Letní dezerty s jedlými květy

Zatímco některé jedlé květy jsou již záležitostí minulou a budeme si na ně muset počkat do příští sezóny, jiné na nás a naše kuchařské umění teprve čekají. Tak jako jíme nejen ústy, ale i očima, můžeme vnímat i rostliny s jedlými květy. Rozhodně se nemusíte bát je ochutnat, vždyť v kuchyni se používají odpradávna, jen je potřeba připravit k nim některou z osvědčených nebo experimentálních letních lahůdek v podobě dezertů.

Letní dezerty s jedlými květy
Letní dezerty s jedlými květy (Zdroj: shutterstock.com)

Které květiny dávají jedlé druhy květů

Překvapivě mnoho zahradních květin má nejen dekorativní, ale i jedlé květy. Konzumovat můžeme květy černého bezu, smetánky lékařské, sedmikrásky, denivky plavé, zvonku broskvolistého, slézu velkokvětého, hrachoru širolistého, jetele prostředního, půvabné vonné fialky, květy fialky africké, maceškové květy, květy aksamitníku nebo lichořeřišnice, dále květy dobromysle, bazalky, mateřídoušky, levandule, ale i okvětní plátky růží, kopretiny bílé, zimní fialy, ibišku, měsíčku lékařského, fuchsie, chryzantémy, begonie i netýkavky a další. Celkem existuje přes 75 druhů rostlin, jejichž květy je možné konzumovat.

Vláčný mrkvový dort s mascarpone krémem

Letní dezerty s jedlými květy
Letní dezerty s jedlými květy (Zdroj: shutterstock.com)

Zdravé mlsání, to je to pravé. Pro letní dny se bude hodit chutný dort z mrkve strouhané najemno. Recept na dort si jistě dokážete najít na internetu. Prozradíme vám tedy jen postup výroby vynikajícího bílého krému, na jehož podkladě vyniknou všechny druhy okouzlujících jedlých kvítků.

Na krém budete potřebovat 500 g mascarpone, 1 kelímek zakysané smetany, 125 g rozměklého másla a 2 lžíce medu. Krém vznikne rozmícháním všech ingrediencí v jedné míse. Jakmile je hotov, dejte ho vychladit do lednice a až poté, co ztuhne v chladu, jej naneste na upečený vychladlý mrkvový dort.

Nakonec jako to nejlepší, přijde zdobení jedlými květinami. Nádherně na něm vypadají kvítky výrazných barev jako například macešek, fialek (v létě budete muset použít ty africké) nebo květy lichořeřišnice.

Mini tartaletky s pomerančovým pudinkem a květinami

Letní dezerty s jedlými květy
Letní dezerty s jedlými květy (Zdroj: shutterstock.com)

Na těsto, které tvoří základ tartaletek budete potřebovat 240 g ovesných sušenek s máslem a 110 g rozpuštěného másla.

Pomerančový pudink připravíte ze sáčku podle návodu, přidáte 1 vanilkový cukr a 2 lžíce cukru moučka, 1 žloutek a 50 g kukuřičného škrobu, aby byl pudink dostatečně hustý.

Jakmile máte pudink uvařený a tartaletky předpečené, můžete do nich pudink ještě za horka nalít.

Nejdříve nechte tartaletky vychladnout na pokojovou teplotu a pak je ještě chlaďte v lednici po dobu 3 hodin. Před podáváním ozdobte troškou šlehačky a na ni uložte čerstvou nebo kandovanou květinu dle vlastního výběru s lístkem meduňky.

Letní dezerty s jedlými květy
Letní dezerty s jedlými květy (Zdroj: shutterstock.com)
Letní dezerty s jedlými květy
Letní dezerty s jedlými květy (Zdroj: shutterstock.com)
Letní dezerty s jedlými květy
Letní dezerty s jedlými květy (Zdroj: shutterstock.com)
Letní dezerty s jedlými květy
Letní dezerty s jedlými květy (Zdroj: shutterstock.com)

Inspirace na další dezerty, které se jedí i očima

Jedlými kvítky můžete zdobit celou řadu letních dezertů, jako jsou například cheesecakes, zmrzlinové poháry, ovocné košíčky s vanilkovým krémem, minidortíky s citronovou polevou, rebarborový koláč sypaný kvítky bezu černého nebo dezert Pavlova, který bude skvěle vypadat ozdobený borůvkami, jahodami či malinami a k nim přidejte buďto květ slézu velkokvětého nebo hrachoru širokolistého. Fantasticky vypadá také Sacherův dort z kefíru doplněný pařížskou šlehačkou a krásným květem denivky žluté.

Upozornění: Květiny z květinářství nekonzumujte, jsou ošetřovány různými spreji pro zvýšení trvanlivosti a pěstovány s použitím umělých hnojiv a také mnohdy dováženy z velké dálky. Ke konzumaci využijte květy pěstované ve své zahradě anebo v prostředí, o němž bezpečně víte, že není zdravotně závadné.

Publikováno: 06.08.2019, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Kalamaki řezy

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Kalamaki řezy

15. díl: Hanka Pogány - cukrářka - TV verze

Nejdříve tanečnice, poté cukrářka. Hana Pogány se při jedné návštěvě Londýna zamilovala do cupcakes, založila si, proto vlastní firmu Cakeland, kde prodává originální designové dezerty.

Recept na jablkové mámení s pudinkem

Návod na přípravu pudinku s jablky.

Recept na nedělní moučník - ořechové řezy s pudinkem

Připravte si ořechové řezy s pudinkem.

Malinový cheesecake

Malinový cheesecake

Vanilkové rohlíčky

Všichni známe vanilkové rohlíčky, které se připravují na Vánoce. My si vyzkoušíme vanilkové rohlíčky z listového těsta.

ČTĚTE DÁLE

Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob

Zdravé recepty

Pěstování bylinek se věnuje čím dál tím více majitelů zahrad. Není se rozhodně čemu divit, vždyť právě vlastní bylinky chutnají vždy nejlépe a jejich pěstování vás bude opravdu bavit. Výhodou většiny léčivých aromatických rostlin jsou jejich minimální nároky na pěstování, což ocení hlavně ti, co nemají času nazbyt.

Kuchařka Zdravě a chutně podle světoznámého programu The 1:1 Diet
Kuchařka Zdravě a chutně podle světoznámého programu The 1:1 Diet

Zdravé recepty

Kuchařka The 1:1 Diet je inspirací jak pro klienty v programu, tak i pro ty, kteří zastávají zdravý životní styl a chutné jídlo. Kuchařku zpracoval výživový specialista a školitel Ing. Lukáš Vrána. Najdete zde recepty přímo pro Kroky 1-3 programu The 1:1 Diet, ale také mnoho tipů, které vám pomůžou nejen s výběrem surovin, ale rovněž i s výběrem vhodného nádobí. Vybere si opravdu každý, i ti, kteří v programu The 1:1 Diet nejsou.

Recepty na podporu imunity ze sezonní zeleniny a ovoce ze zahrady
Recepty na podporu imunity ze sezonní zeleniny a ovoce ze zahrady

Zdravé recepty

Listy ze stromů už opadaly, ty, co tam náhodou ještě zůstaly, hrají všemi barvami. Ani se nenadějeme a místo podzimu venku začne panovat paní Zima a cesty, silnice i zahrady zahalí sněhová pokrývka. Nejvyšší čas využít to, co jsme sklidili, třeba na podporu imunity, která teď dostává zabrat.

Jak zužitkovat černý rybíz
Jak zužitkovat černý rybíz

Zdravé recepty

Černý rybíz je úžasné ovoce, z kterého se dá vytvořit spousta dobrot. Zdravé jsou nejen plody, ale také listy. Konzumujeme v něm velké množství vitamínů C a E, prospívá cévám díky obsahu rutinu, léčí průjem, snižuje krevní tlak, pomáhá při zánětech ledvin, a tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním

Zdravé recepty

Pučálka. Nevíte, kde jste to slyšeli? Možná od babičky, která si toto staročeské jídlo připravovala v době půstu. Dnes tuto jednoduchou recepturu můžeme použít jako zdravé mlsání k televizi. A rozhodně nepřibereme!

Dýňová semínka. Zdravá pochoutka
Dýňová semínka. Zdravá pochoutka

Zdravé recepty

Dýňová sezóna vypukla naplno, dýně na zahrádkách dozrávají a můžeme si je koupit na každém rohu. Při jejich zpracování nikdy nevyhazujte semínka, dají se použít na mnoho způsobů a jsou velmi zdravá. O jejich prospěšnosti si teď něco povíme.

Recepty na méně obvyklé pokrmy z cukety
Recepty na méně obvyklé pokrmy z cukety

Zdravé recepty

Nadúroda cuket nás mnohdy nutí vyhledávat nejrůznější recepty na přípravu pokrmů, které jsme dosud neochutnali. Dnes tedy vynecháme klasiku v podobě perníku z cuket a nadívaných cuket plněných zeleninou a podíváme se na jiné specialitky, které se možná stanou oblíbenou součástí vašeho jídelníčku. Na své si mohou v tomto případě přijít i vegani a vegetariáni. Z následujících receptů na přípravu cuket si vybere zkrátka každý, třeba i milovníci sladkých pokrmů.

Letní dezerty s jedlými květy
Letní dezerty s jedlými květy

Zdravé recepty

Zatímco některé jedlé květy jsou již záležitostí minulou a budeme si na ně muset počkat do příští sezóny, jiné na nás a naše kuchařské umění teprve čekají. Tak jako jíme nejen ústy, ale i očima, můžeme vnímat i rostliny s jedlými květy. Rozhodně se nemusíte bát je ochutnat, vždyť v kuchyni se používají odpradávna, jen je potřeba připravit k nim některou z osvědčených nebo experimentálních letních lahůdek v podobě dezertů.

Čaje ze skořice a medu, banány a pečený ovocný čaj
Čaje ze skořice a medu, banány a pečený ovocný čaj

Zdravé recepty

O léčivých účincích čajů z bylinek rozhodně nelze pochybovat. Bylinné thé si nechával připravovat i slavný detektiv Hercul Poirot, aby tímto speciálním nápojem osvěžil nejen své tělo, ale i šedé buňky mozkové. Nahlédněme tedy dnes pod pokličku přípravy čajů, které podpoří naši svěží mysl, paměť dobrou náladu a možná nám pomohou se i uzdravit.

Léčivý čaj z cibule, zázvoru, medu nebo másla – vyzkoušejte ho
Léčivý čaj z cibule, zázvoru, medu nebo másla – vyzkoušejte ho

Zdravé recepty

Možná jste to už od někoho slyšeli, jak je cibule prospěšná našemu organismu a zvláště v zimním období, kdy na nás nachlazení číhá takřka na každém kroku. Ale taky jste se možná ještě neodhodlali vyzkoušet ani cibulový ani máslový čaj. V čem všem vám mohou prospět tyto ingredience a ještě mnohé další, vám sdělíme v dnešním článku o léčivých čajích. Zkuste to a uvařte si je podle našeho návodu.

Jedlé dárky nejen pro vaše známé
Jedlé dárky nejen pro vaše známé

Zdravé recepty

Zdravý životní styl se promítá i do našich každodenních životů. Svépomocí dokážeme vyrobit nejen bylinkové kořenící směsi, ale také zdravé jogurty, sýry, bylinné směsi na přípravu nálevů i skvělé BIO sirupy a džemy. Ve vašem okolí je ovšem určitě i mnoho takových, kteří si s výrobou neví rady a koneckonců si na ni třeba ani nedokáží udělat čas. Právě pro ně se hodí jedlé dárky z vaší zahrady, které vyrobíte bez zbytečných barviv, konzervantů a zbytečné chemie. Pokud si zatím nejste v této sféře jistí, začněte od toho nejjednoduššího a postupem času zkuste i složitější postupy.