Léto je ta pravá chvíle na zpracování bylinek!

Prosluněné dny nejsou jen obdobím pro práci na zahradě, letní sportování pod širým nebem nebo opalování u vody, je to skvělá doba také na zpracování sklizně, ať se jedná o zeleninu, ovoce nebo dokonce bylinky. Právě ony se nyní nachází ve skvělé kondici. Sklízet se dá máta, meduňka, yzop, saturejka, dobromysl, bazalka, libeček, ale jimi to rozhodně nekončí. Nepromeškejte toto období a připravte si zásobu na zimu.

Léto je ta pravá chvíle na zpracování bylinek!
Léto je ta pravá chvíle na zpracování bylinek! (Zdroj: shutterstock.com)

Léto je pro bylinkáře asi tím nejlepším obdobím, kdy se mohou na zahradě i ve volné přírodě vyřádit do sytosti. Zatímco některé bylinky mají dobu sklizně již za sebou, na řadu právě teď přichází bohatý sortiment bylinek ze středomořské oblasti, ale stejně tak mezi nimi objevíme i mnohé domácí rostliny, které běžně rostou na loukách, pastvinách nebo okrajích cest.

Léto je jak stvořené pro pupalku, třezalku, jitrocel, heřmánek či chrpu. Není na co čekat, vydejte se s košíkem na zahradu nebo do volné přírody a uchovejte si trochu té léčivé krásy na dobu, kdy bude léto v nedohlednu.

Metody zpracování

Asi nejběžnější metodou uchování bylin je jednoznačně sušení. Nejlepší a také nejšetrnější sušení probíhá v dobře větrané suché místnosti chráněné před vstupem ostrých slunečních paprsků. Stejně tak by se zde nemělo prášit. Toto sušení by nemělo ovšem trvat příliš dlouho. Pokud se náhle změní počasí nebo se zvýší vzdušná vlhkost, hrozí, že bylinky zhnědnou nebo zplesniví.

Pak stojí za úvahu dosušení umělým teplem například v sušičce na ovoce. Některé druhy se dají dosoušet také v předehřáté a pootevřené troubě. Zde ovšem platí, že tento proces musí probíhat při nižší teplotě, jinak by došlo ke znehodnocení bylinek.

Sušením si bylinky uchováte i několik let, přesto je dobré si každý rok připravit nové a čerstvé, které lze využít na přípravu kořenících směsí, čajových nálevů nebo třeba bylinkových koupelových solí.

Z běžných zahradních bylinek si tak připravíte italskou nebo provensálskou kořenící směs. Bylinky určené pro přípravu léčivých nálevů zase naplňte do čajových papírových sáčků, které seženete ve specializovaných obchodech nebo si sáčky připravte jednoduše z bílého plátýnka. Bylinkové výrobky se pak výborně hodí jako dárek pro různé příležitosti.

Bylinková másla a mražení

Kromě sušení lze bylinky uchovávat v podobě másla. To si můžete vyrobit sami nebo si kupte nějaké v bio kvalitě. Na zahradě skliďte své oblíbené bylinky, které nasekejte najemno nožem. Smíchejte je s máslem či solí a vzniklou směsí naplňte různé formičky, které pak dejte do mrazáku.

Na takto připraveném másle lze připravovat různé pokrmy nebo jím vylepšete pomazánky. Bylinky ale můžete zamrazit i v podobě ledových kostek, které pak jen tak hodíte do připraveného nápoje.

su-en-bylinky-si-m-ete-naplnit-do-ajov-ch-s-k-kter-v-m-usnadn-p-pravu-aje-nap-klad-v-zam-stn-n-.jpg

Zdroj: archiv redakce

Bylinné tinktury

Léčivky pomáhají v různých podobách, a pokud nechcete končit pouze u sušení a mražení, vyzkoušejte například výrobu léčivé tinktury. Není to nijak složité. Potřebujete pouze kvalitní alkohol. Hodí se v čisté podobě, ale stejně tak lze použít kvalitní slivovici nebo vodku. Zvolené bylinky pak do tohoto alkoholu naložíte a několik týdnů macerujete. Poté tinkturu sceďte přes plátýnko.

Pokud nevíte, jako tinkturu si vyrobit, inspirujte se některým z receptů, které najdete na internetu nebo ve starých bylinářských knihách. Oblíbené jsou například sedmikráskové nebo meduňkové, ale stejně tak je účinná i tinktura z kotvičníku, semen lichořeřišnice a mnoho dalších.

Foto: Lucie Peukertová

Publikováno: 30.06.2020, Autor: | autor: Lucie Peukertová

Mohlo by vás dále zajímat

Využití bylinek - lichořeřišnice, třapatka

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Využití bylinek - lichořeřišnice, třapatka

Uchovávání bylinek

Hana Hořáková předvede jak je možné uchovat bylinky mražením, sušením nebo nakládáním

Lihové bylinné tinktury a jejich použití

Jak vyrobit lihové bylinné tinktury?

Jak usušit bylinky pomocí součástek z počítače

Doc. Ing. Václav Koza divákům ukáže, jak je možné usušit bylinky pomocí komponentů z počítače.

Pěstování bylinek a podzimních trvalek

Paní Demelová představuje bylinky vhodné nejen ke grilování a popisuje návod na jejich pěstování. Na závěr nám ukáže trvalky vhodné ke zkrášlení podzimní zahrady

Rady do zahrady se zaměří na orchideje a bylinky

Víte, jak si uchovat bylinky a jak se postarat o orchideje?

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.