Libeček pro zdraví i do kuchyně. Jak jej pěstovat?

Libeček má bujný růst a zajímavý vzhled, takže ho můžete pěstovat v pozadí kvetoucích záhonů. Nejzajímavější je ale jeho výrazná vůně a chuť, která obohatí polévky a saláty. Sklízet ho lze postupně během celé sezóny, protože listy neustále dorůstají. Na zimu si ho nasušte pořádnou zásobu, protože má i léčivé benefity.

Libeček pro zdraví i do kuchyně. Jak jej pěstovat?
Libeček pro zdraví i do kuchyně. Jak jej pěstovat? (Zdroj: shutterstock.com)

Někomu libeček (Levisticum officinale) chutná jako silnější celer, někomu zase připomíná kvasnice kombinované s vůní citronu a dalším evokuje silnou maggi směs, která se přidává do polévek a omáček. Jižní Evropa je známá tím, že sušená semena libečku využívá jako koření a silné řapíky libečku zde lidé nakládají do cukru a kandují.

Využívají se i kořeny libečku, ale abyste jich získali dostatek, musíte vypěstovat opravdu velké keře.

V boloňské omáčce vás troška sušeného libečku zcela jistě mile překvapí. Do masových směsí a do polévek jsou čerstvé listy libečku najemno posekané to pravé koření, se kterým byste to ale neměli přehánět.

Libeček pro zdraví i do kuchyně. Jak jej pěstovat?
Libeček pro zdraví i do kuchyně. Jak jej pěstovat? (Zdroj: shutterstock.com)

Pěstování libečku

Libečku maximálně vyhovuje propustná půda na slunném místě. V polostínu ale poroste také dobře. Počítejte v jeho okolí s dostatkem místa, neboť může dorůst až do výšky 1,5 metru. Pro rychlejší růst zajděte za někým, kdo má velký keř libečku a nechte se obdarovat třeba menším odkopkem.

Pokud vám nevadí, že budete čekat déle, můžete libeček vysít na podzim do předem připravené půdy. Stačí do hloubky 1 cm buď na záhon, ze kterého pak budete jednotit na vzdálenost 30 cm, nebo semena vysejte přímo na konečné stanoviště.

Čtěte také:

Vypěstovat libeček není těžké a bude se mu dařit i v květináči. Nevyroste sice tak velký jako v záhonu, ale pro běžnou spotřebu postačí. Větší trsy libečku ze zahrady můžete na jaře rozsazovat.

Libeček pro zdraví i do kuchyně. Jak jej pěstovat?
Libeček pro zdraví i do kuchyně. Jak jej pěstovat? (Zdroj: shutterstock.com)

Natě můžete sklízet od časného léta až do podzimu. Stonky, které začnou vybíhat do květu, odstřihněte. Je zbytečné rostlinu vysilovat tím, že ji necháte tvořit semena. Pro sběr listů na sušení nebo zmrazování se nejlépe hodí konec června a začátek července. Pokud budete libeček sušit, dejte ho do stínu. Libeček do mrazáku doporučujeme nakrájet na drobno a zamrazit v kostkách ledu.

Libeček pro zdraví i do kuchyně. Jak jej pěstovat?
Libeček pro zdraví i do kuchyně. Jak jej pěstovat? (Zdroj: shutterstock.com)

Pomáhá kloubům i trávení

Z kořene libečku získané látky jsou úspěšné při léčbě revmatu, potížích s prostatou a při artróze. Vzhledem k tomu, že libeček zvyšuje produkci trávicích šťáv, napomáhá tak trávení a stimuluje k jídlu osoby trpící nechutenstvím. Pomáhá při pomalém zažívání a při žaludeční nedostatečnosti.

Těhotné a kojící ženy by neměly libeček jíst. Libeček totiž patří mezi bylinky, které překrvují pánev a způsobují kontrakce dělohy.

text: autorský článek Zuzana Bohdalová, Foto: shutterstock.com

Publikováno: 28.08.2022, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Nakládaná cuketa

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Nakládaná cuketa

Zakládání bylinkových zahrádek

Reportáž o sázení bylinek - vychytaná bylinná zahrádka.

Pěstování zeleniny na balkoně

Pěstování zeleniny na balkoně

Bylinky a zelenina na podzim

Bylinky a zelenina na podzim

Povídání s Jiřím Krampolem

Povídání s Jiřím Krampolem a Hanou Krampolovou o jejich chalupě a zahradě

Druhy zeleniny a bylinek vysévané v létě

Druhy zeleniny a bylinek vysévané v létě

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.