Péče o zeleninu a zeleninové záhony v průběhu července

Červenec je měsíc bohatý na sklizeň ovoce i zeleniny. Mnohé druhy zeleniny můžeme znovu vysévat a jiné je třeba přihnojovat. Nesmíme zapomínat ani na pravidelnou zálivku a na jednocení rostlin z přímého výsevu. Na plochy uvolněné po zelenině je vhodné vysévat rostliny pro zelené hnojení.
zalevani-prilis-studenou-vodou-mlze-ovlivnit-i-horkost-okurek-1100x618.jpgCelá galerie 9 Zdroj: shutterstock.com

Pokračujeme v ošetřování

V mnoha směrech pokračují v zeleninové zahradě práce, které jsme započali již v červnu nebo v předchozích měsících, to je pletí a okopávání zeleniny a samozřejmě její přihnojování a zalévání. Máme-li záhony se zeleninou s přímého výsevu, měli bychom se v červenci pustit do jejich jednocení.

Co se týče zálivky, dáváme pozor, aby voda nebyla nikdy studená. Voda přímo ze studny, nebo z hadice by mohla citlivé rostliny poškodit. Možná ani netušíte, že může ovlivnit i hořknutí okurek.

Zálivku lze spojit i s přihnojováním. Jednou týdně zelenině dodáme vyrovnaný poměr všech živin. Hnojivovou zálivku dopřejeme i ujatým výsadbám.

Vyštipování a zalamování listů

Rajčata musíme nyní často vyvazovat k opoře a navíc je nutné vylamovat jejich zálistky neboli fazochy (neplodné postranní výhony). Na každé rostlině ponecháváme pouze jeden výhon. U okurek zaštipujeme hlavní výhon, aby se rostlina začala větvit. U květáku zalamujeme nebo raději svazujeme listy, a to nad růžicemi.

Co s odplozeným hrachem a fazolemi

Postupně sklízíme i hrách a fazole. Zralost hrášku kontrolujeme častěji, některé odrůdy totiž nelze nechat přezrát. Ovšem pozor! Odplozený hrách a fazole ze záhonu nevytrháváme. Rostliny jen odřežeme těsně nad zemí, aby v půdě zůstaly kořeny s hlízkovými bakteriemi. Ty obohatí zeminu o dusík.

Začíná sklizeň léčivek

Rostliny koření, jež mohou dát ještě další sklizeň, přihnojíme po prvním sběru 0,2% zálivkou s nižším obsahem dusíku. V červenci začíná sklizeň majoránky, oregana, kmínu, tymiánu a anýzu.

Ideální je včas zabránit vypadávání semen tak, že rostliny před sklizní podložíme. A stejně tak i při sušení. Sklízíme i léčivky, ještě dříve, než začnou kvést, například mátu, meduňku. Sklízíme postupně také květ měsíčku lékařského.

Co s cibulí a česnekem

Červenec je za příznivých podmínek vhodný měsíc pro sklizeň cibule a česneku. Po vytahání necháme jak česnek, tak cibuli oschnout a po oschnutí obojí vážeme do svazků.

Jak je to s ostatními druhy zeleniny

  • U melounů a tykví se osvědčilo podkládat tvořící se plody suchými podložkami.
  • Okurky a patizony sklízejte pravidelně, aby nenasazovaly semena, přestaly by kvést. Plody vždy odřezávejte, neodlamujte.
  • Touto dobou také začíná sklizeň letního zelí, kapusty a salátu.
  • Pravidelně hnojíme a zaléváme celer, ale ne na listy.
  • Papriky přihrnujeme.
  • Rebarboru přihnojujeme do zásoby na příští rok.
  • Na uvolněné plochy, které sloužily k pěstování zeleniny, můžeme nyní vysévat zelené hnojení.
16.7.2019 5:30| autor: Zuzana Bohdalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist