Profi hovězí steaky i na vaší grilovačce – není to tak složité!

Toužíte si doma připravit lahodný hovězí steak, který se div nerozplývá na jazyku? Ba co víc – chcete svým výtvorem oslnit i své přátele? Zjistěte, co je potřeba a jak takový pořádný kus hovězího připravit na grilu na dřevěné uhlí!

Profi hovězí steaky i na vaší grilovačce – není to tak složité!
Profi hovězí steaky i na vaší grilovačce – není to tak složité! (Zdroj: Shutterstock.com / Vetroshop.cz)

Co budete potřebovat?

Základ je jasný – gril na dřevěné uhlí, palivo (tedy uhlí nebo dřevo). Ideální je, pokud má váš gril poklop. Steak díky tomu připravíte mnohem snáz než bez něj, neboť poklop udržuje optimální teplotu i z té strany masa, které není položeno na roštu. Než budete mít „v oku“ jednotlivé úrovně propečení, raději si pořiďte teploměr na maso. Hovězí maso na steaky není zrovna levná záležitost a s teploměrem budete mít jistotu, že vám steak povede hned na poprvé.

Tip: pokud chystáte zahradní párty, nezapomeňte pořídit zahradní altán a naaranžovat zahradní nábytek. Dostatek míst k sezení a možnost schovat se před sluncem nebo deštěm jsou základ každé akce!

Profi hovězí steaky i na vaší grilovačce – není to tak složité!
Profi hovězí steaky i na vaší grilovačce – není to tak složité! (Zdroj: Shutterstock.com / Vetroshop.cz)

Jak na to?

Maso vytáhněte z chladničky, nakrájejte zhruba na 2 cm vysoké steaky a nechte odpočinout do té doby, než budou mít pokojovou teplotu. Poté je z obou stran potřete olivovým olejem a vložte na rozpálený gril. Nechte je z jedné strany grilovat zhruba minutu a půl, a poté steaky pootočte o 90 °. Stejně tak je opečte i z druhé strany. A teď to nejlepší – zjistit, jestli už jsou „rare“, „medium“ nebo „well done“. Jak to poznat?

  1. Spojte palec a ukazováček pravé ruky a ukazováčkem druhé ruky stiskněte spodní část palce, abyste zjistili, jak je tuhá nebo měkká. Stisknete-li palec a ukazováček, a steak na grilu bude stejně měkký jako vaše spodní část palce, bude steak odpovídat propečení „rare“. Můžete si to ověřit ještě teploměrem – teplota uvnitř masa by měla být 51 °C.
  2. Stisknete-li palec a prostředníček – budete mít steak „medium rare“ – teplota uvnitř masa má být 54 – 56 °C.
  3. Stisknete-li palec a prsteníček – připravujete steak „medium“. Teplota uvnitř masa by měla být 61 – 65 °C.
  4. Stistknete-li palec a malíček – bude steak plně propečený, tedy „well done“. Teplota uvnitř steaku bude v tomto případě 70 °C.
Profi hovězí steaky i na vaší grilovačce – není to tak složité!
Profi hovězí steaky i na vaší grilovačce – není to tak složité! (Zdroj: Shutterstock.com / Vetroshop.cz)

Publikováno: 04.08.2021, Autor: | autor: Komerční prezentace

Mohlo by vás dále zajímat

Jak chutná steak z kedlubny?

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Steak z kedlubny

Steak ze zelí

Máte rádi steaky a rádi byste zkusili něco jiného? Ukážeme vám, jak si můžete vyrobit steak ze zelí.

Výroba roštu na grilování

Grilujete jako o život a pořád to není ono? Vyrobte si svůj vlastní rošt a budete za krále grilovaček.

Grilování na mastkovém kameni

K čemu může posloužit mastkový kámen a jak udělat skvělý steak? A jak se postarat o bylinky před zimou?

Připravte si pochoutku z ananasu úplně beze zbytku

Víte, co vše lze z exotického ananasu využít? Zbytky sníme, nebo zasadíme.

Recept na rychlé a levné překvapení mistra grilu

Skvělý recept na chutné překvapení na gril

ČTĚTE DÁLE

Pařeniště je na zahradě hitem po celý rok
Pařeniště je na zahradě hitem po celý rok

Vybavení zahrady

Pařeniště na zahradě využijete po celý rok: na jaře pro ochranu sazeniček zeleniny, v zimě k ochraně choulostivých rostlin, včetně fíkusů a bonsají

S vybíráním nového skleníku začněte už v zimě
S vybíráním nového skleníku začněte už v zimě

Vybavení zahrady

Možná si říkáte, proč zrovna v zimě vybírat skleník, který využijete až v nadcházející sezoně? Dáme vám několik tipů, které vás možná přesvědčí, proč pořízení skleníku v zimním období je dobrý nápad. A především vám poradíme, podle čeho nový skleník vybírat.

Nadzemní bazény jako rychlé a dostupné řešení
Nadzemní bazény jako rychlé a dostupné řešení

Vybavení zahrady

Bazén na zahradě je stále ještě vnímán jako svého druhu luxus či nadstandard. Míní se tím však bazény, které jsou zapuštěné v zemi a vyžadují stavební připravenost a přítomnost odborné firmy, která bazén zprovozní. Pro obyčejné ochlazení v parném létě ale postačí nadzemní bazén, jehož pořizovací ceny začínají již těsně pod hranicí tří tisíc a stačí jej koupit, jednoduše napustit vodou a pak se jít ještě případně převléknout do plavek.

Nadzemní, zapuštěný, nafukovací nebo s pevnou konstrukcí?
Nadzemní, zapuštěný, nafukovací nebo s pevnou konstrukcí?

Vybavení zahrady

Bazén na zahradu si pořídí ten, kdo se chce v parném létě osvěžit a být přitom doma. Pokud ještě vlastní bazén nemáte, je na čase o jeho pořízení uvažovat.

Skleníky, fóliovníky a pařeniště. Co je pro vás ideální?
Skleníky, fóliovníky a pařeniště. Co je pro vás ideální?

Vybavení zahrady

Všechny tyto zahradní „stavby“ se dobře hodí nejen pro prodloužení vegetační sezony pro zahrádkáře, ale také pro kaktusáře nebo pěstitele cizokrajných rostlin. I přesto, že se zdají být tyto stavby stejné, není tomu tak. Hlavní rozdíl ovšem nespočívá například v ceně nebo konstrukci. Velké rozdíly spočívají především v podmínkách, které nám tyto stavby díky různým materiálům mohou nabídnout.

Péče o vodu v bazénu během letních měsíců
Péče o vodu v bazénu během letních měsíců

Vybavení zahrady

Péči o vodu v bazénu nikdy nezanedbávejte. Taková vyrážka, pálení očí nebo jiné obtíže, to všemu lze vhodnými metodami předejít. Poradíme jak na to.

Zastřešený bazén aneb chcete léto sedm měsíců v roce?
Zastřešený bazén aneb chcete léto sedm měsíců v roce?

Vybavení zahrady

Letní měsíce jsou pryč, pobyt na zahradě či v jiném obytném exteriéru už není tak příjemný a koupání v bazénu se zdá být v podstatě nemožné. Přitom existuje varianta, jak si své soukromé léto prodloužit až na sedm měsíců v roce. Stačí k tomu jen kvalitní zastřešení bazénu.

Nadzemní, zapuštěný, nafukovací nebo s pevnou konstrukcí?
Nadzemní, zapuštěný, nafukovací nebo s pevnou konstrukcí?

Vybavení zahrady

Bazén na zahradu si pořídí ten, kdo se chce v parném létě osvěžit a být přitom doma. Pokud ještě vlastní bazén nemáte, je na čase o jeho pořízení uvažovat.

Zajímavé typy oplocení pro vaši zahradu
Zajímavé typy oplocení pro vaši zahradu

Vybavení zahrady

Toužíte po krásném oplocení svého moderního domu nebo zahrady, kde byste měli konečně dostatek soukromí a přitom se naprosto neizolovali od okolí? Jak toho docílit, jaký plot vybrat a z jakého materiálu jej postavit či nechat vyrůst?

Navrhování chodníků a cest v zahradě
Navrhování chodníků a cest v zahradě

Vybavení zahrady

Hlavním úkolem chodníků a cest v zahradě je spojení různých zahradních zařízení a oddělení travnatých ploch s plochami různých druhů výsadby. Aby tyto zpevněné cesty a chodníky nepůsobily neklidným dojmem a nenarušovaly celkový ráz zahrady, je zapotřebí věnovat jejich plánování čas i energii a pracovat s určitým kompozičním řádem.

Vybíráte skleník? Poradíme vám
Vybíráte skleník? Poradíme vám

Vybavení zahrady

Skleník je vlastně pro každého pěstitele možnost, jak výrazně prodloužit sezónu, zlepšit podmínky pro rostliny a místo, kde se daří rostlinám i tehdy, pokud jim počasí na jejich přirozených stanovištích ještě nepřeje. Všichni, kdo se již nemohou dočkat jara, si jistě rádi předpěstují svou oblíbenou zeleninu nebo květiny právě ve skleníku. Ne vždy je pro takovou činnost dostatek místa v domě či bytě na okenním parapetu.

Znáte kamenný koberec? Jak ho využít v zahradě
Znáte kamenný koberec? Jak ho využít v zahradě

Vybavení zahrady

Nejde sice o úplně žhavou novinku, ale i tak se kamenný koberec zatím používá v zahradách spíše výjimečně. Pojďme se podívat na možnosti jeho využití v exteriéru. Přidáváme velkou fotogalerii, která vám ukáže, jak to může u vás vypadat.