Péče o zeleninu a zeleninové záhony v průběhu července

Červenec je měsíc bohatý na sklizeň ovoce i zeleniny. Mnohé druhy zeleniny můžeme znovu vysévat a jiné je třeba přihnojovat. Nesmíme zapomínat ani na pravidelnou zálivku a na jednocení rostlin z přímého výsevu. Na plochy uvolněné po zelenině je vhodné vysévat rostliny pro zelené hnojení.
zalevani-prilis-studenou-vodou-mlze-ovlivnit-i-horkost-okurek-1100x618.jpgCelá galerie 9 Zdroj: shutterstock.com

Pokračujeme v ošetřování

V mnoha směrech pokračují v zeleninové zahradě práce, které jsme započali již v červnu nebo v předchozích měsících, to je pletí a okopávání zeleniny a samozřejmě její přihnojování a zalévání. Máme-li záhony se zeleninou s přímého výsevu, měli bychom se v červenci pustit do jejich jednocení.

Co se týče zálivky, dáváme pozor, aby voda nebyla nikdy studená. Voda přímo ze studny, nebo z hadice by mohla citlivé rostliny poškodit. Možná ani netušíte, že může ovlivnit i hořknutí okurek.

Zálivku lze spojit i s přihnojováním. Jednou týdně zelenině dodáme vyrovnaný poměr všech živin. Hnojivovou zálivku dopřejeme i ujatým výsadbám.

Vyštipování a zalamování listů

Rajčata musíme nyní často vyvazovat k opoře a navíc je nutné vylamovat jejich zálistky neboli fazochy (neplodné postranní výhony). Na každé rostlině ponecháváme pouze jeden výhon. U okurek zaštipujeme hlavní výhon, aby se rostlina začala větvit. U květáku zalamujeme nebo raději svazujeme listy, a to nad růžicemi.

Co s odplozeným hrachem a fazolemi

Postupně sklízíme i hrách a fazole. Zralost hrášku kontrolujeme častěji, některé odrůdy totiž nelze nechat přezrát. Ovšem pozor! Odplozený hrách a fazole ze záhonu nevytrháváme. Rostliny jen odřežeme těsně nad zemí, aby v půdě zůstaly kořeny s hlízkovými bakteriemi. Ty obohatí zeminu o dusík.

Začíná sklizeň léčivek

Rostliny koření, jež mohou dát ještě další sklizeň, přihnojíme po prvním sběru 0,2% zálivkou s nižším obsahem dusíku. V červenci začíná sklizeň majoránky, oregana, kmínu, tymiánu a anýzu.

Ideální je včas zabránit vypadávání semen tak, že rostliny před sklizní podložíme. A stejně tak i při sušení. Sklízíme i léčivky, ještě dříve, než začnou kvést, například mátu, meduňku. Sklízíme postupně také květ měsíčku lékařského.

Co s cibulí a česnekem

Červenec je za příznivých podmínek vhodný měsíc pro sklizeň cibule a česneku. Po vytahání necháme jak česnek, tak cibuli oschnout a po oschnutí obojí vážeme do svazků.

Jak je to s ostatními druhy zeleniny

  • U melounů a tykví se osvědčilo podkládat tvořící se plody suchými podložkami.
  • Okurky a patizony sklízejte pravidelně, aby nenasazovaly semena, přestaly by kvést. Plody vždy odřezávejte, neodlamujte.
  • Touto dobou také začíná sklizeň letního zelí, kapusty a salátu.
  • Pravidelně hnojíme a zaléváme celer, ale ne na listy.
  • Papriky přihrnujeme.
  • Rebarboru přihnojujeme do zásoby na příští rok.
  • Na uvolněné plochy, které sloužily k pěstování zeleniny, můžeme nyní vysévat zelené hnojení.
16.7.2019 5:30| autor: Zuzana Bohdalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

TOPlist