Na co všechno se hodí cibule kuchyňská

Cibule léčí už jen svými výpary, natož pak látkami obsaženými v chuťově výrazných slupkách. Tento druh zeleniny provází domácí hospodyňky již od dávných dob, ve středověku se stával častou součástí různých pokrmů i pečených placek. V dnešní době se k této zelenině obracíme i jako k účinnému léčivu, které rádi využíváme v době, kdy nás přepadne nějaké ta nemoc. Cibule je ovšem nepostradatelná i v kuchyni. Její pěstování navíc není žádná věda, povede se to úplně každému, kdo má k dispozici záhony na plném slunci.

Na co všechno se hodí cibule kuchyňská
Na co všechno se hodí cibule kuchyňská (Zdroj: archiv redakce)

Cibule patří spolu s česnekem k přírodním léčivům, která rádi nazýváme přírodním antibiotikem. Oba druhy cibulovin mají skvělé antibakteriální, antivirové a dezinfekční účinky, díky nimž se podílejí na potlačování různých zánětů v těle. Ničí choroboplodné zárodky a mají také pozitivní účinky na trávení. Pěstování cibule není navíc opravdu nic složitého. Tuto zeleninu si můžete vypěstovat ze semen nebo ze sazečky, což je v dnešní době asi ten nejoblíbenější způsob.

Pěstujeme cibuli

V případě cibule se můžete stát snadno stoprocentním samozásobitelem. Pro středně velkou rodinu stačí tři větší záhony osázené cibulkou sazečkou a máte vystaráno na celý rok, samozřejmě musíme přihlédnout k reálné spotřebě této léčivé cibuloviny.

Cibule nesnáší přímé organické hnojení, dopřát jí tedy můžete spíše dobře zetleným kompostem. Na hnůj nebo zelené hnojení ale zapomeňte. Cibule vyžaduje plné slunce a dobře propustnou půdu. Pokud je půda těžká, odlehčete jí přídavkem křemičitého písku.

Pokud nechcete mít s pěstováním cibule větší starosti, pak vám bude asi nejvíce vyhovovat výsadba cibulky sazečky, která je dostupná v mnoha odrůdách. Z těch nejběžnějších lze jmenovat červenou odrůdu Karmen vhodnou pro zpracování začerstva do zeleninových salátů, bílou odrůdu Snowball, kterou není možné stejně jako tu předchozí dlouhodobě skladovat, a dále pak dlouhodobě skladovatelné odrůdy Všetana nebo Štutgart.

Cibule jako lék

Možná jste se někdy setkali s tvrzením, že je dobré v době chřipkových epidemií dát do místnosti talíř s nakrájenou cibulí kvůli dezinfekčním výparům. Nejedná se o žádnou fámu, ale o prostou realitu. Už jen samotné výpary dokáží čistit vzduch od škodlivých organismů.

Málokdo by ovšem čekal, že je tato zelenina vitamínovou bombou, obsahuje totiž především pěknou zásobu vitamínu C. Z minerálních látek stojí za zmínku určitě vápník, sodík, fosfor, draslík a železo. Cibule je oblíbená také jako lék na likvidaci střevních parazitů, snižuje obsah cukru v krvi, snižuje krevní tlak, uklidňuje a navíc léčí i cesty dýchací. Je ovšem třeba zmínit, že blahodárné účinky se zachovávají pouze v čerstvé cibuli, tepelnou úpravou se ztrácejí.

V lidovém léčitelství se můžete setkat také s užitím vnějším. Cibulovou šťávou se potíraly špatně se hojící rány nebo hmyzí štípance. Jistě každý zná tradiční cibulový med proti bolesti v krku. Na jeden díl cibulové šťávy připadá asi třetina teplého medu, obě suroviny stačí pouze promíchat. Při obtížích podáváme třikrát denně po jedné čajové lžičce této medicíny. Stejně tak stojí za zmínku cibulové tinktury, které se užívají třeba při zácpě nebo při obtížích s trávením.

Na co všechno se hodí cibule kuchyňská
Na co všechno se hodí cibule kuchyňská
Na co všechno se hodí cibule kuchyňská
Na co všechno se hodí cibule kuchyňská
Na co všechno se hodí cibule kuchyňská
Na co všechno se hodí cibule kuchyňská

Cibule v pokrmech

Odrůdy cibule se vyznačují různými vlastnostmi, proto není divu, že se některé hodí spíše pro tepelnou úpravu a jiným bude více svědčit forma studených pokrmů. Tuto chuťově výraznou cibulovinu lze považovat za základ většiny u nás běžných pokrmů. Tvoří také jednu z důležitých složek různých zeleninových omáček, cibulové marmelády známé také jako cibulové chutney a v mnoha jiných. Sušená cibule v podobě vloček nebo granulátu pak doplní různé kořenící směsi.

Vyzkoušejte naše cibulové recepty

Kořenící směs na grilování kuřecího i vepřového masa

Budete potřebovat:

  • 1 polévková lžíce sušené cibule – optimálně v práškové formě nebo granulát
  • 1 polévková lžíce listů dobromysle obecné
  • 1 polévková lžíce yzopu lékařského
  • 1 polévková lžíce tymiánu obecného
  • ½ lžíce sušeného česneku

Zeleninová omáčka s cibulí

Budete potřebovat:

  • 1,5 kg cibule, optimálně žluté odrůdy
  • 1 kg paprik – možno doplnit kozí rohy nebo feferonky
  • 1 kg cukety
  • 250 ml oleje
  • 200 g cukru krystal
  • 12 lžic sójové omáčky
  • 250 ml vody
  • sůl dle potřeby
  • láhev domácího kečupu

Foto a text: Lucie Peukertová

Publikováno: 29.11.2018

Mohlo by vás dále zajímat

Cibulová marmeláda

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Marmeláda je typicky sladká. Recept na cibulovou marmeládu vás možná překvapí.

Jak nabarvit vajíčka podle receptu našich babiček

Jak na barvení velikonočních vajíček podle receptu našich babiček

Recept na výtečný cibulový koláč

Upečte si výborný cibulový koláč. Máme pro vás rychlý a jednoduchý recept.

Uskladnění cibule

Láďa radí jak uskladnit cibuli.

Libový recept na plněné cibulové řízky

Návod na plněné cibulové řízky.

Pěstování cibule ze semen nebo ze sazečky?

Vysazování nebo vysévání cibule?

ČTĚTE DÁLE

Fazol zahradní, popínavá jednoletka z tropické Ameriky
Fazol zahradní, popínavá jednoletka z tropické Ameriky

Péče o zahradu

Fazol zahradní čili obecný můžeme zařadit mezi popínavé jednoletky. Pěstujete je pro křehké zelené lusky, nebo čekáte až na zralé pevné fazole?

Krokusy, oblíbené jarní cibuloviny
Krokusy, oblíbené jarní cibuloviny

Péče o zahradu

Šafrány kvetou brzy zjara, v závislosti na druhu a počasí od února do dubna. Věnujte se tedy pěstování krokusů již na podzim, kdy je můžete začít vysazovat.

Endivie je méně známá listová zelenina se spoustou předností
Endivie je méně známá listová zelenina se spoustou předností

Péče o zahradu

Pěstování salátů na zahradě patří k tradici. Chcete ale změnu? Pak vyzkoušejte endivii – listovou zeleninu s jinou chutí a spoustou vitaminů.

Sasanky, něžní poslové jara
Sasanky, něžní poslové jara

Péče o zahradu

První poslové jara jsou také sasanky. Rod Anemone zahrnuje na jaře kvetoucí trvalky. Jejich barva je nejčastěji bílá, ale i žlutá, modrá, růžová a fialová.

Zelené sójové boby edamame
Zelené sójové boby edamame

Péče o zahradu

Sójové boby edamame si snadno vypěstujete i na své zahradě. Jejich pěstování není o nic složitější než pěstování klasických sójových bobů nebo fazolí.

Když jílek proroste z trávníku do záhonů, je zle
Když jílek proroste z trávníku do záhonů, je zle

Péče o zahradu

Jílek je znám jako travina, kterou používají zemědělci. V záhonech ale tento nízký plevel nemá, co dělat, zlikvidujte jej co nejdříve.

Na jílovitou půdu se vyzbrojte rýčem a nápaditostí
Na jílovitou půdu se vyzbrojte rýčem a nápaditostí

Péče o zahradu

Půda s jílem není sice zrovna pro zahrádkáře požehnání, ale lze ji obohatit. Také existuje řada rostlin, kterým tvrdá zemina nevadí.

Pak choi – čínské zelí plné vitaminu C
Pak choi – čínské zelí plné vitaminu C

Péče o zahradu

Čínské zelí pak choi je křehké a dužnaté, nedá se ale na rozdíl od pekingského zelí skladovat. Vysejte si je na záhon a sklízejte podle potřeby.

Sněženky jsou symbolem naděje a přicházejícího jara
Sněženky jsou symbolem naděje a přicházejícího jara

Péče o zahradu

Sněženky voní jarem. Jejich bílé květy vykukují ze sněhu již v době, kdy se nám o teplejším období zatím jen zdá. Víte, jak se o posly jara správně starat?

Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně
Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně

Péče o zahradu

Pěstování jabloně je mezi zahrádkáři oblíbené. Chcete však vyzkoušet něco speciálního? Pak se nechte zlákat fantastickou ovocnou stěnou!

Alternativní způsoby ochrany rostlin jsou ekologické a šetrné
Alternativní způsoby ochrany rostlin jsou ekologické a šetrné

Péče o zahradu

Říká vám něco alternativní ochrana rostlin? To je taková ochrana, která vsází na biologickou účinnou složku z rostlinných výtažků nebo na parazitické organismy.

Černý kořen prospívá nejen tělu, ale i postavě
Černý kořen prospívá nejen tělu, ale i postavě

Péče o zahradu

Černý kořen je sice znám již od 16. století, v naší kuchyni je však stále nedoceněný. Vypěstujte si jej a zařaďte si ho do jídelníčku.