Pokojové rostliny vhodné do kuchyně a jídelny

Některé místnosti pokojovým rostlinám přejí, ale kuchyň a jídelna mezi ně ale nepatří. V nich se musí rostliny vypořádat s mnoha podmínkami, které jim právě nesvědčí. Při výběru proto více než na vzhled dbejte na vlastnosti, které specifické podmínky kuchyně zvládnou.

Pokojové rostliny vhodné do kuchyně a jídelny
Pokojové rostliny vhodné do kuchyně a jídelny (Zdroj: shutterstock.com)

Specifikovat přesné podmínky v kuchyních a jídelnách není zrovna snadné, protože i zde může docházet k různým odchylkám. Všeobecně ovšem platí, že menší městské kuchyně bývají o něco tmavší než prostorné venkovské kuchyně spojené s jídelnou. Pokojové rostliny proto vybíráme i s ohledem na tyto podmínky.

V kuchyních je ovšem všeobecně třeba počítat především se změnou teploty během krátkého časového úseku, ale také s párami, kolísáním vlhkosti a výpary obsahujícími různé chemické látky. Kromě tradičních pokojovek sem lze perfektně začlenit i různé krátkodobé „zelené“ dekorace v podobě bylinek nebo okrasných papriček, které lze samozřejmě použít i k dochucení pokrmů.

Jaké rostliny se sem hodí

V různých zdrojích se můžete dozvědět o tom, že by v kuchyni neměly být použity pokojové rostliny jedovaté. Problém je v tom, že valná většina pokojovek není jedlá nebo je dokonce jedovatá, proto si dovolíme toto tvrzení poněkud opravit. Vyhněte se především rostlinám prudce jedovatým, a to zvláště tehdy, když zde čas tráví malé děti, které mají tendenci vše ochutnávat nebo osahávat a poznávat.

Výsostné postavení by zde měly mít především rostliny, které mají schopnost čistit vzduch. V kuchyních se totiž můžeme setkat s chemickými sloučeninami různého původu, nejen tedy z jídel, ale také z obalových materiálů. Mezi ty nejběžnější řadíme oxid uhelnatý, amoniak, formaldehyd, xylen nebo třeba benzen. Některé rostliny dokáží fungovat jako skvělé lapače těchto látek, proto je sem určitě umístěte.

Dávejte přednost především rostlinám s lesklým povrchem listů, které se dají snadno očistit od prachu nebo případného znečištění mastnými výpary nebo samotnými pokrmy, zvláště pokud jsou rostliny umístěny poblíž pracovní desky u kuchyňské linky.

Pokojové rostliny vhodné do kuchyně a jídelny
Pokojové rostliny vhodné do kuchyně a jídelny (Zdroj: archiv redakce)
Pokojové rostliny vhodné do kuchyně a jídelny
Pokojové rostliny vhodné do kuchyně a jídelny (Zdroj: archiv redakce)
Pokojové rostliny vhodné do kuchyně a jídelny
Pokojové rostliny vhodné do kuchyně a jídelny (Zdroj: archiv redakce)
Pokojové rostliny vhodné do kuchyně a jídelny
Pokojové rostliny vhodné do kuchyně a jídelny (Zdroj: archiv redakce)
Pokojové rostliny vhodné do kuchyně a jídelny
Pokojové rostliny vhodné do kuchyně a jídelny (Zdroj: archiv redakce)

Doporučené pokojovky, které vám vydrží po dlouhou dobu

  • šplhavnice – Epiprmenum aureum
  • zelenec – Chlorophytum comosum
  • toulitky – Anthurium
  • begónie – Begonia elatior a další druhy kvetoucích begonií
  • klívie – Clivia miniata
  • dracény – Dracaena, různé druhy a kultivary
  • lopatkovec – Spathiphyllum
  • ibišek – Hibiscus rosa-sinensis
  • pantoflíček – Calceolaria herbeohybrida
  • hořepník – Exacum affine
  • korálovka – Nertera granadensis
  • pepřinec – Peperomia obtusifolia
  • břečťan popínavý – Hedera helix

shutterstock-411810433.jpg

Zdroj: archiv redakce

Krátkodobé dekorace, které kuchyni zútulní

Zajímavou kategorii pak tvoří především rostliny, které v kuchyni nebo v jídelně nelze pěstovat či uchovávat dlouhodobě. Kuchyňské prostředí si většinou spojujeme s jedlými rostlinami, poblíž pracovní desky lze krátkodobě pěstovat chilly papričky (Capsicum annuum) nebo různé druhy bylinek. Především bylinky by měly být dobře k dispozici, proto je lze pěstovat ve speciálních květinových stěnách nebo v závěsných nádobách nad kuchyňským ostrůvkem.

Určitě využijete bazalku pravou (Ocimum basilicum), mátu peprnou (Mentha piperita), meduňku lékařskou (Melissa officinalis) nebo pažitku (Allium schoenoprasum).

S bylinkami to ovšem opravdu není na dlouho, počítejte, že v bytě vydrží v dobrém stavu jen několik málo týdnů, proto je vhodné je sklidit a vyměnit zase novými přírůstky. Mezi vhodné krátkodobé dekorace řadíme také pryšec nazývaný také jako vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima), chryzantémy (Chrysanthemum) a hvězdník (Hippeastrum).

Foto: Shutterstock

Publikováno: 26.10.2020, Autor: | autor: Lucie Peukertová

Mohlo by vás dále zajímat

Medvědí česnek

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Medvědí česnek

Zázvorovité rostliny

Dnes již běžně používáme koření, jako je zázvor, kurkuma či galgán. Věděli jste, že si tyto rostliny můžete vypěstovat i doma?

Jak pěstovat indickou okurku

Jak pěstovat indickou okurku a další zajímavé informace poví Věra Mazalová

K čemu využívat plody lufy

Lufa je rostlina s mnoha skvělými účinky. Jak pěstovat lufu a k čemu ji požívat?

Které pokojové rostliny pomáhají zlepšit ovzduší v bytě

Které pokojové rostliny pomáhají zlepšit ovzduší v bytě

Lufa ze zahrady

Jak pěstovat lufu a co se s touto rostlinou dá dělat poradí Láďa Hruška

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.