Označení všeobecně známé Salvia officinalis, šalvěj lékařská, která patří určitě k těm nejstarším léčivým rostlinám, má své opodstatnění. Už její jméno předznamenávalo její blahodárné účinky. Je odvozené od latinského slova „salvare“ čili léčit nebo zachránit.
Šalvěj lékařská vyniká silně dezinfekčními a stahujícími účinky. Používá se zevně i vnitřně, usušená i čerstvá. Vysokého účinku s její pomocí dosáhnete v boji proti krvácení dásní a začínající parodontóze pravidelným kloktáním nálevu z šalvěje. Záněty mandlí, hrtanu a celé ústní dutiny nám zase pomáhá zahnat kloktání zředěné tinktury ze šalvěje. Koupel z babského ucha pomáhá v boji proti plísním a kožním infekcím a jako sedací koupele jí využívají zvláště ženy jako podpůrnou léčbu při gynekologických problémech a zánětech. Pravidelnou koupelí nohou v šalvěji je množné se zbavit nadměrného nepříjemného pocení nohou.
Šalvějový čaj je účinný při kašli, zvýšené teplotě, bronchitidě, hnisavému zánětu v krku a hltanu. Jelikož pití čaje je nejen příjemný denní rituál pro zklidnění a relaxaci, ale může pomoci i při léčbě výše uvedených zdravotních problémů, přinášíme vám recept na šalvějový čaj: 2-3 navršené lžíce šalvějových listů přelijeme 1 litrem studené vody a přivedeme k varu. Necháme vařit asi 3 minuty, poté přecedíme a necháme vychladnout. Takto připravený čaj se popíjí v průběhu celého dne, a to neslazený. Proti pocení: 2-3 lžičky šalvějových lístků přelijeme šálkem vroucí vody a necháme vychladnout. Poté vypijeme.
Šalvěj patří do čeledi hluchavkovitých. Její keřovitě větvené rostliny dorůstají 60 cm výšky a jsou ozdobené 3-5 páry nejhořejších listenů. Jako rostlina vhodná k ozvláštnění zahrad se vysazuje do přírodních skupin a používá se i k řezu. Rostliny vyžadují slunnou polohu, jinak jsou vcelku nenáročné. Uvítají živnou půdu. Koruna po odkvětu opadává. Šalvěj je vhodná pro výsadby velkých ploch, do skupinových výsadeb a vegetačních nádob. Šalvěj existuje dále ještě v několika různých druzích: šalvěj zářivá (Salvia splendens), šalvěj hajní (Salvia nemorosa), šalvěj pomoučená (Salvia farinacea) atd.
Text: Zuzana Bohdalová