Rebarbora chutná v koláčích, ale pomůže i s chytáním plžů

Možná nejste zvyklí péct rebarborové koláče z rebarbory vypěstované na vlastní zahradě, ale kupujete ji v supermarketu nebo zelenině. Rebarbora neboli reveň však může být nejen užitečná, ale i nebezpečná. O tom všem si povíme v dnešním článku.

Rebarbora (Rheum rhabarbarum) patří do rodu reveň. Ačkoli mnozí z nás mají za to, že se jedná o ovoce, botanicky je rebarbora řazena mezi zeleninu.

Jedná se o rostlinu asijského původu se značným obsahem kyseliny šťavelové. Ta ve velkém množství může vyvolat velmi nebezpečné zažívací problémy a k tomu slabost a potíže s dýcháním. To může ve vzácných případech vyvolat kóma a za jistých okolností dokonce i smrt. V období první světové války, kdy bylo velmi málo jídla, ze kterého by se dalo vařit, byl oznámen případ, kdy neznalost kuchařky, způsobila smrt jednoho britského ministra, poté, co požil pokrm připravený z reveňových listů.

Rebarbora (nebo spíše její řapíky) jsou sice výtečná pochutina zpracovávaná různými způsoby, ke konzumaci za syrova se však nehodí, neboť obsahují takové množství nejrůznějších kyselin, že by to mohlo mít na lidský organismus neblahé následky. Čepele jejích listů jsou jedovaté, a to jak pro lidi, tak pro zvířata. Obezřetnost při pěstování rebarbory na zahradách je tedy namístě.

A jak je to s chytáním plžů na rebarboru? Pokud máte na zahradě několik rostlin rebarbory anebo jednu velkou, využijete i zmíněné jedovaté listy. Rozprostřete je po zahradě tam, kde se domníváte, že je největší výskyt plžů, ponechejte listy otočené lícem dolů. Plži pod nimi budou hledat stín a vlhko a v momentě, kdy se pod listy shromáždí, můžete je pohodlně vysbírat a zlikvidovat, nejlépe navečer. Například je pak zkuste zasypat v kyblíku solí.

Ale vraťme se k tomu, proč mnozí z nás rebarboru pěstují na své zahradě. Jak jsme se již zmínili, řapíky rebarborových listů se konzumují pouze tepelně zpracované. Pro svou kyselost vyžadují přídavek cukru a dušení. Vznikne tak velmi chutná marmeláda, která se dá použít na palačinky, lívance nebo na mřížkový koláč z lineckého těsta. Výborná je i na buchtách s tvarohem. Dá se z ní vyrobit chutný štrúdl anebo kompot. Často se kombinuje s jahodami, aby zmírnila jejich sladkou chuť a od jahod získala hezkou červenou barvu. Při přípravě rebarborové marmelády a dalších pokrmů z ní pamatujte na to, že se nesmí vařit a připravovat v nádobí z hliníku. Kyseliny obsažené v rebarboře totiž reagují s hliníkem a ten se pak uvolňuje do pokrmu.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: gobotany.newenglandwild.org, ppdl.purdue.edu, 99roots.com, growsonyou.com, megyeriszabolcskerteszete.hu, spadespatula.com, panoramio.com, amazon.com, binette-et-jardin.com, hutchinsonfarm.ca

4.7.2014 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist