Zahrada > Rostliny > Saturejka: Chutná v kuchyni, pomáhá při neduzích
Saturejka: Chutná v kuchyni, pomáhá při neduzích
Pro tuto bylinku jsou charakteristické drobné bělavé až narůžovělé květy, lístky jsou malé a svěže zelné. Květy mají příjemnou kořeněnou vůni a celá rostlina má mírně palčivou chuť. Saturejka obsahuje třísloviny a silice. Kvete od července do září, ale lístky mají nejlepší chuť před květem. U nás se nejčastěji pěstuje saturejka zahradní (Satureja hortensis) a saturejka horská (Satureja montana). Saturejka zahradní je jednoletka, dorůstající do půlmetrové výšky. Saturejka horská je vytrvalá, polodřevnatějící rostlina. Její listy jsou trochu tužší a jejich vůně méně výrazná.
Pro výsev v záhoně volte teplé a slunné stanoviště. Na půdní podmínky je saturejka nenáročná. Vzejde přibližně po dvou týdnech. Velmi dobře se jí daří zvláště v lehčích půdách. Jestliže nať sklízíte už na počátku května, můžete mít ještě druhou sklizeň.
Sklizeň, sušení a skladování
Sklizeň probíhá odřezáváním nebo odstřiháváním nati, kterou sušíme na tmavém vzdušném místě v tenkých vrstvách. Dobře usušenou saturejku skladujeme v uzavřených sklenicích. Pochopitelně je nejlepší využívat bylinku v čerstvém stavu. Její třísloviny působí blahodárně na organismus zvláště tehdy, konzumujeme-li rádi tučnější jídla.
Saturejka v kuchyni a lékárničce
Všude tam, kde byste běžně přidali do pokrmů pepř, můžete použít saturejku. Sušená a rozdrcená na prášek se používá jako přídavek do majonéz, rajské omáčky, do bylinkového másla nebo okurkového salátu, ale i k pokrmům z hub nebo z fazolových lusků, využijete ji i v jídlech připravených z krup anebo do bramborového salátu či polévky. Hodí se i k nakládání okurek a zelí. Výborná je do klobásek, k uzenému masu a k přípravě zvěřiny, nejlépe se smetanovými omáčkami.
Působí proti nadýmání, má močopudné účinky a usnadňuje trávení. Podporuje chuť k jídlu a zároveň má protizánětlivé účinky. Čaj ze saturejky lze využít i v kosmetice, jako stahující pleťovou vodu na mastnou pleť nebo jako kloktadlo.
Náš recept: Kuře v saturejce
Omyté kuře, celé i s kůží necháme asi 2 hodiny uležet v čerstvé, nakrájené saturejce a poté ho upečeme v troubě nebo na grilu. Pokud nemáme saturejku čerstvou, využít můžeme i sušenou. V tom případě kuře před opečením uvnitř i vně posypeme lžičkou prášku namletého z lístků sušené saturejky. Chuť můžeme ještě vylepšit trochou mletého zázvoru a špetkou kari.
Text: Zuzana Bohdalová
Foto: shutterstock.com