Připravte si z bylinek zdravé zásoby na zimu

Propadli jste pěstování bylinek a přemýšlíte, jak jich využít? Doma připravené výrobky z bylinek jsou krásné a voňavé, ale také užitečné a zdravé. Navíc nejde o nic náročného. Za pár si za pár minut umícháte zdravé koření, léčivou směs na přípravu nálevu nebo směsi vhodné na výrobu domácí kosmetiky.

Připravte si z bylinek zdravé zásoby na zimu
Připravte si z bylinek zdravé zásoby na zimu (Zdroj: shutterstock.com)

Ještě stále se dají na zahradě i ve volné přírodě sklízet léčivé rostliny. Některé využijete při tvorbě domácích sirupů, do směsí na přípravu léčivých nálevů, jiné zase na přímé vaření, do marmelád nebo třeba pro tvorbu kořenících směsí.

Pokud s bylinkami nemáte zatím tolik zkušeností, nemusíte si jich na zimu nasušit tolik, mnohdy postačí jen bylinkový základ, který poslouží na přípravu těch produktů, které opravdu využijete.

Bylinky ovšem vždy sbírejte na čistém stanovišti. Vyvarujte se sběru v okolí rušných a prašných silnic a cest nebo starým skládkám. Na své zahradě se vždy snažte bylinky pěstovat přírodním způsobem, takže se vyvarujte použití chemických hnojiv a syntetických přípravků na ošetření bylinek. Věřte, že je velký rozdíl v kvalitě bylinek pěstovaných přírodním způsobem a těch, které spíše připomínají chemickou zbraň.

l-iv-rostliny-se-t-mnoha-mo-nostem-vyu-it-a-u-je-to-v-kuchyni-nebo-p-i-v-rob-kosmetiky.jpg

Zdroj: archiv redakce

Využijte bylinky na maximum

Na okořenění jídla vám mnohdy postačí i jediný druh bylinky. Ryby skvěle ochutíte třeba bazalkou, do zabijačkových pokrmů určitě nezapomeňte přidat sušenou nať majoránky zahradní a na italská jídla přisypte trošku oregana neboli dobromysli obecné.

Pokud ovšem chcete trošku více zaexperimentovat, zkuste si vyrobit i různé kořenící směsi nebo bylinkové soli. Při přípravě kořenících solí se zaměřte nejen na kvalitní bylinky, ale také na sůl. Skvělá je například hrubozrnná himálajská.

Poměrně složité je předem správně určit poměr bylinek a soli, proto je mnohdy lepší zvýšit poměr bylin, pokrm se přeci jen dá vždy dodatečně dosolit. Pro ty, kteří raději solí samostatně nebo to s ní moc nepřehání, určitě mnohem raději sáhnou po samotných kořenících směsích bez soli.

Zkuste si připravit například italskou nebo provensálskou směs. Ty poslouží na okořenění masitých i zeleninových jídel. Stejně tak by vám doma neměly chybět směsi do smetanových pomazánek, do kterých se výborně hodí i některé květy léčivých rostlin, které směs krásně přibarví.

Připravte si z bylinek zdravé zásoby na zimu
Připravte si z bylinek zdravé zásoby na zimu (Zdroj: archiv redakce)
Připravte si z bylinek zdravé zásoby na zimu
Připravte si z bylinek zdravé zásoby na zimu (Zdroj: archiv redakce)
Připravte si z bylinek zdravé zásoby na zimu
Připravte si z bylinek zdravé zásoby na zimu (Zdroj: archiv redakce)
Připravte si z bylinek zdravé zásoby na zimu
Připravte si z bylinek zdravé zásoby na zimu (Zdroj: archiv redakce)
Připravte si z bylinek zdravé zásoby na zimu
Připravte si z bylinek zdravé zásoby na zimu (Zdroj: archiv redakce)
Připravte si z bylinek zdravé zásoby na zimu
Připravte si z bylinek zdravé zásoby na zimu

Univerzální směs na bylinkové pomazánky

 Budete potřebovat:

  • 1 polévková lžíce sušeného listu česneku medvědího
  • 1 polévková lžíce sušené natě dobromysli obecné
  • 1 polévková lžíce natě tymiánu obecného
  • 1 polévková lžíce květů měsíčku lékařského bez zákrovu
  • 1 polévková lžíce květu chrpy modré bez zákrovu

Předcházejte různým typům onemocnění pomocí bylinkových nálevů

Do zásoby na zimu si stejně snadno jako koření připravíte i některé bylinkové směsi určené na výrobu bylinných „čajů“ nebo spíše nálevů.

V první řadě si ujasněte, k čemu má směs hlavně sloužit. Jestli v boji proti nachlazení, chřipce či viróze, ale v domácích podmínkách lze připravit i směsi urologické, na ženské problémy nebo na dobré trávení. Některé bylinné nálevy lze užívat nejen ve chvíli, kdy nás přepadnou nějaké zdravotní problémy, ale také jako prevenci.

v-zim-pak-bylinkov-z-soby-ocen-te-hlavn-ve-chv-li-kdy-v-s-p-epadne-n-jak-ta-nemoc.jpg

Zdroj: archiv redakce

Bylinková směs na dobrou náladu

  • 1 polévková lžíce natě dobromysli obecné
  • 1 polévková lžíce natě meduňky lékařské
  • 1 polévková lžíce natě mateřídoušky úzkolisté
  • 1 polévková lžíce květu měsíčku lékařského
  • 1 polévková lžíce kvetoucí natě levandule lékařské
  • 1 polévková lžíce natě máty peprné

Foto: Lucie Peukertová

Publikováno: 26.08.2021, Autor: | autor: Lucie Peukertová

Mohlo by vás dále zajímat

Medový domácí krém

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Medový domácí krém

Medový domácí krém

Jak si vyrobit domácí medový krem bez konzervantů a umělých barviv.

Jak si vyrobit věšák na hrníčky ze starého podnosu a lžic

Věšák na hrníčky je možné vyrobit i z dřevěného podnosu a polévkových lžic.

Jednoduchý recept na skvělý lžícový koláč

Recept na skvělý a přitom hodně jednoduchý koláč bez vážení.

Sádlové rohlíčky

Sádlo se sice používá většinou na slané pokrmy, ale kvalitní sádlo je dobré i na sladko.

Výroba slaninového rohlíku

Slaninové rohlíky z obchodu jsou často ošizené a nechutnají tak skvěle, jako když si je upečeme doma. Levná a skvělá metoda, jak si vyrobit slaninový rohlík doma.

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.