Libeček se v kuchyni vždycky hodí

Libeček má bujný růst a zajímavý vzhled, takže ho můžete pěstovat v pozadí kvetoucích záhonů. Nejzajímavější je ale jeho výrazná vůně a chuť, která obohatí polévky a saláty. Sklízet ho lze postupně během celé sezóny, protože listy neustále dorůstají. Na zimu si ho nasušte pořádnou zásobu, protože má i léčivé benefity.
libecek_shutterstock_1073321549-1100x618.jpgCelá galerie 11 Zdroj: shutterstock.com

Někomu libeček chutná jako silnější celer, někomu zase připomíná kvasnice kombinované s vůní citronu, a dalším evokuje silnou maggi směs, která se přidává do polévek a omáček. Jižní Evropa je známá tím, že sušená semena libečku využívá jako koření a silné řapíky libečku nakládají do cukru a kandují.

Využívají se i kořeny libečku, ale abyste jich získali dostatek, musíte vypěstovat opravdu velké keře.

V boloňské omáčce vás troška sušeného libečku zcela jistě mile překvapí. Do masových směsí a do polévek jsou čerstvé listy libečku najemno posekané to pravé koření, se kterým byste to ale neměli přehnat.

Pěstování libečku

Libečku maximálně vyhovuje propustná půda na slunném místě. V polostínu ale poroste také dobře. Počítejte v jeho okolí s dostatkem místa, neboť může dorůst až do výšky 1,5 metru. Pro rychlejší růst zajdeme za někým, kdo má velký keř libečku a necháme se obdarovat třeba menším odkopkem.

Komu nevadí, že bude čekat déle, může libeček vysít na podzim do předem připravené půdy. Stačí do hloubky 1 cm buďto na záhon, ze kterého pak bude jednotit na vzdálenost 30 cm, nebo semena vyseje přímo na konečné stanoviště.

Vypěstovat libeček není těžké a bude se mu dařit i v květináči. Nevyroste sice tak velký jako v záhonu, ale pro běžnou spotřebu postačí. Větší trsy libečku ze zahrady můžeme na jaře rozsazovat.

Natě můžete sklízet od časného léta až do podzimu. Stonky, které začnou vybíhat do květu, odstřihneme. Je zbytečné rostlinu vysilovat tím, že ji necháme tvořit semena. Pro sběr listů na sušení nebo zmrazování se nejlépe hodí konec června a začátek července. Pokud budete libeček sušit, dejte ho do stínu. Libeček do mrazáku doporučujeme nakrájet na drobno a zamrazit v kostkách ledu.

Pomáhá kloubům i trávení

Z kořene libečku získané látky jsou úspěšné při léčbě revmatu, potížích s prostatou a při artróze. Vzhledem k tomu, že libeček zvyšuje produkci trávicích šťáv, napomáhá tak trávení a stimuluje k jídlu osoby trpící nechutenstvím. Pomáhá při pomalém zažívání a při žaludeční nedostatečnosti.

Těhotné a kojící ženy by neměly libeček jíst. Pozor by také měli dávat všichni, kteří užívají libeček ve větším množství a nevystavovat se přímému slunci.

Foto: shutterstock.com

8.9.2020 4:00| autor: Zuzana Bohdalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

TOPlist