Zahrada > Vybavení zahrady > Zahradní krby grily ohniště > Profi hovězí steaky i na vaší grilovačce – není to tak složité!
Profi hovězí steaky i na vaší grilovačce – není to tak složité!
Co budete potřebovat?
Základ je jasný – gril na dřevěné uhlí, palivo (tedy uhlí nebo dřevo). Ideální je, pokud má váš gril poklop. Steak díky tomu připravíte mnohem snáz než bez něj, neboť poklop udržuje optimální teplotu i z té strany masa, které není položeno na roštu. Než budete mít „v oku“ jednotlivé úrovně propečení, raději si pořiďte teploměr na maso. Hovězí maso na steaky není zrovna levná záležitost a s teploměrem budete mít jistotu, že vám steak povede hned na poprvé.
Tip: pokud chystáte zahradní párty, nezapomeňte pořídit zahradní altán a naaranžovat zahradní nábytek. Dostatek míst k sezení a možnost schovat se před sluncem nebo deštěm jsou základ každé akce!
Jak na to?
Maso vytáhněte z chladničky, nakrájejte zhruba na 2 cm vysoké steaky a nechte odpočinout do té doby, než budou mít pokojovou teplotu. Poté je z obou stran potřete olivovým olejem a vložte na rozpálený gril. Nechte je z jedné strany grilovat zhruba minutu a půl, a poté steaky pootočte o 90 °. Stejně tak je opečte i z druhé strany. A teď to nejlepší – zjistit, jestli už jsou „rare“, „medium“ nebo „well done“. Jak to poznat?
- Spojte palec a ukazováček pravé ruky a ukazováčkem druhé ruky stiskněte spodní část palce, abyste zjistili, jak je tuhá nebo měkká. Stisknete-li palec a ukazováček, a steak na grilu bude stejně měkký jako vaše spodní část palce, bude steak odpovídat propečení „rare“. Můžete si to ověřit ještě teploměrem – teplota uvnitř masa by měla být 51 °C.
- Stisknete-li palec a prostředníček – budete mít steak „medium rare“ – teplota uvnitř masa má být 54 – 56 °C.
- Stisknete-li palec a prsteníček – připravujete steak „medium“. Teplota uvnitř masa by měla být 61 – 65 °C.
- Stistknete-li palec a malíček – bude steak plně propečený, tedy „well done“. Teplota uvnitř steaku bude v tomto případě 70 °C.