Rajčata – červený poklad zahrady

Na výsev rajčat je už teď pozdě a jistě vám tyto skvělé rostliny rostou na zahradě nebo v květináči na balkoně. Na co se dají použít jejich plody nejen v kuchyni ale i v léčitelství? Není to jen chutná zelenina, ale byly prokázány i účinky proti rakovině, demenci a srdečním chorobám. Stejně tak je to i dekorativní rostlina, jejíž plody dosahují různé velikosti, mohou se pochlubit i poměrně svérázným tvarem a ani v barvách nezůstávají pozadu.
pokud-mate-radi-rajcata-a-mate-jich-na-zahrade-dost-vyrobte-si-vlastni-neochuceny-protlak-ktery-poslouzi-jako-zaklad-ruznych-omacek-i-polevek-1100x618.jpgCelá galerie 8 Zdroj: shutterstock.com

Rajčata bereme za naprosto samozřejmou součást téměř každé užitkové zahrady. Botanický název zní lilek rajče (Solanum lycopersicum) nebo také rajče jedlé. Tato rostlina do našich krajů přicestovala z Ameriky a řadíme ji mezi plodovou zeleninu, ačkoli toto zařazení není tak úplně správné.

Už dávno jsme si zvykli na typicky červené plody rajčat, možná vás ale překvapí, že některé staré odrůdy se do této barvy ani zdaleka nezbarvovaly.

I moderní odrůdy mohou mnohdy působit jako umělecké dílo. Plody mohou dosahovat hmotnosti několika set gramů, ale stejně tak mohou být drobné jako plody višně. Jistě nic nezkazíme tím, že tuto zeleninu budeme považovat za okrasnou rostlinu, vždyť její plody se zbarvují u různých odrůd do odstínů bílé, žluté, oranžové, zelené či fialové barvy a taktéž jejich tvar může být poněkud kuriózní.

Nezralé plody nejezte

Rajče pochází z čeledi lilkovitých (Solanaceae), což jsou mnohdy i prudce jedovaté rostliny. Poměrně dost jedovatých látek si bohužel zachovává i rajče jedlé v nezralém stavu, proto konzumujte výhradně plně zralé plody a těm nezralým se obloukem vyhněte, protože právě ta mohou způsobit otravu.

Ve zralém stavu ale rajče obsahuje celou řadu pro tělo prospěšných látek, díky kterým se vyplatí tuto zeleninu zařadit do jídelníčku. Kromě vitaminu C a beta karotenu jsou v plodech zastoupeny vitamin B, důležitý lykopen, chrom a draslík. Plod je tvořen v naprosté většině vodou, která tvoří až 90 % celkového objemu.

Jak už bylo zmíněno, rajče do jídelníčku určitě patří, ale ani s ním by se to nemělo přehánět. Patří do skupiny okyselující zeleniny, takže pokud máte problém s překyselením vnitřního prostředí těla, které může bránit třeba i hubnutí, pak rajčata nekonzumujte vůbec nebo je používejte pouze omezeně. Zvláště citliví jedinci mohou mít s rajčaty problémy, je to totiž docela silný alergen. Zvláště u malých dětí, které teprve učíme na tuhé příkrmy, se zařazení rajčat příliš nedoporučuje, spíše je tato zelenina vhodná v menším množství po tepelné úpravě jako součást masitého nebo zeleninového jídla.

Zajímavost

  • ještě nedávno se vedly spory, zda je rajče zelenina nebo ovoce. Problém totiž způsobil sám plod, už jenom toto označení totiž předurčuje příslušnost do skupiny ovoce. V dnešní době tedy možná překvapí, že je rajče ovoce, ačkoli ve všeobecném mínění ho zařazujeme mezi zeleninu, kde ho najdete i v obchodech
  • lykopen je v plodech rajčat považován za jednu z nejdůležitějších látek, která se uplatňuje při snižování rizika srdečním onemocnění a stejně tak je důležitý pro udržování správné hladiny cholesterolu v krvi
  • 1 velké masité rajče pokryje denní dávku vitaminu C na den, musí být ale přirozeně pěstované a plně dozrálé na slunci

Proč se vyplatí rajčata pěstovat na vlastní zahradě?

Pokud to jen trochu jde, určitě si na svou zahradu vysaďte alespoň několik sazenic. Plody jsou sice alergeny a mohou citlivým jedincům způsobit i některé obtíže, ale jinak jsou v rozumné dávce v mnoha ohledech skvělým doplňkem jídelníčku. Podporují činnost ledvin, mají močopudný účinek, pročišťují organismus, podporují imunitu, ale stejně tak působí jako prevence rakoviny trávicího ústrojí a prostaty.

Navíc čerstvě utržené rajče bude vždy chutnat jinak než to ze supermarketu. Pokud nemáte dost místa na zahradě nebo zahradu nemáte vůbec, lze sehnat i odrůdy méně vzrůstné, které dobře porostou v nádobách na terase či balkonu, takže si můžete čerstvé plody zajistit i v bytě.

 

19.6.2019 5:30| autor: Lucie Peukertová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist