Rybíz je nenahraditelné ovoce. Nezapomeňte na něj!

Drobné bobulovité ovoce je pravým požehnáním pro každou zahradu. Je nenáročné na pěstování, má vynikající chuť a obsahuje spoustu vitaminů. Pro správný růst potřebují hlavně jedno - řez. Rybízu jsou hned tři druhy a dá se využít mnoha odlišnými způsoby, takže by neměl chybět na žádné zahradě. Pěstovat ho můžeme v keřové nebo stromkové formě.

Keře obsypané drobným ovocem jsou vítaným osvěžením pro každého majitele zahrad. Milují je děti stejně jako dospělí. Abychom se ale dočkali dostatečného množství plodů, které uspokojí chuťové buňky celé rodiny, musíme o keře pečovat. Rybíz je třeba upravovat pravidelně vhodným řezem.

Jinak se rybízové keře považují za nenáročné. Mnohdy si vystačí jen s vláhou z dešťů, snesou většinu druhů půd a ani na podnebí, do kterého mají být vysazeny, nejsou nijak náročné.

Proč se rybíz vyplatí?

Jen těch pochoutek, co se dá z rybízu udělat: od rybízových nanuků přes marmeládu, bublaninu, zavařeniny až po ovocné želé nebo koláče s tvarohem. Rybíz je nepostradatelnou součástí letních smoothies, dá se zmrazovat, zavařovat, mixovat s dalším ovocem.

Obsahuje velké množství vitaminu C, B3, B5, E, draslík, betakaroten, biotin a patří také k významným antioxidantům. A dokonce stačí denně zkonzumovat 40 bobulek rybízu, abyste svému tělu doplnili denní potřebnou dávku vitaminu C.

Jak řezat?

Rybíz vyžaduje jiný řez po výsadbě, jiný při udržování a nakonec, když keře zestárnou, vyplatí se provést i řez zmlazovací.

Řez rybízu při výsadbě
Keře rybízu je dobré upravit řezem hned po zasazení. Výhony zkrátíme tak, aby na každém z výhonů zůstala asi 2–3 očka, z nichž poslední by mělo směřovat z keře ven.

Řez v dalších letech
Další rok je vhodný k tomu, abychom vybrali z vyrostlých výhonků ty, které budou tvořit základ budoucího keře. Ideální je vybrat 5 zdravých dobře umístěných výhonků. V každém z následujících let vybereme opět další 3–4 výhonky a ty ostatní znovu seřízneme. Tímto způsobem eliminace výhonů docílíme, že ve čtvrtém roce máme pěkně zformovaný rybízový keř, který má něco mezi 10–13 výhony.

Na podzim každý rok odstraníme ty nejstarší výhony. Odřezáváme je těsně nad zemí. Odřezané výhonky nahradí stejný počet nově vyrostlých. V rybízovém keři by se tak měly ve výsledku objevit ve stejném počtu jednoleté, dvouleté, tříleté, případně i čtyřleté výhonky.

Červený a bílý rybíz

Abychom podpořili tvorbu plodného dřeva a jeho rozvětvování, je třeba zkracovat prodlužující výhonky na polovinu. Výhonky, které jsou základní, odstraníme nejpozději, jakmile budou čtyřleté a v témže roce je nahradíme. Postranní obrost vždy zkrátíme přibližně na šest oček. Obrost, který je slabší, zkrátíme jen na 2–3 očka.

Černý rybíz

Jelikož černý rybíz plodí na jednoletém dřevě, je nutné, aby řez, který u něj provedeme, podporoval růst nových výhonků. Nové výhonky pak nezkracujeme.

Odstraňujeme jen poškozené, nebo namrzlé výhonky anebo je zkracujeme jen tehdy, když se velmi slabě rozvětvují. Jakmile keř dospěje, odstraníme z něj už jen nadpočetné nové výhony a z původních výhonů jen ty, které jsou starší tří let.

Stromkový rybíz

U stromkových rybízů zkracujeme výhony ihned po vysazení na 2 očka. Na jaře následujícího roku si vybereme na keři vhodné výhony, které necháme jako kosterní větve. Mělo by jich být 5 nebo 6. Ty pak zkrátíme maximálně na polovinu, ne víc. Tím podpoříme jejich větvení. Ostatní výhony odstřihneme.

Příští jaro výhonky, které vyrostly z kosterních větví zkrátíme asi o třetinu a obrost na bocích stromku pak zkrátíme maximálně na čtyři, minimálně na 2 očka.

Po 4 až 5 letech nahradíme kosterní větve mladšími výhonky, které vyrůstají ze spodní části. Jakmile se objeví kořenové výmladky, odstraníme je ihned. Pro ošetření ran po řezu je dobré použít některý z  přípravků působících zároveň i proti šedé plísni.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shutterstock.com

23.1.2017 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist