Koření, bez kterého se Vánoce neobejdou

Koření, jehož vůni si neodmyslitelně spojujeme s Vánocemi a dodá mimořádné aroma nejen tradičnímu cukroví, punči či masitým pokrmům, navodí u vás doma tu pravou sváteční atmosféru. Doporučujeme zakoupit si koření celé, nikoli mleté. Lépe voní i chutná a navíc nádherně vypadá.

Kardamon

Vy, kdo jste již zvyklí využívat kardamon v kuchyni, víte, že velmi intenzivně voní po citrusech. Jeho zelenavé obaly skrývající tmavě hnědá semínka jsou vzhledově podobná suchým jadérkům z citrusů. O kardamonu se tvrdí, že je králem koření. Na žebříčku nejdražšího koření obsadil hned třetí místo za vanilkou a šafránem. O Vánocích ho využijeme hlavně na sušenky a další cukrovinky, ovšem i na přípravu ryb a likérů.

Vanilka

Když už jsme zmínili vanilku, víte, že je to vlastně plod orchideje? Voní sladce, velmi příjemně a jakoby trošku mléčně. Plody mají tvar podlouhlého úzkého lusku a jsou velmi tmavé. Obsahují černá drobná semínka. Vanilku využijeme ve sladkém vánočním pečivu i v likérech.

Hřebíček

Jedno z nejvýraznějších aroma má hřebíček. Velmi charakteristická kořenitá pronikavá vůně vzniká uvnitř sušených květních poupat, přímo v jejich kalichu. Bez hřebíčku si nedovedeme představit vánoční punč, perník ani kompoty. Přidává se ovšem i do dalších nápojů a také do jehněčích pokrmů nebo do šunky atd.

Badyán

Stejně jako hřebíček je i badyán nedílnou součástí směsi koření do perníku. Vůní je velmi blízký anýzu jen o něco málo výraznější. Tmavohnědá souplodí mají tvar osmicípé hvězdy, která chrání uvnitř jednotlivých paprsků lesklá semínka. Badyán se přidává k drůbežímu a vepřovému masu, do svařeného vína, do povidel a pudinků, ale i k rybám, vaječným pokrmům a do kari omáček.

Koriandr

Malé plody koriandru jsou zakulacené žebrovité dvounažky. Svou vůní je koriandr velmi podobný kombinaci vůní pelyňku a mleté sušené pomerančové kůry. V kuchyni se využívá do cukroví, palačinek, rolády, chleba či jiného pečiva. Své místo má i v zavařeninách, polévkách, zelenině a čatní.

Skořice

Skořice je velmi dekorativním a zvláště o Vánocích žádaným kořením. Jsou to vlastně do trubiček srolované kousky kůry skořicovníku cejlonského, stromu z čeledi vavřínovitých. Na trhu ovšem převládá hrubší a méně aromatická skořice čínská s menší účinností než skořice cejlonská. Skořice dokáže dobře prohřát organismus, proto se pije v čajích, svařeném víně a punčích hlavně v zimě. Dává se také do kávy, sladkého pečiva, nákypů, zavařenin, cukroví, ovocných salátů a na drůbež.

Anýz

Svěže jakoby mentolově voní anýz chutnající po lékořici. Plody jsou velmi drobné a mají tvar kapek hnědé barvy. Uplatní se jak v čajích, tak v kompotech, likérech, mase, ale i v koláčích a cukroví.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: sciencebyseltzer.com, hengduan.huh.harvard.edu, imgc.allpostersimages.com, luirig.altervista.org, newsfirst.lk, reherb.eu, s262.photobucket.com, ccnm.edu, 2.ac-lyon.fr, essentialto.me, i1.trekearth.com, flora.nhm-wien.ac.at, mobimotherhood.org., lafaza.com, shuttesrtock.com

20.12.2016 4:00

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist