Pěstujte routu vonnou. Vyléčí vás

V našich zahradách routa není zdaleka tak běžná, jako tomu bývalo v dobách našich předků. Tato silně aromatická léčivá rostlina nemusí být každému pro svou silnou vůni příjemná, ale kvůli jejím výrazným léčivým účinkům je dobré to překonat. Ve velké úctě mají tuto rostlinu v Litvě, neboť tam si ji vybrali za svou národní rostlinu.

Jak rostlina vypadá

Routa vonná (Ruta graveolens) je spíše polokeř než bylina. V lidovém léčitelství je nesmírně cenná. Stejně jako třemdava bílá, tak i routa vonná jsou z čeledi routovitých. V jejím názvu figuruje označení vonná, ovšem díky silnému tkanivu siličných žlázek je tak protkána aromatem, že někomu spíše zapáchá, než že by voněla. Proti světlu jsou její listy tečkované podobně, jako je tomu i u třezalky. Toto tečkování způsobují právě zmíněné siličné žlázky. Květy routy jsou žluté, čtyř nebo pětičetné a mají velmi nápadně dlouhé tyčinky. I velké zelené dělené semeníky stojí za zmínku.

Pěstební podmínky

Routa vonná nemusí být na našich zahradách pěstována pouze jako léčivka. Hodí se skvěle i jako zajímavá dekorativní rostlina na slunná místa. Na jihu ve středomořských oblastech roste tato léčivka planě. Nalezneme ji tam hlavně v krasových oblastech. Má totiž v oblibě vápenaté půdy. Ke zdárnému růstu potřebuje dostatek tepla a dobře propustnou půdu.

V našich zeměpisných šířkách se s jejím výskytem ve volné přírodě nesetkáme, snad jen vzácně na Slovensku. Rozkvétá v období od června do září. Bohužel je routa vonná považována za špatného společníka pro mnohé další rostliny.

Množení

Na jaře si můžeme routu namnožit dělením trsů nebo rostlinnými řízky. Ve stejné době se dají vysévat i velká bradavičnatá semena routy do volné půdy. Vždy se doporučuje při práci s rostlinou používat gumové rukavice, aby nedošlo zbytečně k podráždění kůže vlivem siličných látek. Takové podráždění může skončit dokonce puchýři nebo minimálně otokem.

Co všechno léčí

Od dávných dob se routa vonná využívala jako léčebný prostředek při potížích trávicího ústrojí. Kromě těchto účinků má i pozitivní vliv na zevně léčené hnisající rány. Dobře působí na prokrvení organismu a jako podpůrná léčba při onemocnění ledvin.

Nevyužívá se však jen v lidovém léčitelství, ale své uplatnění najde i kuchyni. V opravdu malém množství se dá využít k přízdobě a pikantnímu dochucení letních salátů, tak jak to znají obyvatelé Středomoří. Mnohem častěji se však routa nakládá do alkoholu a následně se z ní připravuje kořalka. Ta má pak výraznou zelenou barvu a působí spíše jako digestiv. V tomto směru snese srovnání s naší Becherovkou.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: shutterstock.com

28.4.2016 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist