Už jste ochutnali kaktusové fíky?

Už jste ochutnali kaktusové fíky?

Rostliny, vydáno 24. 01. 2018

Opuncie fíková dává velmi chutné jedlé plody nazývané kaktusové fíky. Občas se s nimi můžeme setkat na pultech prodejen s ovocem a zeleninou. Najdeme je mezi exotickými plody. Mnohé z kaktusů rodu Opuntia nám mohou nabídnout tuto lákavou pochutinu, a to hned v několika barvách, například červené, oranžové, ale i fialové, nejčastěji však právě žluté či nazelenalé.

Rostlina dne

Ploštičník

Ploštičník

Ploštičníky patří mezi trvalky. Většina odrůd dosahuje výšky 1,20m až 1,8m . Co do velikosti je za rekordmana považován...

Zdrojem jedlých plodů je opuncie fíková

Opuncie fíková (Opuntia ficus-indica) dorůstá v zemích svého původu výšky až 4 metrů. Mnoho z nás se s touto rostlinou však setkalo spíše v botanických zahradách ve sklenících s kaktusy. Plody tohoto druhu opuncie připomínají svým tvarem a tak trochu i chutí fíky, od toho byl odvozen jejich název. V zahraničí se jim říká také „Barbary fig“ nebo „Indian fig“.

Rod Opuntia čítá na 300 druhů a mnohé z nich dávají jedlé plody. Ty vyrůstají až na samotném konci plochých článků opuncií.

Opuncie pocházejí z tropů

Původním domovem opuncií jsou tropy Jižní Ameriky a Mexiko. V současnosti ale opuncie nalezneme prakticky na všech kontinentech ať už v tropických, nebo subtropických oblastech. 

Jsou velmi často využívány jako živý plot. Díky jejich trnům a velkým rozměrům, často i poměrně bizarním tvarům jsou takové ploty takřka neproniknutelné. Trny jsou umístěny na plochých článcích opuncií ve skupinkách a velmi snadno se zabodávají do kůže. Odstraňují se jen velmi obtížně.

Pěstování v domácích podmínkách

Rozhodnete-li se pěstovat opuncie doma, vždy si na manipulaci s nimi vezměte rukavice.

Běžně se u nás pěstují jako hrnkové rostliny a není to nijak složité. Pamatujte ale na to, že jako většina kaktusů potřebují dostatek tepla, světla a nesnášejí přemokření a průvan.

Substrát pro výsadbu je ideální tentýž co pro kaktusy. Pokud jej neseženeme, namícháme ve stejném poměru díl listovky, písku, drcených cihel a rašelinového substrátu se zeminou. Přes léto přihnojujeme hnojivem na kaktusy. Zaléváme vždy odstátou měkkou vodou a 1x za 2 týdny do ní přidáme hnojivo.

Rostlinu je možné letnit, ale zároveň ji venku chráníme před prudkým deštěm, větrem a při vysokých vedrech ji přistiňujeme.

Opuncie množíme jednoduše listovými řízky. Po odlomení části nevysazujeme ihned, ale nejprve je necháme asi 2 týdny zasychat. Na dno pěstební nádoby dáme vždy nejprve drenážní vrstvu. Pozor na přemokření, aby kořeny nezačaly hnít a následně odumírat.

Jak konzumovat plody – kaktusové fíky

Do prodejen u nás se dovážejí kaktusové fíky nejčastěji z Madagaskaru, Afriky, ale i ze Španělska nebo z Itálie. Zde se pěstují kaktusové fíky v takzvaných nopalerias, což jsou místní opunciové sady. Vzhledem k tomu, že v běžných bytových podmínkách není to správné prostředí na to, aby opuncie vykvetly a dozrávaly na nich plody vhodné ke konzumaci, pravděpodobně si je budete muset zakoupit, abyste je ochutnali.

Před konzumací plody nejprve omyjeme. Dále je můžeme konzumovat lžičkou, pokud je příčně rozřízneme, anebo je oloupeme a jíme jako banán. Dužina obsahuje dosti tvrdých semínek, ta se jí také. Chuťově připomíná toto ovoce hrušku a je velmi bohaté na cukry. Mimo to je zdrojem vitaminů A, B, C. Z dužiny si můžeme připravit velmi chutné džusy nebo šťávy.

Na Jadranu jsou specialisté na rakii, kterou místní vyrábějí právě z kaktusových fíků. Možná už jste ochutnali čaj z opuncie, který má nádhernou vůni a velmi lahodnou chuť. 

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shutterstock.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha