Popenec – plevel, který zdobí a léčí

Obliba přírodních neboli venkovských zahrádek se zase vrací. Po přísném dokonale promyšleném orientálním střihu přicházejí znovu do módy zahrádky od jara do podzimu plné květů, volně prorůstajících bylin a keřů, ze kterých si na zimu odneseme části rostlin pro radost domů do květináčku.
popenec-obecny-glechoma-hederacea-1100x618.jpg Zdroj: shutterstock.com

Experimentujeme s cizokrajnými kráskami, ale často je doplňujeme býlím z našich luk a strání. Tak přicházejí ke slovu i rostliny, běžně považované za plevel. Fialově kvetoucí popenec obecný (Glechoma hederacea) je jednou z nich. U nás se z dvanácti druhů rodu popenec vyskytuje planě v lukách a okolo lesů ještě popenec chlupatý (Glechoma hirsuta) s osrstěnou vzpřímenou lodyhou. Do zahrádek i pro domácí pěstování v květináčích se ovšem používá právě popenec obecný, resp. jeho šlechtěné odrůdy, vyznačující se například bíle panašovanými listy nebo schopností vytvářet ještě delší převislé hustě olistěné výhony, než původní druh (Glechoma hederacea ´Variegata´).

Poléhavé polštáře

Při pěstování na zahradě platí jedno základní pravidlo – stříhat, stříhat a zase stíhat. Popenec je zkrátka trvalkový plevel, kterému se daří prakticky všude. Proroste trávník, zamoří záhon, rozleze se po skalce. Pátrat po semenech nebo sazenicích v obchodech je téměř zbytečné, stačí si vyrýpnout kousek rostliny někde při procházce přírodou, rozroste se rychle sama. Pokud ji chcete skutečně dobře ohlídat, využijte její poléhavý efekt na skalce, natáhne šlahouny přes kámen, ty budete pravidelně odstřihovat a získáte krásnou ozdobu v podobě na jaře bohatě kvetoucího polštářku, půvabného po celý zbytek sezóny krajkově vykrajovanými oblými lístky. Na zimu rostlina zatáhne, na jaře znovu rychle vyrazí. Máte v zahradě špatně přístupný svah, kde neradi sekáte trávu? Dejte tam prostor popenci a dalším poléhavým plevelům, trávu výrazně omezí a když je budete udržovat v mezích občasným zastřihováním, vytvoří krásný kvetoucí a od jara do podzimu svěže zelený porost typický pro venkovskou zahrádku.

Převislé výhonky

Dlouhé výhony se stovkami drobných lístků dělají z popence rostlinu vhodnou i jako doplněk do truhlíků. Když chcete, aby se vám z parapetu splýval zelený vodopád, vysaďte například mezi vzpřímené muškáty právě popínavý popenec. Nezapomeňte si několik výhonků také předpěstovat přes léto v květináči – doma ho pak můžete zavěsit na háček ke stropu nebo postavit na výše položenou poličku a celou zimu vám bude zdobit byt novými přírůstky až dva metry dlouhých převislých výhonků. Na jaře ho s klidným svědomím zlikvidujete a nahradíte v květináčích nějakou jinou květinkou, protože popenec to už vám zase raší na zahrádce.

V kuchyni a v lékárničce

Proč vlastně tolik připomínáme, abyste měli popenec přes zimu i doma, když je tolik jiných zimních dekorativních pokojovek? Opět jde o stejné heslo – stříhat, stříhat, stříhat. Tentokrát do pomazánek, polévek, pod maso, do salátů, nebo prostě na chléb s máslem. Popenec obecný (Pozor, popenec chlupatý nelze kuchyňsky použít, má ostře hořkou chuť!) je bylinka s lahodnou chutí někde mezi bazalkou a šalvějí. Na jaře se používá nať i s kvítky, v salátech nebo jako ozdoba chlebíčků to pak vypadá velice efektně. Mladé výhonky s lístky ovšem můžete stříhat i z doma pěstovaného popence, pak máte čerstvou bylinku po celý rok. Tvarohovou pomazánku s popencem ocení i skutečný labužník, a ještě vám bude závidět, že si umíte kuchyni zpestřit kdejakým plevelem. Popenec obecný obsahuje přitom hořčiny, třísloviny, silice, draselné soli i vitamin C – koktejl prospěšný při zažívacích potížích, pro dobré trávení, na čištění krve i na obtížné rýmy a průduškové katary. Obklady a masti pomáhají zacelit špatně se hojící rány, tlumí záněty kůže i svědění při alergických vyrážkách a ekzémech. Dobré je tedy mít na zimu nasušenou nať i s květy a v případě útoku infekce na horní cesty dýchací si třikrát denně dát čaj z jedné lžičky sušeniny přelité čtvrt litrem vroucí vody.

TIP

Popencový med

Tři hrsti posekané čerstvé nati s lístky a případně i květy popence vmíchejte do sklenice medu. Nechte v chladu a tmě dobře proležet, pak stačí lžíci přelít vroucí vodou a nechat krátce odstát a máte vynikající nápoj pro prohřátí po dni stráveném v sychravém podzimním či zimním počasí. Lžička čerstvé citronové šťávy zvýší dávku vitaminu C potřebnou pro boj s virovými nákazami.

Text: Gabriela Koulová

26.10.2011 4:00

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist