Pampeliška – oranžový zázrak

Pampelišku jedni zatracují, druzí milují. Ti první jsou zahrádkáři, kterým roste v trávě jako divoký plevel. Ti druzí naopak vědí, jak zázračná rostlinka to je a využívají její jedlý potenciál od kořínku po květ.
pampeliskovy-med-1100x618.jpg Zdroj: shutterstock.com

Pampeliška, neboli smetanka lékařská, kvete na jaře a pro své zdraví můžete využít celou rostlinku.

Listy

Listy pampelišky mají velmi příznivý vliv na játra. Ideální je sbírat je ještě před květem. Chuťově se podobají rukole, a tak jsou výborné do salátů. Salát z listů pampelišky, vařených brambor, vajíček a olivového oleje bude příjemnou a zdravou večeří.

Stvoly

Pokud se cítíte unavení a jste často nemocní, zkuste 14 dní pojídat stvoly pampelišek. Natrhejte si čerstvé, omyjte je, odtrhněte květ a žvýkejte. Budete mile překvapeni. Lidé trpící cukrovkou by měli stvoly pojídat během celé doby květu.

Kořeny

Pročišťují krev, napomáhají trávení a působí povzbudivě. Čerstvé kořeny můžete přidat do salátů, z usušených kořenů si zase uvařte čaj.

Pampeliška také pomáhá při žloutence, dně, chorobách sleziny či onemocnění žlučníku a navíc odstraňuje svrbění kůže a různé vyrážky.

Doma v kuchyni si můžete vyrobit například lahodný pampeliškový med podle našeho receptu:

Pampeliškový med

Pomáhá při nachlazení a kašli. Alergici by se mu však měli raději vyhnout, protože obsahuje pyl z květů. Jak si ho připravíte?

  • 250 g květů pampelišky
  • 2 citrony
  • 1 l vody
  • 2 kg cukru

Květy je ideální sbírat před polednem, kdy jsou nejvíce rozvité. Natrhané květy rozložte a nechte z nich vylézt hmyz. Není vhodné je oplachovat, protože byste přišli o cenný pyl.

Květy vložte do hrnce společně s 1 l vody a šťávou ze dvou citronů. Vařte velmi slabým varem a velmi krátce (cca 5 min), dokud voda nezíská hnědou barvu. Nechte louhovat do druhého dne.

Druhý den výluh zceďte a přidejte do něj cukr. Vařte velmi slabým varem, dokud nedosáhnete medové konzistence.

Hotový med plňte do sklenic, které hned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Skladujte na tmavém a chladném místě. Díky vysokému obsahu cukru není nutné med zavařovat.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

TOPlist