Na co všechno se hodí cibule kuchyňská

Cibule léčí už jen svými výpary, natož pak látkami obsaženými v chuťově výrazných slupkách. Tento druh zeleniny provází domácí hospodyňky již od dávných dob, ve středověku se stával častou součástí různých pokrmů i pečených placek. V dnešní době se k této zelenině obracíme i jako k účinnému léčivu, které rádi využíváme v době, kdy nás přepadne nějaké ta nemoc. Cibule je ovšem nepostradatelná i v kuchyni. Její pěstování navíc není žádná věda, povede se to úplně každému, kdo má k dispozici záhony na plném slunci.

Cibule patří spolu s česnekem k přírodním léčivům, která rádi nazýváme přírodním antibiotikem. Oba druhy cibulovin mají skvělé antibakteriální, antivirové a dezinfekční účinky, díky nimž se podílejí na potlačování různých zánětů v těle. Ničí choroboplodné zárodky a mají také pozitivní účinky na trávení. Pěstování cibule není navíc opravdu nic složitého. Tuto zeleninu si můžete vypěstovat ze semen nebo ze sazečky, což je v dnešní době asi ten nejoblíbenější způsob.

Pěstujeme cibuli

V případě cibule se můžete stát snadno stoprocentním samozásobitelem. Pro středně velkou rodinu stačí tři větší záhony osázené cibulkou sazečkou a máte vystaráno na celý rok, samozřejmě musíme přihlédnout k reálné spotřebě této léčivé cibuloviny.

Cibule nesnáší přímé organické hnojení, dopřát jí tedy můžete spíše dobře zetleným kompostem. Na hnůj nebo zelené hnojení ale zapomeňte. Cibule vyžaduje plné slunce a dobře propustnou půdu. Pokud je půda těžká, odlehčete jí přídavkem křemičitého písku.

Pokud nechcete mít s pěstováním cibule větší starosti, pak vám bude asi nejvíce vyhovovat výsadba cibulky sazečky, která je dostupná v mnoha odrůdách. Z těch nejběžnějších lze jmenovat červenou odrůdu Karmen vhodnou pro zpracování začerstva do zeleninových salátů, bílou odrůdu Snowball, kterou není možné stejně jako tu předchozí dlouhodobě skladovat, a dále pak dlouhodobě skladovatelné odrůdy Všetana nebo Štutgart.

Cibule jako lék

Možná jste se někdy setkali s tvrzením, že je dobré v době chřipkových epidemií dát do místnosti talíř s nakrájenou cibulí kvůli dezinfekčním výparům. Nejedná se o žádnou fámu, ale o prostou realitu. Už jen samotné výpary dokáží čistit vzduch od škodlivých organismů.

Málokdo by ovšem čekal, že je tato zelenina vitamínovou bombou, obsahuje totiž především pěknou zásobu vitamínu C. Z minerálních látek stojí za zmínku určitě vápník, sodík, fosfor, draslík a železo. Cibule je oblíbená také jako lék na likvidaci střevních parazitů, snižuje obsah cukru v krvi, snižuje krevní tlak, uklidňuje a navíc léčí i cesty dýchací. Je ovšem třeba zmínit, že blahodárné účinky se zachovávají pouze v čerstvé cibuli, tepelnou úpravou se ztrácejí.

V lidovém léčitelství se můžete setkat také s užitím vnějším. Cibulovou šťávou se potíraly špatně se hojící rány nebo hmyzí štípance. Jistě každý zná tradiční cibulový med proti bolesti v krku. Na jeden díl cibulové šťávy připadá asi třetina teplého medu, obě suroviny stačí pouze promíchat. Při obtížích podáváme třikrát denně po jedné čajové lžičce této medicíny. Stejně tak stojí za zmínku cibulové tinktury, které se užívají třeba při zácpě nebo při obtížích s trávením.

Cibule v pokrmech

Odrůdy cibule se vyznačují různými vlastnostmi, proto není divu, že se některé hodí spíše pro tepelnou úpravu a jiným bude více svědčit forma studených pokrmů. Tuto chuťově výraznou cibulovinu lze považovat za základ většiny u nás běžných pokrmů. Tvoří také jednu z důležitých složek různých zeleninových omáček, cibulové marmelády známé také jako cibulové chutney a v mnoha jiných. Sušená cibule v podobě vloček nebo granulátu pak doplní různé kořenící směsi.

Vyzkoušejte naše cibulové recepty

Kořenící směs na grilování kuřecího i vepřového masa

Budete potřebovat:

  • 1 polévková lžíce sušené cibule – optimálně v práškové formě nebo granulát
  • 1 polévková lžíce listů dobromysle obecné
  • 1 polévková lžíce yzopu lékařského
  • 1 polévková lžíce tymiánu obecného
  • ½ lžíce sušeného česneku

Zeleninová omáčka s cibulí

Budete potřebovat:

  • 1,5 kg cibule, optimálně žluté odrůdy
  • 1 kg paprik – možno doplnit kozí rohy nebo feferonky
  • 1 kg cukety
  • 250 ml oleje
  • 200 g cukru krystal
  • 12 lžic sójové omáčky
  • 250 ml vody
  • sůl dle potřeby
  • láhev domácího kečupu

Foto a text: Lucie Peukertová

3.10.2018 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist