Lisujeme ovocné mošty a víno

Velká úroda ovoce je vždy radost. Ovšem ani ovoce, ani jeho vitaminy nevydrží věčně a je třeba je nějakým způsobem zpracovat. Často si proto vyrábíme z přebytku jablek, hrušek, hroznového vína velmi chutné mošty anebo domácí vína. Podívejme se tedy podrobněji na to, jak a čím ovoce zpracovávat.

Už naše babičky tvrdily, že jablečné víno se svou kvalitou zdaleka nevyrovná kvalitě jablečného moštu. Ovšem dědečkové by pravděpodobně s tímto názorem nesouhlasili. Nicméně máme-li děti, pravděpodobně budeme chtít vyrobit z jablek nasbíraných v sadu spíše mošt.

Vyrábíme mošt

Menší množství jablek nejprve řádně omyjeme v kádi. Na mošt využijeme pouze ovoce zdravé, případně vykrájené kusy. Následně se ovoce nadrtí na ovocném mlýnku. Použít můžeme také struhadlo. Poněvadž ale ovoce obsahuje velké množství ostrých kyselin, jako jsou kyselina jablečná, citronová a jiné, které reagují s kovy, využijeme plastová struhadla. Při použití mlýnku by neměly být válce uvnitř železné, ale kamenné.

V ovocném mlýnku nám vznikne melivo, které můžeme okamžitě lisovat. Kdežto řezanou nebo drcenou jablečnou hmotu bychom měli ponechat na vzduchu asi 2–3 hodiny zavadnout. Zavadnutí drti se doporučuje proto, aby se se jednotlivé buňky staly povolnější a vydaly větší množství šťávy. Takto získaná drť se následně lisuje v ovocných lisech, jichž je v současnosti na výběr opravdu velké množství. Šťávu z vylisovaného ovoce, které bylo dostatečně vyzrálé, není třeba dochucovat, může se okamžitě pít. Málo vyzrálé ovoce bude kyselé, a tak se může přicukrovat.

Mošt ponechaný několik dnů ve studeném prostředí přirozeně vysráží bílkoviny a stane se z něj čirá tekutina. Tou pak plníme čisté láhve a v průběhu dalších 24 hodin by se měly zapařit na 75 °C. Jakmile dosáhnou této teploty, ihned je uzavřeme. Při plnění lahví chladným moštem není potřeba ponechávat v lahvích velký prostor na vzduch, ovšem při plnění teplým moštem ano. Jakmile se lahve s teplým moštem zazátkují, je třeba je okamžitě převrátit dnem vzhůru.

Vyrábíme víno

Jablečné víno získáváme z oloupaných zralých šťavnatých jablek. Ty se rozmačkají v mlýnku nebo nastrouhají na struhadle. Poté se na chvíli uloží do chladné komory. Následně se šťáva vylisuje přes pláténko a slije se do soudků. Přidá se pár upečených jablek a všechno se uloží do sklepa. Po třech dnech začne směs kvasit. Kvašení probíhá přibližně 14 dnů. Poté se víno slije do zcela čistého a dostatečně vysířeného soudku a ten se zazátkuje. Po 14 dnech je potřeba víno přetočit opět do dalšího soudku, zazátkuje se a uloží zpět do sklepa. Přibližně po měsíci je možné víno již pít.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shutterstock.com

6.10.2017 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist