Rybíz, lahodná zásobárna vitaminů

Pro jednoduchost pěstování v našich klimatických podmínkách patří rybíz k nejčastěji pěstovanému ovoci. Zaslouží si to, protože je velmi cenný pro naše zdraví. Jenže když je ho najednou velká úroda, často nevíme, co s ním. Inspirujte třeba se našimi tipy.
shutterstock_1057131305.jpg Zdroj: shutterstock.com

Pěstování rybízu je opravdu snadné, zejména nyní, když existují hybridní odrůdy odolné proti plísním, houbovým onemocněním a škůdcům. Můžete si vybrat keře nebo stromkové odrůdy naroubované na kmínku meruzalky. Keře plodí až dvacet let, život stromkových odrůd bývá o něco kratší. Všem stačí nepatrná péče – po sklizni prostříhat příliš husté větve, odstranit čtyřleté až pětileté letorosty, které neplodí a ponechat prostor pro růst nových větví.

Rybízy potřebují provzdušněnou lehkou půdu, proto nezapomeňte okopávat, těžké půdy promíchat s pískem před výsadbou a pro dobrou úrodu přihnojovat v době vegetace dusíkatými a na jaře fosforečnými hnojivy. Rybíz má mělké kořeny, neumí čerpat vodu z hloubky, proto v létě nezapomínejte na zálivku.

Nenápadné ovoce pro zdraví

Ať už zvolíte kyselejší červený, sladký bílý nebo silně aromatický černý rybíz, poskytne vám v době sklizně – od července do srpna, plnou zásobu vitaminu C, když si zobnete 40 bobulek denně. Vitamin C nejvíce podléhá zkáze při tepelném zpracování, takže pokud si chcete udržet jeho co největší hodnoty, je lepší vyrobit si šťávu za studena nebo rybíz zmrazit, než vyrábět marmelády.

I ty si ovšem ponechávají velký obsah rutinu důležitého pro cévy, vitaminy skupiny B prospěšné vlasům, kůži a nervům, vitamin A ochraňující zrak a stimulátor imunity a řadu stopových prvků, zejména vápník a železo. Ne nadarmo je toto ovoce u nás tradičně zpracováváno pro zimní zásoby, lahodná nezaměnitelná chuť džemů a rosolů, rybízového vína a šťávy poskytuje pro kuchyni zdravou a pestrou inspiraci. Klasické recepty na bublaninu, marmeládu a víno máte nejspíš v zásobě nebo je najdete v každé české kuchařce. Zkuste tedy s rybízem něco nového.

Rybízový rosol

Na kilo rybízu potřebujete 400 g cukru a sáček želírovacího přípravku. Pomletý rybíz přeceďte přes plátno, aby zůstala čistá šťáva. Tu vařte, až se třetina odpaří, pak vmíchejte cukr a želírovací prášek a vařte ještě asi deset minut. Pečlivě sbírejte dřevěnou lžící z povrchu kal, pak budete mít rosol dokonale čirý. Horký rosol naplňte do skleniček, zavíčkujte a sterilujte deset minut při 85 °C. Pikantní sladkokyselý rosol nejen na sladké pečivo, ale i na masové pečeně, drůběž nebo sýry.

Losos s rybízem

Filé z lososa marinujte asi hodinu v olivovém oleji s nasekaným zázvoremrybízovým želé. Pak ho pevně zabalte s hrstí kuliček čerstvého červeného rybízu do slabého plátku listového těsta a upečte. Jako příloha jsou nejlepší vařené brambory.

Lívanečky s bílým rybízem

Ze dvou hrníčků mouky, jednoho prášku do pečiva, půl lžičky soli, tří lžic cukru, pěti lžic másla, hrníčku mléka a jednoho vejce vyšlehejte těsto, nakonec do něj vmíchejte šálek sladšího, třeba bílého rybízu. Lívanečky tvarujte na pečící papír asi centimetr vysoké a pečte asi čtvrt hodiny v troubě předehřáté na 180 °C. Podávejte nejlépe teplé, posypané rybízem a přelité kysanou smetanou.

Pikantní čatní z černého rybízu

Dva hrníčky černého rybízu, ½ hrníčku cukru, tři lžíce jemně nasekaného zázvoru, jednu menší nasekanou cibuli, jednu jemně nasekanou čili papričku a hrníček vody vařte na mírném ohni tak dlouho, dokud se rybíz nerozvaří. Pak vmíchejte šťávu a nastrouhanou kůru z jednou citrónu. Z této dávky získáte dva hrníčky ostrého čatní, které vám v ledničce vydrží dva a ž tři týdny. Je to vynikající pochutina k letnímu grilování nebo k pečenému masu a drůbeži.

TIP

Sladká kombinace

Pěstováním bylo dosaženo i chuťové škály různých odrůd. Na rozdíl od těch původních bývají sladčí a tím vhodnější pro přímou kombinaci. Zajímavá je například velice sladká odrůda Rose de Champagne, která nejen lahodná v čerstvém stavu, ale dá se z ní připravit i vynikající ovocné víno.

Text: Gabriela Koulová

3.8.2011 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist