Zahrada > Zdravé recepty > Pampeliška – oranžový zázrak
Pampeliška – oranžový zázrak
Pampeliška, neboli smetanka lékařská, kvete na jaře a pro své zdraví můžete využít celou rostlinku.
Listy
Listy pampelišky mají velmi příznivý vliv na játra. Ideální je sbírat je ještě před květem. Chuťově se podobají rukole, a tak jsou výborné do salátů. Salát z listů pampelišky, vařených brambor, vajíček a olivového oleje bude příjemnou a zdravou večeří.
Stvoly
Pokud se cítíte unavení a jste často nemocní, zkuste 14 dní pojídat stvoly pampelišek. Natrhejte si čerstvé, omyjte je, odtrhněte květ a žvýkejte. Budete mile překvapeni. Lidé trpící cukrovkou by měli stvoly pojídat během celé doby květu.
Kořeny
Pročišťují krev, napomáhají trávení a působí povzbudivě. Čerstvé kořeny můžete přidat do salátů, z usušených kořenů si zase uvařte čaj.
Pampeliška také pomáhá při žloutence, dně, chorobách sleziny či onemocnění žlučníku a navíc odstraňuje svrbění kůže a různé vyrážky.
Doma v kuchyni si můžete vyrobit například lahodný pampeliškový med podle našeho receptu:
Pampeliškový med
Pomáhá při nachlazení a kašli. Alergici by se mu však měli raději vyhnout, protože obsahuje pyl z květů. Jak si ho připravíte?
- 250 g květů pampelišky
- 2 citrony
- 1 l vody
- 2 kg cukru
Květy je ideální sbírat před polednem, kdy jsou nejvíce rozvité. Natrhané květy rozložte a nechte z nich vylézt hmyz. Není vhodné je oplachovat, protože byste přišli o cenný pyl.
Květy vložte do hrnce společně s 1 l vody a šťávou ze dvou citronů. Vařte velmi slabým varem a velmi krátce (cca 5 min), dokud voda nezíská hnědou barvu. Nechte louhovat do druhého dne.
Druhý den výluh zceďte a přidejte do něj cukr. Vařte velmi slabým varem, dokud nedosáhnete medové konzistence.
Hotový med plňte do sklenic, které hned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Skladujte na tmavém a chladném místě. Díky vysokému obsahu cukru není nutné med zavařovat.