Sklízíme ořechy – vlašské i lískové

Ořechy, oříšky, ty chutné a zdravé laskominy, už je tu zase jejich čas. Při procházkách v přírodě jste si jistě všimli, že už se začínají objevovat pod stromy, jak napadané vlašské ořechy, tak i některé druhy lískových ořechů. Ptáte-li se, kdy je správný čas na jejich sběr, čtěte dále.

Sklízíme ořechy – vlašské i lískové
Sklízíme ořechy – vlašské i lískové (Zdroj: shutterstock.com)

Na ořechy se nevyplatí spěchat

Na ořechy nespěchejte. Nikdy neklaťte ještě zelené ořechy, poškodili byste větve stromu. Jejich zelený obal musí vždy samovolně puknout. Předčasně sklizené ořechy nebudou mít správnou chuť a velmi často také ještě ve skořápce zplesniví, nebo také jádro předčasně seschne a nebude dobré. Samy stromy vám takříkajíc napovědí, v kterou dobu ořechy sklízet. Na podzim začínají samy zralé plody padat na zem, což je neklamný znak toho, že vlašské ořechy dozrály. Ořechy se vám budou ze země lépe sbírat, posekáte-li pod stromem trávu ještě před sklizní.

Pozor – barví!

Nezapomeňte, že slupky vlašských ořechů barví silně do hněda vše, s čím přijdou do kontaktu, takže se na loupání ořechů vybavte raději rukavicemi. Pokud na ně ale zapomenete, hnědou barvu z rukou vám pomůže smýt koncentrovaná šťáva z citronu.

Časem lískových oříšků je září

Lískové oříšky dozrávají nejčastěji v září. Když zhnědne spodní polovina punčošky a skořápka se zbarví do světle hněda, je oříšek zralý. Odrůdy s krátkou punčoškou se dají lehce setřást, lépe z ní vypadávají. Ale odrůdy s dlouho punčoškou, tzv. lombardská odrůda, se musí očesat a pak z punčošky vyloupat. Takto získané oříšky je potřeba ještě dosušit na sítech, nebo na lískách vyložených papírem.

Dobrý tip na chutné uskladnění

Pokud rádi mlsáte, netrapte se s tím, jak a kde budete ořechy skladovat. Naložte si je do medu. Uvidíte, že z vaší spíže zmizí dřív, než by je mohl najít nějaký škůdce. Ideální je namíchat do hrnce med s ořechy v poměru 1:1. Společně vše na plotně zahříváme, dokud se med nerozpustí. Naložené ořechy v medu je nejvhodnější skladovat v uzavíratelné sklenici se šroubovacím víčkem. Až vás přepadne mlsná anebo budete cítit, že vaše nervy se potřebují uklidnit, jednoduše sáhnete po sklenici s ořechy naloženými v medu.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 27.10.2020

Mohlo by vás dále zajímat

Máte rádi turecký med? Vyrobte si ho doma

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Recept na turecký med uchvátí nejednoho z nás

Medové krevety s ořechy

Pan Miloslav Velíšek z Klatov vám v tomto videu ukáže, jak si uvaříte medové krevety s ořechy.

Vlašské ořechy: zavařovat, nakládat do medu, pražit a péct

Vlašské ořechy můžeme zavařovat, zalít medem, smažit, restovat i zapékat a na jejich chuti nic neztratíme.

Recept na pečené ořechy v chilli

Vlašské ořechy jsou skvělou zdravou surovinou a skvělé jsou i jako pikantní křupavé mlsání.

Medovník (Fofrmedovník)

Pravý český medovník není snadné upéct, ale s receptem Aleny Hrubé ho zvládnete za půl hodiny a chutná opravdu skvěle.

Ořechové řezy

V tomto videu si připravíme recept Jaroslava Laciny ze Sedletína u Chotěboře. Naučíme se medové řezy.

ČTĚTE DÁLE

Když jílek proroste z trávníku do záhonů, je zle
Když jílek proroste z trávníku do záhonů, je zle

Péče o zahradu

Jílek je znám jako travina, kterou používají zemědělci. V záhonech ale tento nízký plevel nemá, co dělat, zlikvidujte jej co nejdříve.

Na jílovitou půdu se vyzbrojte rýčem a nápaditostí
Na jílovitou půdu se vyzbrojte rýčem a nápaditostí

Péče o zahradu

Půda s jílem není sice zrovna pro zahrádkáře požehnání, ale lze ji obohatit. Také existuje řada rostlin, kterým tvrdá zemina nevadí.

Pak choi – čínské zelí plné vitaminu C
Pak choi – čínské zelí plné vitaminu C

Péče o zahradu

Čínské zelí pak choi je křehké a dužnaté, nedá se ale na rozdíl od pekingského zelí skladovat. Vysejte si je na záhon a sklízejte podle potřeby.

Sněženky jsou symbolem naděje a přicházejícího jara
Sněženky jsou symbolem naděje a přicházejícího jara

Péče o zahradu

Sněženky voní jarem. Jejich bílé květy vykukují ze sněhu již v době, kdy se nám o teplejším období zatím jen zdá. Víte, jak se o posly jara správně starat?

Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně
Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně

Péče o zahradu

Pěstování jabloně je mezi zahrádkáři oblíbené. Chcete však vyzkoušet něco speciálního? Pak se nechte zlákat fantastickou ovocnou stěnou!

Alternativní způsoby ochrany rostlin jsou ekologické a šetrné
Alternativní způsoby ochrany rostlin jsou ekologické a šetrné

Péče o zahradu

Říká vám něco alternativní ochrana rostlin? To je taková ochrana, která vsází na biologickou účinnou složku z rostlinných výtažků nebo na parazitické organismy.

Černý kořen prospívá nejen tělu, ale i postavě
Černý kořen prospívá nejen tělu, ale i postavě

Péče o zahradu

Černý kořen je sice znám již od 16. století, v naší kuchyni je však stále nedoceněný. Vypěstujte si jej a zařaďte si ho do jídelníčku.

Ta nejlepší rezistentní jablka, která vás ušetří od postřiků
Ta nejlepší rezistentní jablka, která vás ušetří od postřiků

Péče o zahradu

Rezistentní jablka jsou mimořádně oblíbená, protože na ně nemusíte používat chemické postřiky. Víte, která jsou ale nejoblíbenější? Poradíme vám.

Čekanku používali už staří Egypťané
Čekanku používali už staří Egypťané

Péče o zahradu

Zelenina plná vitaminů, která je známá již z dob antiky, se ve větší míře začala pěstovat v 15. století, a to v oblastech kolem měst Veneto a Trentino.

Palmy jsou okrasou bytů i zahrad
Palmy jsou okrasou bytů i zahrad

Péče o zahradu

Pěstování palem je stále oblíbenější. Můžeme si zkrášlit nejen byt, ale i zahradu. Jak správně o palmy pečovat? Poradíme vám jak na ně.

Zelení nepřátelé našich zahrad útočí i ze zálohy
Zelení nepřátelé našich zahrad útočí i ze zálohy

Péče o zahradu

Běžné plevele jsou postrachem každého zahrádkáře, takže jim musíme vyhlásit nesmiřitelný boj a pečovat o to, aby se na pozemku nepřemnožily.

Pichlavá a léčivá krasavice ve žlutém kabátku – to je mahónie cesmínolistá
Pichlavá a léčivá krasavice ve žlutém kabátku – to je mahónie cesmínolistá

Péče o zahradu

Mahónie patří mezi okrasné léčivky. Tato rostlina je využívána v léčitelství jako antibakteriální prostředek. Ze zralých plodů je možné připravit marmeládu.