Řezy dřevin v předjaří

Zima a předjaří jsou ve znamení úklidu zahrady spojeného s prořezem, ale určitě bychom neměli zapomínat ani na řez ovocných a okrasných dřevin. Ještě než se příroda vrhne po hlavě do jarní etapy svého rozpuku, měli bychom mít hotový řez hrušní a jabloní a stejně tak i některých nenáročných druhů okrasných keřů.

Předjařím rozumíme přechodnou dobu mezi zimou a jarem, kdy se teploty pohybují okolo 0 až 5 °C. Právě v tomto období je možné provést řez u těch dřevin, u kterých příliš nevadí občasné poklesy teplot pod bod mrazu. Nastává tedy nejlepší doba pro prořez jádrovin a některých skupin okrasných keřů, které vyžadují radikální zmlazení.

Termíny řezu a co budete potřebovat

Vhodným termínem řezu pro jádroviny je vlastně už zima, jenže právě v této roční době může výrazný pokles teplot řez zkomplikovat. Už při poklesu teplot pod bod mrazu se totiž výrazně mění fyzikální vlastnosti dřeva. Někdy dokonce může vítr na kmen navát sníh, který na slunci poleví a voda během noci opět zmrzne, takže na kůře vznikne ledový pokryv. Jakmile taková situace nastane, počkejte na oteplení.

Řez při nízkých teplotách bývá většinou charakteristický vznikem nepříliš čistých řezných ran, dřevo i borka se třepí i při použití nabroušeného nářadí. Rána rychle zasychá a poměrně pomalu se hojí. Takže určitě nepochybíte, když si počkáte na předjaří, kdy už jsou podmínky většinou vyhovující. Krátkodobý pokles teplot není na škodu.

Vaším nejlepším pomocníkem budou klasické ruční nůžky. U kvalitní profi kategorie se rozlišují nůžky pro praváky a leváky, což rozhodně nepodceňujte. Pokud vás čeká prořez většího množství dřevin, mohly by vás zajímat také nůžky s otočnou rukojetí, které šetří zápěstí. Na práci s nimi si sice budete muset chvíli zvykat, ale časem uvidíte jejich nesporné výhody.

Na silnější větve využijete ruční pilku. Ta může mít různé provedení, na výběr máte také pilky, jejichž listy se brousí, ale jsou dostupné i nebrousitelné varianty, kde je třeba po určité době vyměnit celý list za nový. Dobrým pomocníkem jsou také kvalitní pákové nůžky, jejichž nabídka je opravdu pestrá. Je ovšem třeba zdůraznit, že je velký rozdíl v kvalitě hobby a profi kategorie. V případě častého prořezu raději zainvestujte rovnou do profesionálních pákových nůžek, které mají celou řadu výhod a většinou vydrží i mnohem déle, protože jsou jejich komponenty vyrobeny z mnohem kvalitnějších materiálů.

Všeobecné rady k technice řezu

Čistota řezu a způsob jeho vedení rozhodnou o rychlostí hojení rány. Proto se vždy snažte přiložit pilku nebo nůžky na správné místo větve. Vždy řežeme v paždí větve, kde dochází k větvení. Řez by měl vést u větevního kroužku, což je místo dobře zřejmé na kůře díky svému zvrásnění. Při řezu by rozhodně neměly vznikat žádné špatně hojitelné pahýly, větve by jinými slovy měly mít i po řezu pokračování v podobě výhonu.

Naučit se správnou techniku řezu většinou nějakou dobu trvá, přesto platí i všeobecná pravidla, kterými se řiďte. Při řezu se snažíme vždy udržovat korunu vzdušnou a dobře přístupnou pro světlo a vzduch. V první řadě odstraňujeme větve napadené chorobami a škůdci nebo ty mechanicky poškozené. Korunu vyčistíme od nadbytečných, křížících se a kolmých výhonů, které korunu zbytečně zahušťují.

Do čeho se můžete pustit

Během předjaří lze prořezávat jádroviny, které reprezentují hrušně a jabloně. Technika řezu se odvíjí od pěstebního tvaru. V tomto období rozhodně neprořezávejte peckoviny nebo ořešáky, došlo by k výraznému mízotoku.

V této době lze radikálně zmladit z okrasných keřů například svídy (Cornus) pěstované pro pestré výhony. Z rostliny vždy odstraňujeme celé víceleté větve, které jsou již rozvětvené a které postupně ztrácejí výrazné zbarvení. Větve se odstraní u báze dřeviny. V tomto období lze také prořezat lísky (Corylus), mochny křovité (Potentilla fruticosa), tavolníky (Spiraea), tavoly kalinolisté (Physocarpus opulifolius) nebo třeba dřevité třezalky (Hypericum).

Foto a text: Lucie Peukertová

17.12.2018 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

TOPlist