Sladké brambory neboli batáty – na talíři, ale i na záhonu

Určitě už jste si někdy v restauraci dali sladké brambory neboli batáty jako přílohu. A určitě jste přemýšleli o tom, že byste si je někdy mohli uvařit i doma. Ale věděli jste, že je můžete bez problému i vypěstovat? Máte-li menší zahrádku, vezměte to jako malou výzvu.

Batáty, sladké brmabory, povijnice jedlá nebo imponea batatas – pod těmito názvy najdete poléhavou rostlinu plodící červené, žluté nebo bílé hlízy s nasládlou oranžovou, žlutou nebo bílou dužinou, chutí podobnou zmrzlým bramborám.

Nehledejte ale rostlinu podobnou bramborám, na které jste zvyklí, ale spíše svlačcům. Rostlina totiž pochází z čeledi svlačcovitých a poprvé se objevila v tropech na americkém kontinentu.

Místo na slunci a výživná půda

I přesto, že pochází z tak odlišného prostředí a u nás zatím není příliš běžná, co víc, příliš se o ní zatím neví, bez problémů se přizpůsobí i oblastem s jiným podnebím. Dopřejte jí ale místo na sluníčku a půdu s dostatkem organických látek, nejlépe hlinitopísčitou a hlubokou, aby měly hlízy dostatek místa.
Pokud se rozhodnete batáty pěstovat, nakupte hlízu s vegetačními očky v květináči, nebo ji do něj sami zasaďte. Takovou rostlinku klidně využijte jako zajímavou pokojovou květinu, nemusíte ji schovávat nikam na verandu, ale klidně ji ponechte na očích. Zajímavě tvarované listy a bílé květy nenápadně zbarvené do růžova si totiž pozornost zaslouží.

Batáty na záhoně

Na záhonek s nimi vyrazte až v polovině května, kdy už by po nocích neměly hrozit přízemní mrazíky. Půda už musí být dostatečně prohřátá, pamatujte na to, že batáty jsou původem z tropů, a s mrazy a zimou byste na ně proto chodit neměli. Hrůbkujte podobně jako brambory a pokud je sucho, pomozte přírodě se závlahou.

Batáty v podobě větších narůžovělých brambor sklízejte v září nebo říjnu, poté, co uschnou lodyhy. Nebuďte překvapení, pokud vykopete několikakilovou sladkou bramboru – běžně se jedná o hlízy váhy od půl až do pěti kilogramů. Než sladké brambory zkonzumujete, ať už v podobě vařené, pečené, smažené, pyré, kaší nebo koláčů, nezapomeňte si do bedýnek s pískem nebo rašelinou odložit několik menších hlíz, díky kterým můžete s pěstováním batátů pokračovat i v dalším roce.

Martina Tlachová
Foto: agripinoy.net, exot-nutz-zier.de, diariovasco.com, gallery.hd.org

8.12.2010 7:16

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist