Péče o ovocné stromy během zimy

Tradice pěstování ovocných stromů na zahradách je dlouhá, protože úroda vlastního ovoce zajišťovala lidem jistotu obživy a dostatek vitamínů přes zimu. Dnes si starých, vzrostlých stromů ceníme také proto, že dodávají zahradě neopakovatelné kouzlo. Stromy potřebují pravidelnou péči, hlavně prořez, který je u jádrovin nejlepší udělat přes zimu.
rez-stromu-1100x618.jpgCelá galerie 8 Zdroj: shutterstock.com

Vysokokmeny, tak typické pro zahrady našich prarodičů, ze zahrad prakticky vymizely a nahradily je pro snadnější sklizeň přístupnější zákrsky, čtvrtkmeny a polokmeny. Dobrou zprávu ale je, že se vysokokmeny na zahrady opět začaly ve velkém vracet. Jsou dlouhověké a určitě vás přežijí, jistou nevýhodou ale je, že na první sklizeň si budete muset několik let počkat.

V produkčním sadovnictví často objevíte také štíhlá vřetena, která se pomocí pravidelného a poměrně radikálního řezu udržují v maximální výšce okolo dvou metrů. Hodí se i do malých zahrad a ovoce se z nich snadno sklízí.

Zima je ideální čas na pravidelnou údržbu jádrovin. Právě nyní začínáme s každoročním řezem, který zajistí bohatou úrodu v další sezoně.

Správná technika řezu

Pokud vysazujete i na své zahradě ovocné dřeviny, možná jste stáli před volbou, zda stromy řezat nebo je nechat volně růst bez tohoto zásahu. Přírodní zahradníci a permakulturisté zastávají názor, že by se dřeviny měly nechat růst bez řezu. Ano, i taková možnost připadá v úvahu. Jen musíte počítat s tím, že se koruny takto ponechaných dřevin časem výrazně zahustí. Kvůli změti drobných větví nebude mít do koruny přístup světlo a vzduch, což může vést k rozvoji chorob a škůdců. Stromy budou plodit i bez pravidelné údržby, dočkáte se velkého množství plodů, které budou ovšem drobné a nebudou mít v mnohých ohledech vysokou kvalitu.

Pokud se rozhodnete pro každoroční řez, je nutné nastudovat jednotlivé techniky. Řez dřevin vám bude připadat nejspíš poměrně složitý, ale časem se technice přiučíte.

Ze začátku doporučujeme pomoc odborníka, který vám postup řezu vysvětlí a ukáže v praxi. Každý pěstební tvar má svá specifika, zatímco u zákrsku a štíhlého vřetena podporujeme nadřazenost terminálního výhonu, u zákrsku a čtvrtkmenu terminální výhon odstraňujeme a snažíme se o vytvoření pro vzduch a světlo otevřené koruny.

Staré větve a vlky musí pryč

V první řadě je důležité vždy odstranit všechny odumřelé větve. Stejně postupujte i v případě chorobami a škůdci napadených větví, křížících se a kolmých výhonů. Všeobecně platí, že se snažíme u stromů zapěstovat korunu přístupnou pro světlo, která není zahuštěná nadměrným množstvím výhonů a starého dřeva.

U štíhlého vřetena se časem odstraňuje staré dřevo, které postupně vystřídáme mladými výhony. Tímto způsobem se dřeviny postupně zmlazují, čímž docílíme bohaté úrody.

Při řezu nikdy nesmí vznikat pahýly, které se nehojí. Řežeme na větevní kroužek, který najdeme v místě nasedání podřízené větve na kmen nebo na nadřazenou větev. Větevní kroužek také poznáme podle mírně zvrásněné kůry. Pokud vedete řez na kroužek, rána se zde lépe hojí a vytváří kalus, neboli hojivé pletivo, které ránu přirozeně uzavře.

Foto: Lucie Peukertová

11.1.2021 4:00| autor: Lucie Peukertová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

TOPlist