Líčidlo jedlé nebo americké – výrazný solitér do vaší zahrady

Tuto statnou zelenou rostlinu mohli do vaší zahrady přinést ptáci. Americkým líčidlem se původně Indiáni pomalovávali do boje. Zatímco líčidlo jedlé má svůj původ v Asii, kde se začalo využívat k barvení látek. Rostlina vypadá velmi exoticky a z jejího jedlého druhu si můžeme připravit chutný salát anebo marmeládu.

V našich podmínkách se pěstuje již několik desetiletí. Charakterizuje ji statný růst, dlouhá bíle kvetoucí květenství a nepřehlédnutelní listy. Nejlépe vynikne Phytolacca esculenta (líčidlo jedlé) nebo líčidlo americké (Phytolacca americana) jako solitérní trvalka. Občas se s nimi můžeme setkat i ve volné přírodě. Jsou to i v našich podmínkách plně mrazuvzdorné rostliny.

Pěstuje se docela dobře, neboť se jedná o nenáročnou trvalku, ať už vzhledem k půdním světelným podmínkách, či s ohledem na závlahu. Snese přímé slunce i polostín. A když vám na zahradě nevyhovuje jeho umístění, můžete líčidlo bez obav přesadit i jako velkou rostlinu. Během několika dní si přivykne na nové podmínky a opět poroste jako z vody. Obvykle se nestane nic horšího, než že jí opadá několik spodních listů.

Pro konzumaci musíme rozlišit druhy

Chceme-li využívat líčidlo ke konzumaci, ať už jeho plody, nebo listy, musíme se je naučit  rozlišovat. Líčidlo americké pro vyšší obsah saponinů není poživatelné. Převislý květ – má líčidlo americké, květ vzpřímený naopak líčidlo jedlé. Plod líčidla jedlého má podobu ostružiny, plod je dělený na malé části, zatímco plod líčidla amerického je celistvý.

Používat se dají ke konzumaci nejen plody, ale i listy líčidla jedlého. Listy nejdříve povaříme, poté slijeme vodu a použijeme vodu čerstvou na dovaření. Takto uvařené listy si můžeme přidat do salátu. Jedná se o pochoutku. Dá se z nich připravit i pokrm podobný špenátu.

Ačkoli chuť plodů je trpká, jsou také jedlé. Určité množství saponinů plody sice mají, což ovšem nevadí, neboť je jich v líčidle jedlém málo. Krásně vybarvené plody se přidávají do marmelád a džemů, spíše kvůli nádherné šarlatové barvě než kvůli chuti. V minulosti se šťávou dobarvovalo i víno anebo likéry.

Množení je snadné

Na podzim stačí oddělit kus kořene, uložit jej do hlíny v květináči a přes zimu nechat na chladném místě. Podzimní řízky necháváme takto přes zimu zakořenit a poté je na jaře vysadíme do zahrady, kde je už můžeme nechat nastálo.

Množení pomocí semen necháme na ptactvu. Ptákům určité množství saponinů nevadí, takže plody rádi konzumují a pak jejich semena roznášejí po okolí ve svém trusu.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shutterstock.com

8.2.2018 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist