Paleta barev a chutí kukuřice

Kukuřice je jednou z nejstarších plodin světa. Staré nálezy dokládají, že v předkolumbovských dobách existovalo na 200 odrůd a Mayové tento sortiment úspěšně rozšiřovali. Dnes se setkáváme s kukuřicí převážně na polích, ovšem nově vyšlechtěné odrůdy jsou zajímavé i pro pěstování v zahradách, případně v nádobách.
shutterstock_613739555-1100x618.jpg Zdroj: shutterstock.com

Sladký poklad starých Mayů, i tak je kukuřice (Zea) nazývána. Přesto, že je to výlučně teplomilná rostlina, nově vyšlechtěné odrůdy se dokážou spolehlivě přizpůsobit velmi odlišným podmínkám.

Dávní Mayové majíce bohaté zkušenosti s pěstováním kukuřice dosahovali vysokých výnosů. Pěstovali totiž kukuřici ve smíšené kultuře.  Nechávali po kukuřici pnout fazol, který dodával kukuřici náročné na výživu dostatek dusíku do půdy. V okolí kukuřice pěstovali tykve, které rozprostřené kolem kořenů bránily vysoušení půdy v okolí kukuřice. Navíc sbírali pro množení pouze zrna z nejkvalitnějších palic různých odrůd, a tak zachovávali kukuřici skvělou genetickou výbavu. Španělští dobyvatelé považovali kukuřici za zlato, byla hodnotnou potravou, která se díky Kolumbovi objevila záhy v Evropě, a to již v roce 1493. Cukrové kukuřice jsou v Evropě známy od roku 1779. Avšak dnes se již pěstují nikoli staré domácí odrůdy, ale moderní šlechtěné hybridy F1.

Cukrová kukuřice potřebuje ke svému růstu teplo, hodně tepla. Jestliže je vyseta v méně příznivých polohách, dozrají zde pouze velmi časně vyseté rané odrůdy sladké kukuřice. V oblastech s teplejším podnebím lze vysévat i odrůdy středně rané. Vysévají se obvykle od dubna nejdéle však do konce května, a to vždy ve dvoutýdenních intervalech, abyste pak mohli od srpna do října kukuřici zase průběžně sklízet a využít právě to dané množství, které spotřebujete. Čerstvá kukuřice je velmi chutná a také výživná. Protože po sklizni rychle ztrácí sacharidy, nelze ji dlouho skladovat. Přebytky můžete zmrazit.

Pokud pěstujete na zahradě kukuřici k dekoračním účelům, například ‚Multicolor‘ – „jahodová“ nebo „rýžová“, nebo kukuřici pro získání semen, tak tyto druhy se sklízejí až o měsíc později. Listy oddělte od klasu a kukuřice pak sušte na vzdušném teplém místě. Jestliže jste si oblíbili pukancovou kukuřici na popcorn, můžete vybírat nejen z odrůd s červenými zrny, ale také například bílé odrůdy ‚Simona‘ nebo ‚Jantar‘.

Náš tip: Předpěstováním na okenním parapetu nebo ve skleníku můžete uspíšit sklizeň o 14 dní až měsíc. Pro zajištění kvalitního opylení je lepší varianta vysít kukuřici uprostřed záhonu do bloku, nikoli na okraj záhonu, kde ji nemůže pomoci opylovat vítr.

Text: Zuzana Bohdalová

13.9.2013 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist