Saturejka: Chutná v kuchyni, pomáhá při neduzích

Saturejku dnes v kuchyni nevyužíváme tolik, jak tomu bylo za dob našich babiček, které její zajímavou chuť uměly náležitě ocenit a využít. A navíc je to nejen koření, ale také skvělá léčivka. Její pěstování je snadné, a to jak na záhoně, tak v květináči na balkoně, který navíc krásně voní.

Pro tuto bylinku jsou charakteristické drobné bělavé až narůžovělé květy, lístky jsou malé a svěže zelné. Květy mají příjemnou kořeněnou vůni a celá rostlina má mírně palčivou chuť. Saturejka obsahuje třísloviny a silice. Kvete od července do září, ale lístky mají nejlepší chuť před květem. U nás se nejčastěji pěstuje saturejka zahradní (Satureja hortensis) a saturejka horská (Satureja montana). Saturejka zahradní je jednoletka, dorůstající do půlmetrové výšky. Saturejka horská je vytrvalá, polodřevnatějící rostlina. Její listy jsou trochu tužší a jejich vůně méně výrazná.

Pro výsev v záhoně volte teplé a slunné stanoviště. Na půdní podmínky je saturejka nenáročná. Vzejde přibližně po dvou týdnech. Velmi dobře se jí daří zvláště v lehčích půdách. Jestliže nať sklízíte už na počátku května, můžete mít ještě druhou sklizeň.

Sklizeň, sušení a skladování

Sklizeň probíhá odřezáváním nebo odstřiháváním nati, kterou sušíme na tmavém vzdušném místě v tenkých vrstvách. Dobře usušenou saturejku skladujeme v uzavřených sklenicích. Pochopitelně je nejlepší využívat bylinku v čerstvém stavu. Její třísloviny působí blahodárně na organismus zvláště tehdy, konzumujeme-li rádi tučnější jídla.

Saturejka v kuchyni a lékárničce

Všude tam, kde byste běžně přidali do pokrmů pepř, můžete použít saturejku.  Sušená a rozdrcená na prášek se používá jako přídavek do majonéz, rajské omáčky, do bylinkového másla nebo okurkového salátu, ale i k pokrmům z hub nebo z fazolových lusků, využijete ji i v jídlech připravených z krup anebo do bramborového salátu či polévky. Hodí se i k nakládání okurek a zelí. Výborná je do klobásek, k uzenému masu a k přípravě zvěřiny, nejlépe se smetanovými omáčkami.

Působí proti nadýmání, má močopudné účinky a usnadňuje trávení. Podporuje chuť k jídlu a zároveň má protizánětlivé účinky. Čaj ze saturejky lze využít i v kosmetice, jako stahující pleťovou vodu na mastnou pleť nebo jako kloktadlo.

Náš recept: Kuře v saturejce

Omyté kuře, celé i s kůží necháme asi 2 hodiny uležet v čerstvé, nakrájené saturejce a poté ho upečeme v troubě nebo na grilu. Pokud nemáme saturejku čerstvou, využít můžeme i sušenou.  V tom případě kuře před opečením uvnitř i vně posypeme lžičkou prášku namletého z lístků sušené saturejky. Chuť můžeme ještě vylepšit trochou mletého zázvoru a špetkou kari.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: shutterstock.com

27.6.2016 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist