Recepty na méně obvyklé pokrmy z cukety

Nadúroda cuket nás mnohdy nutí vyhledávat nejrůznější recepty na přípravu pokrmů, které jsme dosud neochutnali. Dnes tedy vynecháme klasiku v podobě perníku z cuket a nadívaných cuket plněných zeleninou a podíváme se na jiné specialitky, které se možná stanou oblíbenou součástí vašeho jídelníčku. Na své si mohou v tomto případě přijít i vegani a vegetariáni. Z následujících receptů na přípravu cuket si vybere zkrátka každý, třeba i milovníci sladkých pokrmů.

Recepty na méně obvyklé pokrmy z cukety
Recepty na méně obvyklé pokrmy z cukety (Zdroj: shutterstock.com)

Sterilovaný cuketový salát s cibulí

Suroviny: Cukety by měly tvořit ¾ z celkového množství surovin, ¼ surovin tvoří cibule a k tomu všemu přidejte ještě několik kusů červených paprik. Na nálev budete potřebovat na 1 litr vody ¼ litru octa, 30 g soli a 100 g cukru. Do každé zavařovací sklenice pak přijde ½ lžičky hořčičných semínek, 1 kolečko mrkve, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky celého pepře, lístek bazalky a kousek celeru a koriandru.

Postup: Mladé cukety omyjeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli rovněž nakrájíme na kolečka a papriky na proužky. Takto připravenou zeleninu naskládáme do vymytých zavařovacích sklenic, přidáme zmíněné přísady a poté zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme a směs sterilujeme ½ hodiny při teplotě 85 °C.

Smažené cuketové placičky

Suroviny: Podle potřeby a počtu strávníků potřebujeme cukety, vejce, máslo, strouhaný sýr, sůl, strouhanku, muškátový oříšek, naťovou petrželku a tuk na smažení.

Postup: Nakrájené cukety (mladé i se slupkou) povaříme a následně z nich slijeme vodu. Cukety posekáme najemno, osolíme, přidáme špetku soli, vejce, strouhanku a trošku muškátového oříšku. Ze surovin vypracujeme těsto a z těsta vytvoříme placičky. Placičky smažíme po obou stranách. Servírujeme na talíři s plátkem másla a posypané nakrájenou naťovou petrželkou. Jako přílohu doporučujeme vařené brambory.

Recepty na méně obvyklé pokrmy z cukety
Recepty na méně obvyklé pokrmy z cukety (Zdroj: shutterstock.com)

Jemná polévka z cukety

Suroviny: Na 1 litr vody bude potřeba 2 cukety, 1 cibule, masox, máslo a dětská krupička.

Postup: Na másle zpěníme cibuli nakrájenou na jemné kostičky, přidáme nakrájené cukety a chvíli vše dusíme společně s 1 kostkou masoxu. Následně zalijeme vodou a vaříme ½ hodiny. Poté vše rozmixujeme a zahustíme jíškou připravenou z másla a dětské krupičky. Společně vše ještě chvíli vaříme. Polévku je možné dochutit vegetou, zjemnit smetanou a na ozdobení přidat na talíři petrželovou nať. Servírujeme s opečenou houskou.

Recepty na méně obvyklé pokrmy z cukety
Recepty na méně obvyklé pokrmy z cukety (Zdroj: shutterstock.com)

Sladký chlebíček z cukety

Suroviny: 2 hrnky nastrouhané cukety, z níž jsme vymačkali vodu, 3 vejce, 1 hrnek oleje, lžička jedlé sody, 3 hrnky polohrubé mouky, kypřicí prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek cukru krupice, špetka soli, ½ lžičky muškátového oříšku, kandované ovoce, sekané ořechy a rozinky. Místo cukru můžete použít odpovídající množství medu.

Postup: Olej, cukr a vejce společně vyšleháme do pěny, dále přidáváme střídavě okapanou nastrouhanou cuketu a suché přísady. Moukou vysypeme vymaštěnou formu na chlebíček a těsto do ní vlijeme. Ve formě pečeme chlebíček asi hodinu, zprvu na 180 °C, pak teplotu snížíme a dopékáme pomalu na slabo. Pokud těsto pečeme na plechu, zkrátíme dobu pečení dle potřeby. Na těsto pečené na plechu je možné ještě před pečením nastrouhat kvalitní hořkou čokoládu.

Doufáme, že jste si z naší nabídky pokrmů připravených z cukety vybrali svého favorita a na něm si ještě tuto sezonu pochutnáte.

Recepty na méně obvyklé pokrmy z cukety
Recepty na méně obvyklé pokrmy z cukety (Zdroj: shutterstock.com)

Publikováno: 08.09.2019, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Cuketové kuličky

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Cuketové kuličky jsou zdravou a velmi chutnou pochoutkou nejen na oslavy. Překvapí Vás jednoduchostí přípravy.

Kandovaná cuketa jako kiwi

Kandovaná cuketa jako kiwi

Ovocná buchta s kefírem a cuketou

Každý, komu se přes léto urodila velká várka cuket a už se je nedaří vnucovat ani sousedům, by měl zbystřit. Paní Libuška zná delikatesní recept na buchtu, po které se nejen budete olizovat, ale také ztenčíte cuketové zásoby.

Předpěstování tykvovité zeleniny

Jak se předpěstovává tykvovitá zelenina?

Recept na originální cuketovou pizzu

Recept na vynikající cuketovou pizzu. Kromě pěkné vyzrálé cukety si připravíme ještě šunku, plátkový a strouhaný sýr.

Nakládaná cuketa

Nakládaná cuketa

ČTĚTE DÁLE

Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob

Zdravé recepty

Pěstování bylinek se věnuje čím dál tím více majitelů zahrad. Není se rozhodně čemu divit, vždyť právě vlastní bylinky chutnají vždy nejlépe a jejich pěstování vás bude opravdu bavit. Výhodou většiny léčivých aromatických rostlin jsou jejich minimální nároky na pěstování, což ocení hlavně ti, co nemají času nazbyt.

Kuchařka Zdravě a chutně podle světoznámého programu The 1:1 Diet
Kuchařka Zdravě a chutně podle světoznámého programu The 1:1 Diet

Zdravé recepty

Kuchařka The 1:1 Diet je inspirací jak pro klienty v programu, tak i pro ty, kteří zastávají zdravý životní styl a chutné jídlo. Kuchařku zpracoval výživový specialista a školitel Ing. Lukáš Vrána. Najdete zde recepty přímo pro Kroky 1-3 programu The 1:1 Diet, ale také mnoho tipů, které vám pomůžou nejen s výběrem surovin, ale rovněž i s výběrem vhodného nádobí. Vybere si opravdu každý, i ti, kteří v programu The 1:1 Diet nejsou.

Recepty na podporu imunity ze sezonní zeleniny a ovoce ze zahrady
Recepty na podporu imunity ze sezonní zeleniny a ovoce ze zahrady

Zdravé recepty

Listy ze stromů už opadaly, ty, co tam náhodou ještě zůstaly, hrají všemi barvami. Ani se nenadějeme a místo podzimu venku začne panovat paní Zima a cesty, silnice i zahrady zahalí sněhová pokrývka. Nejvyšší čas využít to, co jsme sklidili, třeba na podporu imunity, která teď dostává zabrat.

Jak zužitkovat černý rybíz
Jak zužitkovat černý rybíz

Zdravé recepty

Černý rybíz je úžasné ovoce, z kterého se dá vytvořit spousta dobrot. Zdravé jsou nejen plody, ale také listy. Konzumujeme v něm velké množství vitamínů C a E, prospívá cévám díky obsahu rutinu, léčí průjem, snižuje krevní tlak, pomáhá při zánětech ledvin, a tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním

Zdravé recepty

Pučálka. Nevíte, kde jste to slyšeli? Možná od babičky, která si toto staročeské jídlo připravovala v době půstu. Dnes tuto jednoduchou recepturu můžeme použít jako zdravé mlsání k televizi. A rozhodně nepřibereme!

Dýňová semínka. Zdravá pochoutka
Dýňová semínka. Zdravá pochoutka

Zdravé recepty

Dýňová sezóna vypukla naplno, dýně na zahrádkách dozrávají a můžeme si je koupit na každém rohu. Při jejich zpracování nikdy nevyhazujte semínka, dají se použít na mnoho způsobů a jsou velmi zdravá. O jejich prospěšnosti si teď něco povíme.

Recepty na méně obvyklé pokrmy z cukety
Recepty na méně obvyklé pokrmy z cukety

Zdravé recepty

Nadúroda cuket nás mnohdy nutí vyhledávat nejrůznější recepty na přípravu pokrmů, které jsme dosud neochutnali. Dnes tedy vynecháme klasiku v podobě perníku z cuket a nadívaných cuket plněných zeleninou a podíváme se na jiné specialitky, které se možná stanou oblíbenou součástí vašeho jídelníčku. Na své si mohou v tomto případě přijít i vegani a vegetariáni. Z následujících receptů na přípravu cuket si vybere zkrátka každý, třeba i milovníci sladkých pokrmů.

Letní dezerty s jedlými květy
Letní dezerty s jedlými květy

Zdravé recepty

Zatímco některé jedlé květy jsou již záležitostí minulou a budeme si na ně muset počkat do příští sezóny, jiné na nás a naše kuchařské umění teprve čekají. Tak jako jíme nejen ústy, ale i očima, můžeme vnímat i rostliny s jedlými květy. Rozhodně se nemusíte bát je ochutnat, vždyť v kuchyni se používají odpradávna, jen je potřeba připravit k nim některou z osvědčených nebo experimentálních letních lahůdek v podobě dezertů.

Čaje ze skořice a medu, banány a pečený ovocný čaj
Čaje ze skořice a medu, banány a pečený ovocný čaj

Zdravé recepty

O léčivých účincích čajů z bylinek rozhodně nelze pochybovat. Bylinné thé si nechával připravovat i slavný detektiv Hercul Poirot, aby tímto speciálním nápojem osvěžil nejen své tělo, ale i šedé buňky mozkové. Nahlédněme tedy dnes pod pokličku přípravy čajů, které podpoří naši svěží mysl, paměť dobrou náladu a možná nám pomohou se i uzdravit.

Léčivý čaj z cibule, zázvoru, medu nebo másla – vyzkoušejte ho
Léčivý čaj z cibule, zázvoru, medu nebo másla – vyzkoušejte ho

Zdravé recepty

Možná jste to už od někoho slyšeli, jak je cibule prospěšná našemu organismu a zvláště v zimním období, kdy na nás nachlazení číhá takřka na každém kroku. Ale taky jste se možná ještě neodhodlali vyzkoušet ani cibulový ani máslový čaj. V čem všem vám mohou prospět tyto ingredience a ještě mnohé další, vám sdělíme v dnešním článku o léčivých čajích. Zkuste to a uvařte si je podle našeho návodu.

Jedlé dárky nejen pro vaše známé
Jedlé dárky nejen pro vaše známé

Zdravé recepty

Zdravý životní styl se promítá i do našich každodenních životů. Svépomocí dokážeme vyrobit nejen bylinkové kořenící směsi, ale také zdravé jogurty, sýry, bylinné směsi na přípravu nálevů i skvělé BIO sirupy a džemy. Ve vašem okolí je ovšem určitě i mnoho takových, kteří si s výrobou neví rady a koneckonců si na ni třeba ani nedokáží udělat čas. Právě pro ně se hodí jedlé dárky z vaší zahrady, které vyrobíte bez zbytečných barviv, konzervantů a zbytečné chemie. Pokud si zatím nejste v této sféře jistí, začněte od toho nejjednoduššího a postupem času zkuste i složitější postupy.