Zahrada > Rostliny > Zelenina > Cibule > Na co všechno se hodí cibule kuchyňská
Na co všechno se hodí cibule kuchyňská
Cibule patří spolu s česnekem k přírodním léčivům, která rádi nazýváme přírodním antibiotikem. Oba druhy cibulovin mají skvělé antibakteriální, antivirové a dezinfekční účinky, díky nimž se podílejí na potlačování různých zánětů v těle. Ničí choroboplodné zárodky a mají také pozitivní účinky na trávení. Pěstování cibule není navíc opravdu nic složitého. Tuto zeleninu si můžete vypěstovat ze semen nebo ze sazečky, což je v dnešní době asi ten nejoblíbenější způsob.
Pěstujeme cibuli
V případě cibule se můžete stát snadno stoprocentním samozásobitelem. Pro středně velkou rodinu stačí tři větší záhony osázené cibulkou sazečkou a máte vystaráno na celý rok, samozřejmě musíme přihlédnout k reálné spotřebě této léčivé cibuloviny.
Cibule nesnáší přímé organické hnojení, dopřát jí tedy můžete spíše dobře zetleným kompostem. Na hnůj nebo zelené hnojení ale zapomeňte. Cibule vyžaduje plné slunce a dobře propustnou půdu. Pokud je půda těžká, odlehčete jí přídavkem křemičitého písku.
Pokud nechcete mít s pěstováním cibule větší starosti, pak vám bude asi nejvíce vyhovovat výsadba cibulky sazečky, která je dostupná v mnoha odrůdách. Z těch nejběžnějších lze jmenovat červenou odrůdu Karmen vhodnou pro zpracování začerstva do zeleninových salátů, bílou odrůdu Snowball, kterou není možné stejně jako tu předchozí dlouhodobě skladovat, a dále pak dlouhodobě skladovatelné odrůdy Všetana nebo Štutgart.
Cibule jako lék
Možná jste se někdy setkali s tvrzením, že je dobré v době chřipkových epidemií dát do místnosti talíř s nakrájenou cibulí kvůli dezinfekčním výparům. Nejedná se o žádnou fámu, ale o prostou realitu. Už jen samotné výpary dokáží čistit vzduch od škodlivých organismů.
Málokdo by ovšem čekal, že je tato zelenina vitamínovou bombou, obsahuje totiž především pěknou zásobu vitamínu C. Z minerálních látek stojí za zmínku určitě vápník, sodík, fosfor, draslík a železo. Cibule je oblíbená také jako lék na likvidaci střevních parazitů, snižuje obsah cukru v krvi, snižuje krevní tlak, uklidňuje a navíc léčí i cesty dýchací. Je ovšem třeba zmínit, že blahodárné účinky se zachovávají pouze v čerstvé cibuli, tepelnou úpravou se ztrácejí.
V lidovém léčitelství se můžete setkat také s užitím vnějším. Cibulovou šťávou se potíraly špatně se hojící rány nebo hmyzí štípance. Jistě každý zná tradiční cibulový med proti bolesti v krku. Na jeden díl cibulové šťávy připadá asi třetina teplého medu, obě suroviny stačí pouze promíchat. Při obtížích podáváme třikrát denně po jedné čajové lžičce této medicíny. Stejně tak stojí za zmínku cibulové tinktury, které se užívají třeba při zácpě nebo při obtížích s trávením.
Cibule v pokrmech
Odrůdy cibule se vyznačují různými vlastnostmi, proto není divu, že se některé hodí spíše pro tepelnou úpravu a jiným bude více svědčit forma studených pokrmů. Tuto chuťově výraznou cibulovinu lze považovat za základ většiny u nás běžných pokrmů. Tvoří také jednu z důležitých složek různých zeleninových omáček, cibulové marmelády známé také jako cibulové chutney a v mnoha jiných. Sušená cibule v podobě vloček nebo granulátu pak doplní různé kořenící směsi.
Vyzkoušejte naše cibulové recepty
Kořenící směs na grilování kuřecího i vepřového masa
Budete potřebovat:
- 1 polévková lžíce sušené cibule – optimálně v práškové formě nebo granulát
- 1 polévková lžíce listů dobromysle obecné
- 1 polévková lžíce yzopu lékařského
- 1 polévková lžíce tymiánu obecného
- ½ lžíce sušeného česneku
Zeleninová omáčka s cibulí
Budete potřebovat:
- 1,5 kg cibule, optimálně žluté odrůdy
- 1 kg paprik – možno doplnit kozí rohy nebo feferonky
- 1 kg cukety
- 250 ml oleje
- 200 g cukru krystal
- 12 lžic sójové omáčky
- 250 ml vody
- sůl dle potřeby
- láhev domácího kečupu
Foto a text: Lucie Peukertová