Pampeliška – oranžový zázrak

Pampelišku jedni zatracují, druzí milují. Ti první jsou zahrádkáři, kterým roste v trávě jako divoký plevel. Ti druzí naopak vědí, jak zázračná rostlinka to je a využívají její jedlý potenciál od kořínku po květ.
pampeliskovy-med-1100x618.jpg Zdroj: shutterstock.com

Pampeliška, neboli smetanka lékařská, kvete na jaře a pro své zdraví můžete využít celou rostlinku.

Listy

Listy pampelišky mají velmi příznivý vliv na játra. Ideální je sbírat je ještě před květem. Chuťově se podobají rukole, a tak jsou výborné do salátů. Salát z listů pampelišky, vařených brambor, vajíček a olivového oleje bude příjemnou a zdravou večeří.

Stvoly

Pokud se cítíte unavení a jste často nemocní, zkuste 14 dní pojídat stvoly pampelišek. Natrhejte si čerstvé, omyjte je, odtrhněte květ a žvýkejte. Budete mile překvapeni. Lidé trpící cukrovkou by měli stvoly pojídat během celé doby květu.

Kořeny

Pročišťují krev, napomáhají trávení a působí povzbudivě. Čerstvé kořeny můžete přidat do salátů, z usušených kořenů si zase uvařte čaj.

Pampeliška také pomáhá při žloutence, dně, chorobách sleziny či onemocnění žlučníku a navíc odstraňuje svrbění kůže a různé vyrážky.

Doma v kuchyni si můžete vyrobit například lahodný pampeliškový med podle našeho receptu:

Pampeliškový med

Pomáhá při nachlazení a kašli. Alergici by se mu však měli raději vyhnout, protože obsahuje pyl z květů. Jak si ho připravíte?

  • 250 g květů pampelišky
  • 2 citrony
  • 1 l vody
  • 2 kg cukru

Květy je ideální sbírat před polednem, kdy jsou nejvíce rozvité. Natrhané květy rozložte a nechte z nich vylézt hmyz. Není vhodné je oplachovat, protože byste přišli o cenný pyl.

Květy vložte do hrnce společně s 1 l vody a šťávou ze dvou citronů. Vařte velmi slabým varem a velmi krátce (cca 5 min), dokud voda nezíská hnědou barvu. Nechte louhovat do druhého dne.

Druhý den výluh zceďte a přidejte do něj cukr. Vařte velmi slabým varem, dokud nedosáhnete medové konzistence.

Hotový med plňte do sklenic, které hned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Skladujte na tmavém a chladném místě. Díky vysokému obsahu cukru není nutné med zavařovat.

19.4.2019 5:30

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist