Přišel čas švestkových hodů aneb Dobroty z právě sklizených švestek

Letošní úroda zeleniny a ovoce byla opravdu bohatá a pestrá. Počasí přálo a ovoce se urodilo velké množství. Nyní je na nás abychom jej všechno zvládli zpracovat a nic z něj nepřišlo nazmar. Pokud rádi zkoušíte nejrůznější dobroty a pochutiny, vyzkoušejte podle našich receptů některé z dobrot připravených ze švestek.

Víte, kdy nastává správný čas sběru švestek? Jak to poznat? I na tuto otázku vám odpovíme v dnešním článku. Povidla ze švestek zná snad každý, umíte ale připravit povidla, která není třeba míchat? Což takhle zavařit si švestkový kompot s vínem? Víte, jak na to? Švestky jsou rovněž ideálním základem na kvas, ale skvěle chutnají i v ovocných koláčích. Co zvolíte vy?

Kdy je čas na sběr švestek

První švestky začínají dozrávat již od začátku července, naopak ty poslední až v průběhu září. Různé druhy a formy se pochopitelně odlišují i v době zrání ovoce. Ideální je ovoce ponechat na stromech co nejdéle, aby bylo sladké a mělo náležitou chuť.

Prvním signálem zralosti je to, že začnou švestky opadávat. Dobře uzrálé švestky jsou ještě pevné, přitom měkké a sladké. Nastal-li tedy čas sběru, je nejlepší pod strom natáhnout plachtu a začít švestky setřepávat.

Jak na švestkový kompot s vínem

Na tento netradiční recept využijete 3 kg švestek, 1 litr vody, celou skořici, 3–4 hřebíčky, ½ litru vína, kousek vanilky a 750 g cukru krystal.

Omyté švestky naskládejte do předem vymytých zavařovacích sklenic. Víno, vodu, koření a cukr společně povařte cca 5 minut. Poté nechte vychladnout a touto směsí, kterou jste přecedili, zalijte švestky připravené ve sklenicích. Sklenice uzavřete a následně sterilujte při teplotě 80 °C po dobu asi 25 minut. Chcete-li tento recept ještě vylepšit. Dejte do sklenic vypeckované švestky, v nichž jste odstraněnou pecku nahradili oloupanou mandlí.

Vařená povidla bez míchání

Abyste nemuseli povidla při vaření míchat, budete potřebovat kastrol se silným dnem. Na povidla spotřebujete 7 kg švestek, 0,4 l octa, pár kapek oleje a 1,4 kg cukru krystal.

Do kastrolu se silným dnem nejprve nakapeme několik kapek oleje a ten rozetřeme po dnu. Pak do kastrolu nasypeme omyté a vypeckované švestky.  Švestky zasypeme cukrem a zalijeme octem. Následně bez míchání vaříme na mírném ohni po dobu 5 hodin. Po této době zesílíme plamen a 50 minut povidla zahušťujeme. Ještě za horka lijeme povidla do připravených čistých sklenic. Ty pak přikryjeme a povidla necháme pomalu vychladnout.

Vyzkoušejte výborný kynutý švestkový koláč s drobenkou

Budete na něj potřebovat 1 vejce, 80 g másla, 400 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 100 g mletých mandlí a 0,3 l mléka. To vše na výrobu těsta. Na náplň 1,5 kg švestek. Drobenku vyrobíte z 200 g hrubé mouky, 100 g cukru a 100 g másla.

Nejprve si založte materiál na kvásek z 0,1 l mléka, droždí, špetky soli a trochy cukru. Kvásek nechte vykynout. Do zadělávací mísy si na těsto připravte mleté mandle, cukr a mouku, také 1 vejce a změklé máslo. Přidejte zbylé mléko a vykynutý kvásek. Pomocí vařečky nebo hnětače vypracujte hladké těsto, nechte jej přikryté v misce kynout někde na teplém místě. Vykynuté těsto buďto rozválejte do tvaru plechu, nebo jej dejte rovnou na vymazaný plech a prsty ho roztáhněte až do okrajů plechu. Na těsto naskládejte pravidelně vedle sebe švestky nakrájené na čtvrtky. Na závěr posypejte drobenkou a pečte asi ¾ hodiny v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Koláč je hotový, jakmile má dozlatova vypečené okraje.

Přejeme vám dobrou švestkovou chuť!

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Profimedia.cz

20.9.2018 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

TOPlist