, zdravizperu.cz

Mohlo by vás dále zajímat

Výroba čokolády

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Výroba čokolády

Papoušci na plech

Tento skvělý retro recept s vtipným názvem vám zaručeně bude chutnat. A rozhodně vás vedle chuti potěší i příznivá cena.

Míša řezy

Výroba Míša řezů je velmi jednoduchá a zazáříte na každé oslavě nebo jen u nedělní návštěvy.

Panda řezy

Jak udělat rychlo buchtu? Jednoduché a skvělé chuti jsou panda řezy.

Dvoubarevné vánoční sušenky

Vánoční sušenky můžou být světlé nebo tmavé, obarvené kakaem. Nebo je zkuste udělat netradičně dvoubarevné.

Ptactvo jako predátoři škůdců

Jak přilákat na zahradu ptactvo?

ČTĚTE DÁLE

Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně
Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně

Péče o zahradu

Pěstování jabloně je mezi zahrádkáři oblíbené. Chcete však vyzkoušet něco speciálního? Pak se nechte zlákat fantastickou ovocnou stěnou!

Alternativní způsoby ochrany rostlin jsou ekologické a šetrné
Alternativní způsoby ochrany rostlin jsou ekologické a šetrné

Péče o zahradu

Říká vám něco alternativní ochrana rostlin? To je taková ochrana, která vsází na biologickou účinnou složku z rostlinných výtažků nebo na parazitické organismy.

Černý kořen prospívá nejen tělu, ale i postavě
Černý kořen prospívá nejen tělu, ale i postavě

Péče o zahradu

Černý kořen je sice znám již od 16. století, v naší kuchyni je však stále nedoceněný. Vypěstujte si jej a zařaďte si ho do jídelníčku.

Ta nejlepší rezistentní jablka, která vás ušetří od postřiků
Ta nejlepší rezistentní jablka, která vás ušetří od postřiků

Péče o zahradu

Rezistentní jablka jsou mimořádně oblíbená, protože na ně nemusíte používat chemické postřiky. Víte, která jsou ale nejoblíbenější? Poradíme vám.

Čekanku používali už staří Egypťané
Čekanku používali už staří Egypťané

Péče o zahradu

Zelenina plná vitaminů, která je známá již z dob antiky, se ve větší míře začala pěstovat v 15. století, a to v oblastech kolem měst Veneto a Trentino.

Palmy jsou okrasou bytů i zahrad
Palmy jsou okrasou bytů i zahrad

Péče o zahradu

Pěstování palem je stále oblíbenější. Můžeme si zkrášlit nejen byt, ale i zahradu. Jak správně o palmy pečovat? Poradíme vám jak na ně.

Zelení nepřátelé našich zahrad útočí i ze zálohy
Zelení nepřátelé našich zahrad útočí i ze zálohy

Péče o zahradu

Běžné plevele jsou postrachem každého zahrádkáře, takže jim musíme vyhlásit nesmiřitelný boj a pečovat o to, aby se na pozemku nepřemnožily.

Pichlavá a léčivá krasavice ve žlutém kabátku – to je mahónie cesmínolistá
Pichlavá a léčivá krasavice ve žlutém kabátku – to je mahónie cesmínolistá

Péče o zahradu

Mahónie patří mezi okrasné léčivky. Tato rostlina je využívána v léčitelství jako antibakteriální prostředek. Ze zralých plodů je možné připravit marmeládu.

Dejte si pozor na rezidua pesticidů v rajčatech, ovoci a jiné zelenině
Dejte si pozor na rezidua pesticidů v rajčatech, ovoci a jiné zelenině

Péče o zahradu

Pesticidy jsou látky, které se používají k ochraně rostlin. Víte však, co se vám může stát, když budete konzumovat ovoce a zeleninu s rezidui pesticidů?

Co víme a nevíme o cibuli?
Co víme a nevíme o cibuli?

Péče o zahradu

Některé druhy cibule se v kuchyni používají hojně, o některých téměř nic nevíme. Jak to máte s cibulí vy? A pěstujete ji – výsevem nebo je lepší sazečka?

Dlužichy – rostliny ozdobné listem a odolné vůči mrazu
Dlužichy – rostliny ozdobné listem a odolné vůči mrazu

Péče o zahradu

Rostliny ozdobné listem jsou velmi vítané v každé zahradě. Nemusejí kvést, protože jejich barevné variace listů budou dostatečně úchvatné a okouzlující.

Únorové zahradničení se děje i za oknem
Únorové zahradničení se děje i za oknem

Péče o zahradu

Zahrada v únoru ještě odpočívá, ale už teď je nutné začít vše připravovat. Nezapomeňte si také udělat radost, více se dozvíte v našem článku.